Ziarul Unirea

Consilierii locali din Alba Iulia nu se consideră prejudiciaţi de afacerile necurate de la SC Fotbal Club Unirea. Ei au refuzat să se constituie parte civilă în dosarul DNA

Consilierii locali din Alba Iulia au decis în şedinţa de azi să nu se constituie parte civilă în dosarul penal nr.129/P/2011 instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia privind finanţările acordate Asociaţiei Sportive Fotbal Club Unirea. Aleşii consideră că bugetul municipiului nu a fost prejudiciat în niciunfel şi astfel nu au motive să solicite în instanţă despăgubiri. Ei trebuiau să comunice procurorilor DNA Alba Iulia până la 5 decembrie dacă se constituie parte civilă în dosar şi cu ce sumă. Potrivit primelor estimări prejudiciul în acest dosar este de circa 10 miliarde de lei vechi ca urmare a unor returnări ilegale de TVA. Cercetările sunt în curs de finalizare urmând ca procurorii să-l trimită la instanţă în perioada următoare. Atunci vor deveni publice şi numele celor puşi sub învinuire de la S.C. Fotbal Club Unirea.

Dosarul s-a născut în urma verificărilor procurorilor DIICOT Alba în cadrul dosarului „Pomponio – DGFP”. DIICOT şi-a declinat competenţa în favoarea DNA Alba Iulia din cauză că era vorba despre bani publici şi funcţionari publici.

ELIT

Rechizitoriul finalizat de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul “Pomponio – DGFP” vorbeşte despre ilegalităţi grave “ce îmbrăcau forme legale”, produse la SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, cea care gestionează echipa de fotbal a municipiului. Potrivit documentului, ilegalităţile au fost acoperite şi de fostul director adjunct de la DGFP Alba, Ioan Dobra, şeful de serviciu Dorin Conţan şi inspectorul fiscal Ioan Lazăr. Aceştia se fac vinovaţi de faptul că nu au sesizat organele de control atunci când, în urma unui control efectuat la Fotbal Club Unirea 2006 au constatat lucruri ilegale şi, mai mult, au întocmit şi aprobat acte pentru returnare de TVA în cuantum de peste 1 milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi.

Faptele acestora sunt cu atât mai grave cu cât în chestiune este vorba despre bani publici, în condiţiile în care Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba sunt principalii sponsori şi cotizanţi ai echipei de fotbal, însă printr-o altă societate decât SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, şi anume Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924. Din conturile Asociaţiei ce nu avea scop patrimonial banii erau transferaţi apoi ilegal în conturile societăţii, societate care a şi solicitat rambursarea de TVA.

Mai mult, potrivit procurorilor banii publici daţi de CL Alba Iulia şi CJ Alba ajungeau într-o societate privată

“Sumele de bani primite cu titlu de sponsorizare a activităţilor sportive aparent derulate de ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924, sume care proveneau din fonduri publice, nu au fost folosite însă de asociaţia precizată anterior pentru derularea de activităţi sportive proprii, deoarece asociaţia nu “deţinea nimic în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor activităţi (jucători, antrenori etc.), sumele de bani fiind transferate către SC FOTBAL CLUB UNIREA 2006 SA, persoană juridică privată cu scop patrimonial, care deţinea jucătorii echipelor de fotbal, antrenorii şi tot ceea ce presupunea desfăşurarea activităţilor sportive. Banii transferaţi, de la asociaţie la societatea comercială precizată anterior, au avut ca justificare iniţial, un contract de prestări servicii nr. 200A/01.11.2005 şi ulterior, actul adiţional de finanţare nr. 1/04. 08.2006″, se mai spune în document. Astfel, în conturile societăţii au ajuns zeci de miliarde de lei vechi daţi sub formă de cotizaţie de către cele două administraţii. Doar contribuţia semestrială a CJ Alba la Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 este de 200.000 lei. La aceasta se adaugă şi alte sume de bani sub formă de sponsorizare.

Ioana PITICARIU

Dan HENEGAR

8 Comentarii

milica 22 decembrie 2011 at 17:53

ALO! Curtea de conturi !voi paziti hotii!..aveti copii,parinti,nepoti, nu mai fiti slugi de lux!

cianura 22 decembrie 2011 at 19:54

curtea de conturi a controlat primaria cu mare atentie si competenta. Obiectul controlului ei a fost plata taxelor pentru panotajul stradal. In rest…vorba unui cunoscator…”Mucles”..toata lumea tace

cianura 22 decembrie 2011 at 19:56

si inca o remarca
Daca se stabileste in instanta ca primaria a fost totusi prejudiciata, consilierii locali vor plati ei suma pentru care au refuzat sa se constituie parte civila.
Oare cine este persoana (persoanele) pe care au vrut sa o acopere prin acest refuz?

radu 22 decembrie 2011 at 21:55

asta-i intrebare retorica…din pacate este vorba de a suta parte din banii publici care s-au „scurs” printr-o anumita zona a sportului local(obscura) numai in ultimii 10 ani! mai sunt multe multe alte transe de sume imense date tot cam tot in aceeasi zona dar asa e, toti consilierii locali sunt ori nestiutori ori complici.

alin 22 decembrie 2011 at 20:49

toti o apa si un pamant !nu conteza culoarea politica ..niste ignoranti, ca sa nu zic imbecili ca daca zici prosti se simt jigniti…

malina 23 decembrie 2011 at 10:12

ce stiu inspectorii de la curtea de conturi, sa verifice sporurile angajatior ,banul public il pazesc cu strajnicie,sa ajunca unde trebuie !

Mai are voie CJ si Primariile sa dea bani pt. fotbal in 2012 ? 23 decembrie 2011 at 12:10

D=lor de ce Consiliul Judetean Alba si Primariile sa ajute cu bani echipele de fotbal din judet ce doar toaca bani publici anual…?Nici un ban sa nu se mai dea din ian.2012 si cui ii trebuie fotbal sa gaseasca sponsori privati si apoi sa consume bani cati vor muschii lor.Curtea de conturi a ascuns miseliile si turma de consilieri sa nu mai primeasca salarii si sa faca o munca patriotica precum in Germania unde sunt ,,consilieri de vaza a cetatenilor,,nu profitori ca astia.Nici la ,,revolutionari sa nu li se mai dea nimic ca cei 144 din jud.Alba nu merita !Auzi mai sunt revolutionari V.Blaga c-ar fi dat steagul tricolor de p[e primaria din Stei care nu avea steag in dfec.89;Roberta Anastase ce avea 12 ani in 89 si s-a uitat la manifestanti;Arsinel si Stela Popescu ce se aflau in turneu in strainatate si care sustineau ca au condus manifestantii din Bucuresti…Da ai nostri din Alba ce s-au ascuns si apoi ,,hop ca-s revolutionari,, ! BINE LE FACE D-L Basescu ca anuleaza drepturile nemeritate luate 22 ani si fara bani publici in echipe de fotbal sa faca trompa mare unii ce vin la lucru la 9.00 si pleaca la 11,00!Jos mafia !!!!!!

andra 23 decembrie 2011 at 14:52

ok!

Comentariile sunt oprite