Rămâi conectat

Curier Județean

Consacrarea noului arhiepiscop Mons. dr. Kovács Gergely: 2 cardinali și 3 oficilități bisericești de la Roma, printre cei prezenți la ceremonia de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consacrarea noului arhiepiscop Mons. dr. Kovács Gergely: 2 cardinali și 3 oficilități bisericești de la Roma, printre cei prezenți la ceremonia de la Alba Iulia

În comunicatul de presă din data de 12 februarie a.c. v-am anunțat despre numirea de către papa Francisc a noului arhiepiscop, Mons. dr. Kovács Gergely, până acum director de birou în Consiliul Pontifical pentru Cultură, și despre acceptarea renunțării la oficiu a ES Mons. dr. Jakubinyi György din data de 24 decembrie 2019. În această perioadă, până la consacrarea și înscăunarea noului arhiepiscop, papa Francisc l-a numit pe Mons. dr. Jakubinyi György administrator apostolic. De la consacrarea și înscăunarea noului arhiepiscop, Jakubinyi György va deveni arhiepiscop emerit.

La consacrarea noului arhiepiscop numit, din data de 22 februarie începând cu ora 11, în sărbătoarea Catedra Sfântului Petru, se așteaptă prezența unui număr mare de oficialități civile și ecleziastice, în semn de considerație și respect, atât pentru arhiepiscop cât și pentru arhidieceza noastră milenară.

Printre oficialitățile ecleziastice prezente la Alba-Iulia vor fi 2 cardinali, 7 arhiepiscopi, 21 de episcopi, 8 episcopi auxiliari, 4 episcopi emeriți; în total 42 de episcopi vor participa la consacrare. Din România vor participa 15 episcopi romano-catolici și greco-catolici . În afară de aceasta, printre oficialitățile bisericești 3 vor sosi de la Roma, din partea Sfântului Scaun: Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pontifical pentru Cultură, Miguel Maury Buendía nunțiu apostolic, Francisco-Javier Lozano, fost nunțiu apostolic la București. Printre musafirii noștri vor fi 19 episcopi din Ungaria, împreună cu Erdő Péter, cardinal și primat al Ungariei, și Veres András, președintele Conferinței Episcopale Maghiare. Din Serbia va fi prezent Pénzes János de la Subotica, din Ucraina Majnek Antal de la Munkačevo, din capitala Republicii Moldova, Chișinău, episcopul diecezan Anton Coșa. Din dieceza austriacă de Sankt Pölten va veni episcopul auxiliar, Anton Leichtfried, din dieceza de Linz vicarul episcopal, Maximilian Mittendorfer, de la Eisenstadt vicarul Pál László, din dieceza de Trier, Germania, episcopul auxiliar Franz-Josef Gebert, și nu în ultimul rând episcopul militar din Slovacia, František Rabek. În spiritul relațiilor ecumenice, discursul de felicitare al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române va fi rostit de arhiepiscopul Irineu din Alba Iulia.

Într-un gest ecumenic, fratern și de respect, vor fi prezenți reprezentanţii Bisericilor istorice din Transilvania: Kató Béla episcopul eparhiei reformate a Ardealului, Csűry István episcopul reformat de pe lângă Piatra Craiului, Adorjáni Dezső Zoltán episcopul Bisericii Luterane Maghiare din România, Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Datev Hagopian, episcopul Arhiepiscopiei armene din România.

Prezența în număr mare a autorităților civile depune mărturie despre faptul că aceștia sunt alături de arhidieceza noastră și de noul ei păstor. Aproximativ 25 de diplomați, membri ai Guvernelor român și maghiar și reprezentanți ai consiliilor locale și județene vor participa la consacrare. Din partea academiilor și universităților din țară și străinătate aşteptăm aproximativ 18 persoane. La consacrare vor fi de asemenea prezenți: mama și cei doi frați ai noului arhiepiscop, rudele din Covasna superioară și Odorheiul Secuiesc, foștii colegi de școală. Preoții parohiilor, împreună cu credincioșii, vor sosi în număr mare la Alba-Iulia.

Numărul preoților și al credincioșilor din Arhidieceza de Alba-Iulia, din celelalte dieceze din Transilvania, din diecezele din Ungaria, depășește numărul de 6000 de persoane. În ultima vreme Catedrala de Alba Iulia a găzduit atâtea persoane doar cu ocazia Jubileului de 1000 de ani de la înființarea Arhidiecezei noastre (2009) și la aducerea din cripta catedralei a rămășițelor pământești ale servului lui Dumnezeu episcopul Márton Áron în catedrală (2016).

Kovács Gergely este cel de-al treilea arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba-Iulia, al 83-lea episcop în cei 1011 ani, cel de-al doilea episcop cu numele de Gergely și al doilea păstor cu numele de familie Kovács. Este cel de-al 16 episcop secui, și al 10-lea episcop alumn al Collegium Germanicum et Hungaricum din Roma. EmS card. Gianfranco Ravasi va fi celebrantul principal iar ES Miguel Maury Buendía va fi co-consacrator, alături de ES Mons. dr. Jakubinyi György. Întreaga ceremonie va fi transmisă în direct de către televiziunea maghiară Duna Televízió, de către secțiunile maghiare ale Radio Maria și Radio Târgu Mureș alături de alți 40 de reprezentanți mass media. Credincioșii prezenți vor primi caiete liturgice, care conțin textele liturgice în latină, maghiară și română.

Mulțumim tuturor pelerinilor pentru că își asumă acest pelerinaj, mass-mediei pentru interesul față de eveniment, precum și organizatorilor pentru munca pe care o depun pentru acest eveniment.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea