Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Consilierii locali din Alba Iulia nu se consideră prejudiciaţi de afacerile necurate de la SC Fotbal Club Unirea. Ei au refuzat să se constituie parte civilă în dosarul DNA

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consilierii locali din Alba Iulia au decis în şedinţa de azi să nu se constituie parte civilă în dosarul penal nr.129/P/2011 instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea. Aleşii consideră că bugetul municipiului nu a fost prejudiciat în niciunfel şi astfel nu au motive să solicite în instanţă despăgubiri. Ei trebuiau să comunice procurorilor DNA Alba Iulia până la 5 decembrie dacă se constituie parte civilă în dosar şi cu ce sumă. Potrivit primelor estimări prejudiciul în acest dosar este de circa 10 miliarde de lei vechi ca urmare a unor returnări ilegale de TVA. Cercetările sunt în curs de finalizare urmând ca procurorii să-l trimită la instanţă în perioada următoare. Atunci vor deveni publice şi numele celor puşi sub învinuire de la S.C. Fotbal Club Unirea.

Dosarul s-a născut în urma verificărilor procurorilor DIICOT Alba în cadrul dosarului „Pomponio – DGFP”. DIICOT şi-a declinat competenţa în favoarea DNA Alba Iulia din cauză că era vorba despre bani publici şi funcţionari publici.

Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul “Pomponio – DGFP” vorbeşte despre ilegalităţi grave “ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi.

Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA.

Mai mult, potrivit procurorilor banii publici daţi de CL Alba Iulia şi CJ Alba ajungeau într-o societate privată

“Sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, sume care proveneau din fonduri publice, nu au fost folosite însă de asociaţia precizată anterior pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu “deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc.), sumele de bani fiind transferate către SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Banii transferaţi, de la asociaţie la societatea comercială precizată anterior, au avut ca justificare iniţial, un contract de prestări servicii nr. 200A/01.11.2005 şi ulterior, actul adiţional de finanţare nr. 1/04. 08.2006″, se mai spune în document. Astfel, în conturile societăţii au ajuns zeci de miliarde de lei vechi daţi sub formă de cotizaţie de către cele două administraţii. Doar contribuţia semestrială a CJ Alba la Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 este de 200.000 lei. La aceasta se adaugă şi alte sume de bani sub formă de sponsorizare.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea