Rămâi conectat

Actualitate

Consultațiile medicale la distanță, posibile fără card de sănătate, până în 31 martie 2021. Unele nu vor necesita nici bilet de trimitere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consultațiile medicale la distanță vor fi posibile, fără să fie necesară utilizarea cardului de sănătate, până la 31 martie 2021. Prelungirea era necesară, deoarece, altcumva, facilitatea ar fi fost posibilă doar până la finalul anului. De asemenea, hotărârea permite și acordarea anumitor consultații, fără bilet de trimitere.

În contextul epidemiologic actual, HG nr. 1.102/2020, ce se aplică de vineri, extinde perioada în care pot fi acordate consultații medicale la distanță, de la finalul anului, până la 31 martie 2021.

Aceasta nu e prima prelungire care a avut loc, în această privință. Ultima a avut loc la finalul lunii septembrie, când, prin OUG nr. 162/2020, facilitatea fusese extinsă până la finalul lui 2020.

„Consultaţiile medicale la distanţă acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, se acordă şi se validează fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia”, este precizat în HG (prevederea e introdusă într-un capitol de măsuri ce se aplică până în 31 martie 2021).

De asemenea, consultațiile la distanță vor putea fi acordate și fără prezentarea biletului de trimitere, dacă vor fi făcute până la aceeași dată. Însă, aici, va fi vorba de acele consultații din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, cum sunt, de exemplu:

-specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare sau
-specialitățile clinice de îngrijiri paliative în ambulatoriu.

Astfel, extinderea aceasta nu vizează și asistența medicală primară, ca în cazul anterior.

În octombrie, avusese loc o extindere a valabilității biletelor de trimitere care expiraseră sau urmau să expire, până la finalul anului. E important de făcut diferența dintre această extindere și cea din hotărârea descrisă mai sus, care se referă la consultațiile făcute la distanță.

În privința primelor, potrivit OUG 162/2020, mai multe documente medicale rămân valabile până la data de 31 decembrie 2020. Este vorba despre:

-biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru medicină fizică și de reabilitare;
-biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
-recomandările medicale și deciziile de aprobare pentru procurarea unor dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive.

Reamintim că starea de alertă a fost prelungită, oficial, până în 12 ianuarie 2020.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea