Rămâi conectat

Actualitate

COVID-19 este transportat în aer și răspândit de aerosoli. Risc mare de infectare în spațiile interioare prost ventilate-STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modalitatea de transmitere a noului coronavirus a provocat o dezbatere intensă încă de la începutul pandemiei mondiale, însă numeroasele dovezi acumulate între timp au evidenţiat relevanţa infectărilor pe cale aeriană.

În ultimele luni, oamenii de știință și experții în sănătate publică au avertizat cu privire la dovezile din ce în ce mai solide ale faptului că noul coronavirus este transportat în aer și transmis prin picături minuscule, numite aerosoli. Acestea rămân în aer mult mai mult timp decât particulele mai mari care provin din tuse sau din strănut, notează The Washington Post.

Recent, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a anunțat că aerosolii sunt “considerați a fi principalul mod în care virusul se răspândește” și a avertizat că spațiile interioare prost ventilate sunt deosebit de periculoase. “Există dovezi din ce în ce mai mari care arată că picăturile și particulele din aer pot rămâne suspendate și pot fi respirate de alții”, a anunțat agenția, care a precizat: “În general, mediile interioare fără o bună ventilație cresc acest risc”.

“Este o schimbare majoră”, a declarat, pentru The Washington Post, Jose-Luis Jimenez, profesor de chimie la Universitatea Colorado din Boulder, care studiază modul în care aerosolii răspândesc virusul. “Este un lucru bun, dacă putem reduce transmiterea. Oamenii înțeleg cum se răspândește și știu ce să facă pentru a o opri”, a adăugat acesta.

Anterior, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizase că virusul se răspândește, în cea mai mare parte, prin picături mari aflate la distanță mică. Acum, menționează că “particulele mici, cum ar fi cele din aerosoli”, reprezintă cel mai important vector de transmitere a virusului.

De când a început pandemia, au fost aduse argumente cu privire la modul în care se răspândește virusul și cum poate fi oprit. La început, teama că noul coronavirus poate fi luat de pe suprafețele contaminate i-a determinat pe unii să-și dezinfecteze alimentele și corespondenta. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a ajuns la concluzia că transmiterea de la persoană la persoană reprezenta o amenințare mult mai serioasă. Mai degrabă, agenția și-a concentrat atenția asupra evitării contactului cu picăturile mai mari provenite din strănut și din tuse, despre care se crede că sunt limitate, în cea mai mare parte, la o rază de acțiune de 6 metri.

Cu toate acestea, cercetătorii au bănuit că virusul ar putea călători mult mai departe, în special în interior și în locuri în care oamenii vorbesc tare sau cântă. În luna martie, o persoană infectată a transmis, fără să știe, coronavirusul către alte 52 de persoane care făceau parte dintr-un cor din statul Washington.

În luna iulie, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut amenințarea adusă de aerosoli, după ce sute de oameni de știință au cerut organismului internațional să abordeze răspândirea aeriană. În timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA nu a făcut modificări majore în îndrumările sale cu privire la modul de prevenire a răspândirii virusului, unii oameni de știință au sugerat că ar trebui să aibă loc o regândire majoră a politicilor publice – în special într-un moment în care elevii din multe zone s-au întors în sălile de clasă interioare.

“De luni întregi spunem «Poartă mască»”, a scris, pe Twitter, Abraar Karan, medic la Brigham and Womens Hospital din Boston și la Harvard Medical School. “Măștile de pânză nu sunt concepute pentru a bloca aerosoli”, a adăugat acesta. “Schimbarea ar trebui să îi determine pe oameni să adopte soluții concrete pentru încetinirea transmiterii aeriene”, a spus Jimenez. Acesta a recomandat purtarea unor măști mai strânse, îmbunătățirea ventilației și păstrarea unei distanțe cât mai mari în interiorul clădirilor. “Dacă le spunem oamenilor reguli pe care nu le înțeleg, nu funcționează. Trebuie să le spunem oamenilor de ce funcționează aceste reguli. Atunci ei pot înțelege și foarte mulți se vor conforma”, a mai spus Jimenez.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea