Rămâi conectat

Actualitate

Consilierii judeţeni din Alba au adoptat ieri „un buget foarte bun pentru vremurile acestea”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bugetul judeţului Alba pe anul 2011, în valoare de 305,9 milioane de lei (echivalentul a 70 milioane de euro), a fost aprobat ieri în sedinţa Consilului Judeţean Alba, doar cu votul celor 19 consilieri PDL. Reprezentanţii PNL şi PSD s-au abţinut să voteze bugetul în ansamblul lui deşi s-au exprimat „pentru” la majoritatea celor 37 de articole cuprinse în proiect. Liberalii au caracterizat bugetul judeţului Alba pe 2011 drept unul cu „un trend bun însă cu o podere prea mare a cheltuielilor social-culturale” în timp ce social-democraţii au considerat că are o coloratură politică prea pronunţată. În comparaţie cu cel adoptat în 2010, care era în valoare de 206,3 milioane de lei, bugetul propus pentru acest an înregistrează o creştere semnificativă, în valoare de peste 90 de milioane de lei, creştere explicată însă printr-un credit contractat de CJ Alba, fondurile europene atrase prin proiecte şi excedentul rămas de anul trecut. 40 de milioane de lei sunt dedicaţi investiţiilor şi proiectelor de dezvoltare. Cea mai importantă parte – peste 166 de milioane de lei, reprezintă bugetul propriu de funcţionare al judeţului atât la partea de venituri cât şi la partea de cheltuieli. CJ Alba estimează în acest an venituri proprii de 50,3 milioane. O sumă relativ mică, 2,5 milioane de lei, a fost repartizată promovării turismului judeţean în 2011. Instituţiile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local vor trebui să se descurce în acest an cu puţin peste 75 de milioane de lei. Dintre instituţiile subordonate CJ Alba, cei mai mulţi bani au fost repartizaţi pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, 77,5 milioane de lei. Ca o noutate, în acest an au fost aprobate sume pentru cele două spitale intrate în subordinea CJ Alba: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba – 61,7 milioane lei şi Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud – 4,57 milioane lei. Bugetul adoptat ieri este unul iniţial, întrucât este posibil să mai crească sau să mai scadă până la sfârşitul anului în urma rectificărilor.

lLiberalii au propus un audit extern şi constituirea unui fond de rezervă
Consilierii judeţeni liberali au cerut, prin vocea liderului grupului PNL Simion Creţu, un audit extern pentru optimizarea şi reducerea costurilor sociale care sugrumă în continuare bugetul judeţului. „Deşi, per ansamblu, se constată un trend bun al bugetului, totuşi ponderea cheltuielilor social-culturale rămâne una foarte mare, şi anume circa 55% din buget. Asta în condiţiile în care s-au luat unele măsuri printr-o serie de convenţii pe care le-am aprobat azi (n.r. ieri, 27 ianuarie 2011), menite să degreveze Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de unele cheltuieli. Chiar şi aşa chelueilie sociale au rămas la un nivel prea mare astfel că noi propunem realizarea unui audit extern care să ne spună dacă s-au luat măsurile necesare sau dacă se pot face mai multe pentru optimizarea acestor cheltuieli”, a fost de părere liberalul Simion Creţu. O altă nemulţumire a liberalilor a fost legată de faptul că, deşi au propus de mai multe ori, conducerea CJ Alba nu a dat curs iniţiativei lor de constituire la nivelul instituţiei a unui fond de rezervă pentru calamităţi.
l”Buget foarte bun pentru timpurile acestea”
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, este de părere că bugetul adoptat ieri este unul axat pe dezvoltare, „foarte bun pentru timpurile acestea”. „În primul rând vom continua toate proiectele începute, printre cele mai importante fiind investiţiile la drumul judeţean de la Gârda de Sus, al celui de la Aiud – Buru, precum şi drumul judeţean Şugag – Dobra – Jina. În 2011 vom demara un proiect foarte important pentru judeţ, şi anume drumul judeţean Blaj – Cergău – Roşia de Secaş – Şpring dar vom întreprinde lucrări şi pe alte drumuri judeţene astfel încât până în 2012 toate drumurile judeţene circulabile să fie în stare foarte bună”, a explicat ieri şeful administraţiei judeţene.

Ioana PITICARIU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

George Buhnici „lovește” din nou: „Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase. Care e sexul mai tare?”

Cunoscutul vlogger George Buhnici provoacă din nou dezbateri aprinse după un mesaj controversat postat pe Twitter în care afirmă că bărbații sunt cei care fac muncile cele mai grele și periculoase susținând familia și că își distrug astfel sănătatea având o durată de viață mai scurtă.

”Bărbații fac muncile cele mai grele, mai periculoase, mai departe de casă. Câștigă salarii mai mari dar aduc aproape tot în bugetul familiei. Au sănătatea șvaițer de obicei după 45 și mor majoritar prin infarct, pentru că se cred de fier și nu se îngrijesc. Care e sexul mai tare?” a scris Buhnici pe Twitter luni, 7 noiembrie.

George Buhnici a fost criticat într-o serie de comentarii, oamenii susținând că nu există o regulă general valabilă în acest sens și că femeile muncesc de multe ori cot la cot cu bărbații.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sursa: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Amenzi uriașe pentru facturile întarziat sau neprimite la energie. Șase furnizori mari au primit sancțiuni de la ANRE

Șase furnizori de energie electrică au fost amendați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma controalelor desfășurate. Sancțiunile au fost aplicate din cauza faptului că societățile au emis cu întarziere facturile.

Aşa cum am anunţat public, ca urmare a numeroaselor sesizări privind neemiterea facturilor de energie electrică, am demarat acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică. Acţiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care, în perioada 01.04.2022 – 30.09.2022, furnizorii şi-au respectat obligaţia de a emite facturi conform perioadei de facturare convenite cu clienţii finali.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că furnizorii controlaţi nu şi-au respectat obligaţiile legale, respectiv au emis cu întârziere sau nu au emis facturi de energie electrică după fiecare perioadă de facturare, aceştia fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 380.000 lei”, informează ANRE.

Amenzile s-au aplicat astfel:
– ELECTRICA FURNIZARE 120.000 lei

– HIDROELECTRICA 70.000 lei

– CEZ VÂNZARE 60.000 lei

– E.ON ENERGIE ROMÂNIA 50.000 lei

– ENEL ENERGIE 50.000 lei

– ENEL ENERGIE MUNTENIA 30.000 lei

sursa: digi.24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Decesele asociate coronavirusului SARS-CoV-2, în scădere cu 90% față de iarna trecută. OMS: ”COVID-19 este încă o pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Numărul deceselor cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 a scăzut considerabil în raport cu iarna trecută, a anunţat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de DPA.

Săptămâna trecută, aproximativ 9.400 de decese asociate COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, a precizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri, la Geneva.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acest număr este cu aproape 90% mai mic decât cel raportat în prima săptămână din luna februarie, când a fost atins vârful de decese săptămânale din acest an – 75.000.

Deşi această evoluţie este pozitivă, prea mulţi oameni continuă totuşi să moară din cauza COVID-19, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.

„Aproape 10.000 de decese într-o săptămână înseamnă cu 10.000 prea multe, pentru o boală care poate fi prevenită şi tratată”, a mai spus directorul general al OMS.

„COVID-19 este încă o pandemie”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului OMS pentru boli emergente şi zoonoze, precum şi director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19

În săptămâna precedentă, aproximativ 2,1 milioane de infectări noi cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate la nivel mondial.

Sursa: stritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea