Contribuția la PENSIE 2021: Cum pot salariații să verifice dacă angajatorii le plătesc contribuțiile
Odată cu noua Lege a pensiilor, adoptată în 2019 și care ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2021, se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie, salariații trebuie, de acum înainte, să fie mai atenți și să verifice dacă angajatorii le plătesc contriburițiile la pensie.
Citește și: Vechime în muncă 2021: Ce tipuri de concedii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie
Sunt numeroși salariați care, mai devreme sau mai târziu, descoperă că în parcursul lor profesional există perioade când apar ca neasigurați. Problema este că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care acumulează mari datorii la impozitele și contribuțiile datorate pentru veniturile din acele salarii – le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.
Inițiatorii viitoarei Legi a pensiilor au vrut să îi responsabilizeze mai mult pe angajați, adică să-i determine să își verifice mai des situați, interesându-se dacă firmele le plătesc contribuțiile.
Citește și: Cumpărarea de vechime în muncă 2021: Două mecanisme pentru completarea stagiului de cotizare
„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte”, scrie în textul actului normativ, preluat de Avocatnet.
Altfel spus, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare.
Procedura de verificare
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), există mai multe modalități:
– asigurații pot solicita la casele de pensii certificarea stagiului de cotizare, o adeverință prin care se atestă stagiul de cotizare.
– deschiderea unui cont online pe portalul CNPP – „După ce persoana își crează un cont pe portal poate avea acces la următoarele: informații din carnetul de muncă cu condiția să fi fost scanat și prelucrat; informații accidente de muncă și boli profesionale, dacă este cazul; fișa participant fond pensii PILON II; stagii anuale și lunare după 01.04.2001; fișa financiară; Declarații nominale depuse de angajatori”.
Sursa: dcbussines.ro