Rămâi conectat

Actualitate

Consilierii judeţeni din Alba au adoptat ieri „un buget foarte bun pentru vremurile acestea”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bugetul judeţului Alba pe anul 2011, în valoare de 305,9 milioane de lei (echivalentul a 70 milioane de euro), a fost aprobat ieri în sedinţa Consilului Judeţean Alba, doar cu votul celor 19 consilieri PDL. Reprezentanţii PNL şi PSD s-au abţinut să voteze bugetul în ansamblul lui deşi s-au exprimat „pentru” la majoritatea celor 37 de articole cuprinse în proiect. Liberalii au caracterizat bugetul judeţului Alba pe 2011 drept unul cu „un trend bun însă cu o podere prea mare a cheltuielilor social-culturale” în timp ce social-democraţii au considerat că are o coloratură politică prea pronunţată. În comparaţie cu cel adoptat în 2010, care era în valoare de 206,3 milioane de lei, bugetul propus pentru acest an înregistrează o creştere semnificativă, în valoare de peste 90 de milioane de lei, creştere explicată însă printr-un credit contractat de CJ Alba, fondurile europene atrase prin proiecte şi excedentul rămas de anul trecut. 40 de milioane de lei sunt dedicaţi investiţiilor şi proiectelor de dezvoltare. Cea mai importantă parte – peste 166 de milioane de lei, reprezintă bugetul propriu de funcţionare al judeţului atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli. CJ Alba estimează în acest an venituri proprii de 50,3 milioane. O sumă relativ mică, 2,5 milioane de lei, a fost repartizată promovării turismului judeţean în 2011. Instituţiile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local vor trebui să se descurce în acest an cu puţin peste 75 de milioane de lei. Dintre instituţiile subordonate CJ Alba, cei mai mulţi bani au fost repartizaţi pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, 77,5 milioane de lei. Ca o noutate, în acest an au fost aprobate sume pentru cele două spitale intrate în subordinea CJ Alba: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba – 61,7 milioane lei şi Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud – 4,57 milioane lei. Bugetul adoptat ieri este unul iniţial, întrucât este posibil să mai crească sau să mai scadă până la sfârşitul anului în urma rectificărilor.

lLiberalii au propus un audit extern şi constituirea unui fond de rezervă
Consilierii judeţeni liberali au cerut, prin vocea liderului grupului PNL Simion Creţu, un audit extern pentru optimizarea şi reducerea costurilor sociale care sugrumă în continuare bugetul judeţului. „Deşi, per ansamblu, se constată un trend bun al bugetului, totuşi ponderea cheltuielilor social-culturale rămâne una foarte mare, şi anume circa 55% din buget. Asta în condiţiile în care s-au luat unele măsuri printr-o serie de convenţii pe care le-am aprobat azi (n.r. ieri, 27 ianuarie 2011), menite să degreveze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de unele cheltuieli. Chiar şi aşa chelueilie sociale au rămas la un nivel prea mare astfel că noi propunem realizarea unui audit extern care să ne spună dacă s-au luat măsurile necesare sau dacă se pot face mai multe pentru optimizarea acestor cheltuieli”, a fost de părere liberalul Simion Creţu. O altă nemulţumire a liberalilor a fost legată de faptul că, deşi au propus de mai multe ori, conducerea CJ Alba nu a dat curs iniţiativei lor de constituire la nivelul instituţiei a unui fond de rezervă pentru calamităţi.
l”Buget foarte bun pentru timpurile acestea”
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, este de părere că bugetul adoptat ieri este unul axat pe dezvoltare, „foarte bun pentru timpurile acestea”. „În primul rând vom continua toate proiectele începute, printre cele mai importante fiind investiţiile la drumul judeţean de la Gârda de Sus, al celui de la Aiud – Buru, precum şi drumul judeţean Şugag – Dobra – Jina. În 2011 vom demara un proiect foarte important pentru judeţ, şi anume drumul judeţean Blaj – Cergău – Roşia de Secaş – Şpring dar vom întreprinde lucrări şi pe alte drumuri judeţene astfel încât până în 2012 toate drumurile judeţene circulabile să fie în stare foarte bună”, a explicat ieri şeful administraţiei judeţene.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

27 februarie: Ziua Internațională a Ursului Polar. Cel mai mare prădător întâlnit pe uscat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe 27 februarie este Ziua Internațională a Ursului Polar, un animal ce trăiește în zona Oceanului Arctic și cel mai mare prădător întâlnit pe uscat. Ursul polar este un animal protejat de lege, fiind pe cale de dispariție. Ziua Internațională a Ursului Polar sărbătorește cel mai mare carnivor din lume. Aproape orice copil care merge […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea