Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Copac de poveste, în curtea unui locuitor din Petrești, județul Alba. Este cel mai bătrân cireș din Europa și a fost sursa de inspirație a lui Blaga. Locul unde te încarci pozitiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ciressUn copac de poveste, ”neobosit”, aflat în curtea unui locuitor din Petrești, județul Alba, a devenit un adevărat obiectiv turistic. Este vorba despre cel mai mare cireş din Europa. Are peste 135 de ani, înflorește an de an şi încă mai dă roade bogate. Acest cireş se spune că a fost una dintre sursele de inspiraţie ale poetului Lucian Blaga.

Faimosul cireş de la Petreşti are peste 20 metri înălţime şi grosimea depăşeste în anumite locuri chiar şi trei metri.

De asemenea, circumferinţa coroanei de 50 de metri dovedeşte o dimensiune nemaiîntâlnită la un pom fructifer. Sub acest cireş se adăpostea adesea Lucian Blaga. Copacul a devenit şi sursă de inspiratie pentru poet.

cires-petresti-300x282„Aici era un loc de intalnire al cunoscutului Lucian Blaga şi nepotului sau Dorin Pavel. Se intalneau venind pe Valea Sebeşului si este clar că poezia Belşug cunoscută şi sub numele de poezia cireşul a fost scrisă aici. Poezia Belsug incepe: Negrule ciresule, gandul rău te imprejmuie , jintuiesc la tine coape, guri sosite in miez de noapte.”, spune proprietarul Constantin Binder.

Specialiştii spun că odihna sub cireşul înflorit te scapă de stres.Zeci de curioşi care trec pe Valea Sebeşului se opresc să vadă faimosul cireş de care au auzit doar în poeziile lui Blaga.

De când a înflorit cireşul, unii săteni din localitate vin să se încarce pozitiv la umbra copacului.

Sursa:realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea