Rămâi conectat

Ştirea zilei

Consiliul Județean al Elevilor nu este de-acord cu posibila desființare a specializării de învățător din cadrul liceelor/colegiilor cu profil pedagogic: Poziția oficială a CJE

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Consiliul Județean al Elevilor nu este de-acord cu posibila desființare a specializării de învățător din cadrul liceelor/colegiilor cu profil pedagogic: Poziția oficială a CJE

Având în vedere informațiile din mass-media legate de noul proiect de lege în care se discută eliminarea specializării de învățător din cadrul unităților de învățământ preuniversitar, elevii și cadrele didactice își exprimă dezacordul total privind această propunere.

De ce este importantă această specializare?

Elit - Gustul Desăvârșit

În primii ani de școală, elevii au nevoie de o atenție deosebită din partea învățătorilor pentru a se dezvolta armonios, această perioadă fiind crucială pentru viitorul academic al tinerilor. În acest scop, unitățile de învățământ din întreaga țară au nevoie de cadre didactice bine pregătite, care pot satisface în totalitate nevoile educaționale ale elevilor. Tinerii care decid să urmeze specializarea de învățător sunt instruiți, încă de la o vârstă timpurie, cum să ajute la modelarea noilor generații și formarea unor viitori adulți independenți, care excelează în meseria pe care o practică, astfel contribuind la dezvoltarea societății pe toate planurile sale.

România are o mare nevoie de cadre didactice bine instruite, iar specializarea de învățător este esențială în formarea unor tineri competenți pentru această meserie. Altfel, problema lipsei de cadre didactice în școlile românești va deveni și mai adâncă, urmând să aibă un impact devastator asupra sistemului de învățământ.
Consiliul Județean al Elevilor Alba, alături de elevii liceelor și colegiilor cu profil pedagogic din județ, își arată nemulțumirea față de acest proiect de lege, și le solicită decidenților în cauză să revină asupra deciziei, iar clasele cu această specializare să continue să funcționeze.

”România este, cu siguranţă, singura ţară din Uniunea Europeană care formează învăţători doar cu studii medii” nu este un argument pentru desfiinţarea specializării de învăţător din cadrul liceelor pedagogice. Practica pedagogică observativă, practica pedagogică de predare, rezultatele deosebite la examenele de titularizare sunt argumente de necontestat. Profilul pedagogic are o structură riguroasă, complexă, care funcţionează foarte bine de zeci de ani. De ce să le desfiinţăm? Ce nu merge bine?” a declarat Petru Iosif Cioara, elev în clasa a XII-a, profil Pedagogic din cadrul Liceului ,,Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”

Artista Carmen de la Sălciua a lansat un apel către comunitatea locală și către toți cei care doresc să ajute o cauză, în legătură cu o boală de care soția unui fost coleg de al său din școala generală suferă, din păcate.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Carmen de la Sălciua a vorbit despre șocul pe care l-a resimțit întreaga comunitate în momentul în care a aflat despre boala femeii, care este foarte tânără.

Elit - Gustul Desăvârșit

Artista a făcut apel la bunăvoința oamenilor de a oferi o mână de ajutor acestui om care vrea să își strângă soția sănătoasă în brațe din nou. Carmen de la Sălciua a subliniat faptul că fiecare persoană are problemele ei în viață, dar în momentele dificile, putem conta pe ajutorul celor din jur și al lui Dumnezeu. Ea a subliniat că Dumnezeu nu își închide ochii și nici nu își astupă urechile atunci când poate ajuta, astfel încât fiecare dintre noi poate avea nevoie de ajutorul Lui în viața noastră.

În postare, Carmen de la Sălciua a furnizat conturile unde oamenii pot dona bani, pentru a ajuta familia lui Vali Șerban să depășească această perioadă dificilă. Artista a mulțumit în avans tuturor celor care doresc să ajute.

Se poate ajuta astfel:
BT PAY: VALI SERBAN (soțul)
0763.929.516

MARIA RODICA SERBAN – ARON
IBAN: RO91BTRLRONCRT0298092502
MONEDA: RON
SWIFT: BTRLRO22

MARIA RODICA SERBAN – ARON
IBAN: RO41BTRLEURCRT0298092502
MONEDA: EUR
SWIT: BTRLRO22


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 – 26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii la Blaj – cel mai mare târg de miere și produse pentru apicultură din România. PROGRAMUL activităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 – 26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii la Blaj – cel mai mare târg de miere și produse pentru apicultură din România

Municipiul Blaj găzduiește, în perioada 25 – 26 martie 2023, „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România, eveniment care cuprinde conferințe pe teme de apicultură, expoziții de produse și utilaje apicole, precum și evenimente culturale deosebite.

„Sărbătoarea Mierii” va debuta, sâmbătă, 25 martie 2023, la ora 9:00, în Piața 1848 din municipiul Blaj, unde va fi deschis târgul expozițional de miere și produse apicole, respectiv utilaje și echipamente folosite în apicultură.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul zilei, în program sunt incluse conferințe pe teme apicole, ateliere practice pentru apicultori, dar și pentru copii, precum și concerte în aer liber de folclor și muzică ușoară.

Astfel, la ora 15:00, pe scena amplasată în aer liber, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal,   alături de soliștii vocali Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga și Nicolae Plută. În program vor evolua și Ansamblul Folcloric „Strugurelul” din Valea Lungă, coregraf Vasile Stoia, soliști vocali: Cristina Căpâlnean și Alexandra Băcilă, Ansamblul Folcloric „Mugurașii” din Cergău și Grupul vocal tradițional „Sâncelenii” din Sâncel, precum și soliștii vocali: Daria Costea și Maria Borcea.

De la ora 18:30, programul artistic va continua cu un spectacol de muzică ușoară și dans. Pe scenă vor urca tinerele interprete Maria Imbre, Patricia Vodă, Georgiana Zbutea, Flavia Triff și Alexandra Sășcudean, dar și trupele de dansuri antice și moderne coordonate de către Octavia Oprea.

Prima zi a „Sărbătorii Mierii” se va încheia cu un concert live susținut de formația Bere Gratis.

În cea de-a doua zi a evenimentului, duminică, 26 martie 2023, sunt programate, pe lângă expoziția de produse și utilaje apicole, un spectacol de teatru de păpuși, în Palatul Cultural din Blaj, și un spectacol interactiv de zumba pentru copii.

„Sărbătoarea Mierii” reunește, și în acest an, participanți atât din țară, cât și din străinătate. Evenimentul este un proiect derulat de compania apicolă APIDAVA, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal

O faptă de ucidere din culpă, ce s-a petrecut în satul Colțești, comuna Rimetea, în urmă cu cinci ani și jumătate nu a mai putut fi pedepsită de magistrați deoarece, între timp, fapta s-a prescris, urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Dosarul a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2022, iar după un an de judecată s-a constatat că autorul faptei (A. V. R.) nu mai poate fi pedepsit din punct de vedere penal. Motivul se datorează unei hotărâri a Curții Constituționale de anul trecut, potrivit căreia în perioada 2018 – 2022 nu a existat vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripţie penală. Sute de infractori au scăpat de răspunderea penală, în acest mod, în ultimele luni.

Potrivit rechizitoriului, în timp ce se afla la tăiat de lemne, pe un terasament situat pe un plan superior celui în care se găsea victima, inculpatul a aruncat un lemn în zona în care se găsea aceasta, lovind-o în cap, cauzându-i astfel leziuni ce au condus în final la deces. Victima a decedat în 16 ianuarie 2018, într-o unitate medicală din Târgu Mureș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Incidentul a avut loc în satul Colțești, comuna Rimetea, județul Alba. Potrivit înțelegerii, autorul faptei a tăiat un arbore aflat în partea superioară a pantei, pe ultimul terasament, arbore pe care l-a secționat cu un fierăstrău mecanic în fragmente mai mici, pe care le arunca pe pantă penru a fi adunate, ulterior, de către cealaltă persoană.

„La un moment dat, victima, care se afla lângă grămada de lemne formată pe terasa inferioară din fragmentele secționate, s-a împiedicat și, în momentul în care aceasta era în cădere, a fost lovită în cap de un lemn, cu diametrul de 10-15 cm și lungimea de aproximativ 1 metru, aruncat de inculpat din planul superior, victimei fiindu-i cauzate astfel traumatisme, respectiv hemoragie, contuzie și dilacerare meningo – cerebrale cu fractură craniană complexă, care au condus la deces”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului este împărțit între victimă și autor, și aparține în proporție egală fiecăruia. Prin urmare, chiar dacă a constatat încetarea procesului penal, l-a obligat pe autorul faptei să plătească jumătate din valoarea cheltuielilor de spitalizare a victimei, respectiv circa 40.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare