Rămâi conectat

Politică Administrație

Cornel Petru Comșa cheamă din nou în fața instanței Consiliul Județean Alba. Ce vrea fostul șef al Centrului de Cultură?

Bogdan Presecan

Publicat

în

Cornel Petru Comșa este cunoscut opiniei publice pentru îndelungata sa activitate în fruntea direcției de cultură a județului Alba, a scandalurilor și proceselor care au succedat îndepărtării sale din această funcție și, mai recent, în calitatea sa de tată al deputatului PPDD de Alba, Cornel Comșa.

V-am prezentat în 2012 începutul poveștii care face obiectul acestui articol, o poveste cu iz politic, ce culminează acum cu un nou proces în care Cornel Petru Comșa este „reclamantul” iar Consiliul Județean Alba „pârâtul” și care face obiectul suspendării executării unui act administrativ votat și adoptat recent de majoritatea consilierilor județeni.

„Cel mai demis director din istoria CJ Alba” contestă legalitatea concursului organizat pentru funcția de director executiv la Centrul de Cultură “Augustin Bena” din Alba Iulia, concurs în urma căruia, în locul său, în fruntea instituției a revenit Daniela Floroian. Reclamantul a atacat în contencios administrativ, într-un dosar înregistrat la 22 februarie la Tribunalul Alba, hotărârea de CJ prin care a fost validat rezultatul concursului de proiecte, organizat în urmă cu o lună, pe care l-a pierdut obținând o notă semnificatiiv mai mică decât cea a contracandidatului său.

Motivele invocate de Comșa pentru atacarea în justiție a hotărârii de CJ sunt legate de nerespectarea termenului de depunere a contestaților și de faptul că, din comisia de evaluare a concursului a făcut parte și un angajat al Consiliului Județean Alba, sugerându-se o situație de incompatibilitate.

Petru Comșa cheamă pentru a treia oară în fața judecătorilor instituția la care lucrează încă de dinainte de Revoluția din ‘89. După ce în 2005 a dat în judecată Consiliul Județean Alba pentru că a fost demis de președintele Ion Dumitrel din funcția de director al “Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale” (fosta direcție de cultură din cadrul instituției) și a câștigat procesul, Cornel Petru Comșa a fost repus în funcție fiindu-i plătite retroactiv toate drepturile salariale. Ion Dumitrel a găsit însă o altă soluție pentru a-l elimina pe cel care acuza atunci Consiliul Județean de practici ilegale, prin reorganizarea Direcției de cultură în actualul Centru de Cultură “Augustin Bena”, situație în care Cornel Petru Comșa nu s-a mai regăsit în noua organigramă, pe o funcție de conducere.

A urmat un al doilea proces, în care fostul director la Cultură i-a dat în judecată pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și pe secretarul instituției, Mariana Hurubean, pe motiv că noul centru de cultură este ilegal constituit. Instanța nu i-a mai dat însă câștig de cauză lui Comșa.

În ceea ce privește urmările acestui demers juridic, până la pronunțarea instanței în legătură cu legalitatea HC de validare a câștigătorului concursului, situația la nivelul funcției de director executiv al centrul județean de cultură rămâne incertă. După ce a pierdut concursul, Petru Comșa a revenit în funcția de șef serviciu în cadrul aceleași instituții.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Beniamin Todosiu (deputat USR de Alba): La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au făcut, la Alba Iulia, Marea Unire!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR de Alba): La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au făcut, la Alba Iulia, Marea Unire!

1 Decembrie 1918 este ziua de naștere a României moderne, ziua care reunește simbolic valorile pe care s-a construit națiunea română: unitate, libertate, curaj și egalitate. În urmă cu 105 ani, în 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de oameni s-au adunat la Alba Iulia pentru a decide Marea Unire. Majoritatea liderilor politici ai vremii au lăsat deoparte interesele și orgoliile politice, înlocuind dezbinarea cu unirea, un ideal pentru care luptaseră înaintașii lor cu determinare și curaj.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Astfel, oameni simpli, reprezentanți ai breslelor, ai cultelor religioase, ai cercurilor electorale, ai presei sau oameni politici au lăsat la o parte motivele care îi dezbinau până atunci și au păstrat în suflete doar iubirea de țară. 1 Decembrie 1918 este și dovada modului în care românii, în momente cruciale, au știut să își găsească drumul împreună, uniți într-un ideal comun.

Istoria ne-a demonstrat mereu că doar uniți am reușit să depășim toate încercările și provocările vremurilor, iar în unire stă cu adevărat puterea unui popor.

Din păcate, am ajuns să fim mai dezbinați ca niciodată, iar valorile pe care s-a construit această țară au fost uitate. Vremurile pe care le trăim, cu un război la granițele țării și cu un alt război împotriva terorismului, trebuie să ne trezească și să înțelegem că avem nevoie, mai mult ca oricând, de unitate.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

Pe unitate s-a construit și Marea Unire din 1918, iar această valoare se află încă în ADN-ul fiecărui român. E important să regăsim această unitate și să trezim adevăratul patriotism, care nu trebuie să însemne manifestări extremiste și patriotarde. Adevăratul patriotism înseamnă să îți iubești și să îți respecți țara, să îți pui priceperea în slujba acesteia, dar mai ales să îți îndeplinești obligațiile cetățenești.

Înaintașii noștri ne-au oferit o țară, care s-a desăvârșit la Alba Iulia ca stat democratic și s-a proclamat apoi ca o națiune liberă și europeană. Noi avem obligația morală să continuăm această moștenire și să menținem România pe drumul democratic și european. Crizele politice, dezbinarea societății, învrăjbirea românilor nu ne fac cinste și nu ne ridică la nivelul moral al înaintașilor noștri.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

Și să nu uităm că 1 Decembrie înseamnă Alba Iulia, locul de naștere al României moderne. Aici, Ziua Națională are o însemnătate deosebită pentru că vei simți vibrația istorică a celor peste 100.000 de oameni care au participat, în 1918, la înfăptuirea Marii Uniri. Cu toții, oameni simpli sau lideri politici, avem obligația de a cinsti Alba Iulia ca o capitală istorică a acestei țări, capitala de suflet a tuturor românilor.

Închei cu un apel sincer la unitate. Viitorul României se scrie astăzi prin faptele noastre. Haideți să lăsăm copiilor noștri o țară democratică și europeană, așa cum și nouă ne-au lăsat înaintașii noștri.

La mulți ani, România! Îți doresc conducători care să știe să păstreze moștenirea lăsată de cei care au înfăptuit, la Alba Iulia, Marea Unire!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare