Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Contestația depusă în cazul legii ANTI-FUMAT va fi dezbătută, pe 27 ianuarie, de Curtea Constituțională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fumatul-interzis-complet-în-spaţiile-publice.-Proiectul-a-fost-votat-de-Senat-800x400Curtea Constituțională a României (CCR) va lua în discuție miercuri, 27 ianuarie, sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Reamintim că, senatori din mai multe grupuri parlamentare au formulat o contestație la CCR referitoare la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise. În acest caz, legea nu poate fi promulgată de președintele țării înainte ca judecătorii să se pronunţe asupra sesizării.

Potrivit documentului adoptat recent, prin vot decisiv, de Camera Deputaţilor, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptat de Senat în iunie 2011 şi de Camera Deputaţilor în decembrie 2015. Totuşi, mai mulţi parlamentari au depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la acesta, care va fi discutată în şedinţa din 27 ianuarie.

Sesizarea nu vizează interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise, ci discriminarea ce se face între cei care pot fuma în zonele de tranzit ale aeroporturilor şi în penitenciarele de maximă siguranţă, pe de o parte, şi ceilalţi cetăţeni care n-au voie să fumeze în spaţiile publice închise, pe de altă parte. În plus, contestaţia face referire şi la definiţia spaţiului public închis.

„Precizăm că raţiunea cererii noastre nu vizează interzicerea fumatului în spaţiile publice (interdicţie impusă deja prin Legea nr. 349/2002 în vigoare), ci vizează definiţia «spaţiului public închis», interzicerea fumatului în spaţiile private devenite prin efectul legii spaţii publice închise, a excepţiilor la interdicţia de a fuma şi a interzicerii vânzării la bucată a trabucurilor (ţigări de foi)”, scrie în sesizarea depusă la CCR.

Dacă CCR va admite sesizarea de neconstituţionalitate, Parlamentul va fi obligat să reexamineze dispoziţiile în cauză şi să le pună în acord cu decizia Curţii, aşa cum stabileşte Constituţia. Iar dacă sesizarea va fi respinsă, legea va putea fi promulgată de preşedinte după primirea deciziei care confirmă constituţionalitatea.

Aşa cum reiese din forma finală a proiectului adoptat de Parlament, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

Practic, definiţia spaţiului public închis va fi schimbată semnificativ, pentru a evita orice fel de excepţii neintenţionate. „Prin definirea cât mai largă a spaţiilor în care fumatul este interzis se are în vedere evitarea apariţiei unor «excepţii» care ar putea impieta asupra aplicării legii, astfel încât unele categorii de cetăţeni să fie discriminate din punct de vedere al asigurării protecţiei sănătăţii. Totodată, legea creează cadrul general de reglementare, urmând ca, prin norme de implementare, să se definească exact tipurile de spaţii publice închise”, motivează autorii amendamentului în cauză.

Spre deosebire de regulile din prezent, propunerea de act normativ prevede şi interzicerea folosirii ţigărilor electronice în mijloacele de transport în comun, care vor fi considerate orice vehicule pentru transportul contra-cost al persoanelor. (C.M.)

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea