Consiliul Judeţean Alba recuperează 68.927.125,74 de lei investiţi din bugetul propriu pentru finalizarea depozitului conform de deşeuri de la Galda de Jos

Paul Voicu - Primar 2020

Consiliul Judeţean Alba recuperează 68.927.125,74 de lei investiţi din bugetul propriu pentru finalizarea depozitului conform de deşeuri de la Galda de Jos. Banii vor fi folosiţi doar pentru alte investiţii

Veşti bune pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” pentru construirea depozitului conform de deşeuri şi a staţiei de sortare de la Galda de Jos şi a rampelor de transfer de la Tărtăria şi Blaj şi închiderea gropilor de gunoi neconforme din judeţ. consiliul-judetean-alba-curtea-de-apel-alba-iulia-si-prefectura-alba-cladireLucrurile nu s-au încadrat în programul iniţial al proiectului, ceea ce, firesc, a stârnit multe speculaţii, unele mergând până la a afirma că lucrările neefectuate până la data la care s-a tras linia finală a perioadei de finanţare europeană 2007 – 2013 vor trebui suportate de beneficiar, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba.

Da, regula generală este aceasta, dar pentru că pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, ca şi pe cel de transport, au existat foarte multe situaţii în care s-a depăşit calendarul de implementare, Comisia Europeană a fost de acord, cu o listă punctuală de proiecte care să fie etapizate, adică să fie finanţate tot din fonduri europene, dar din perioada de finanţare 2014 – 2020. Proiectul privind sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Alba s-a aflat şi el pe listă, prin urmare lucrările au continuat, dar pe banii Consiliului Judeţean Alba în faza iniţială. De altfel, toate proiectele se derulează pe banii beneficiarilor, care apoi îşi recuperează sumele din fondurile europene.

ELIT

Pentru a recupera sumele cheltuite, Consiliul Judeţean Alba a depus în 29 noiembrie 2016 la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare o nouă cerere de finanţare „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”. Aşa cere procedura, deşi este vorba doar de continuarea celui început pe POS Mediu. Vestea cea bună a venit la acest sfârşit de decembrie de la Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management a POIM, care a anunţat aprobarea finală a proiectului „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” şi intrarea în perioada de precontractare.

Concret, asta înseamnă că s-a aprobat finanţarea din fonduri europene a restului cheltuielilor eligibile din proiectul iniţial executate după încheierea perioadei de existenţă a POS Mediu, adică a sumei de 68.927.125,74 de lei. Nota de aprobare arată că au fost verificate toate achiziţiile publice din cadrul proiectului iniţial şi au fost aprobate, la rândul lor, fără condiţii sau corecţii financiare, adică s-a lucrat corect. Prin noua cerere de finanţare aprobată nu se aduce nicio modificare parametrilor tehnici sau economici ai proiectului iniţial. Sumele recuperate prin această cerere de finanţare vor fi folosite de Consiliul Judeţean Alba numai pentru investiţii.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...