Rămâi conectat

Actualitate

Congres extraordinar la PSD. Cine va face parte din viitoarea conducere a partidului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Membrii PSD își aleg sâmbătă conducerea în cadrul unui Congres extraordinar care este organizat, pentru prima dată, prin video-conferință.

Din cauza pandemiei de coronavirus, noua conducere a PSD va fi aleasă de cei peste 1.500 de delegați printr-un vot desfășurat în 38 de locații din țară. Discursurile vor fi transmise prin sistem de videoconferință, de la Parlament, unde vor fi prezenți doar câțiva lideri ai partidului. Pentru funcția de președinte al PSD candidează Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

La Congres, Marcel Ciolacu candidează cu moțiunea „Reconstrucția PSD – O viziune politică de stânga pentru un partid european”. În echipa lui Marcel Ciolacu se vor regăsi Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu sau Vasile Dâncu. De asemenea, în noua conducere a PSD vor fi 12 vicepreședinți printre care Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Dragoș Benea sau Titus Corlățean.

De partea cealaltă, Eugen Teodorovici candidează singur. Nu este clar dacă fostul președinte executiv al PSD va fi prezent la Congres pentru a-și susține candidatura, după ce a contestat desfășurarea Congresului. Acesta a depus și o solicitare de amânare a Congresului PSD, care a fost respinsă vineri de Tribunalul București.

Teodorovici a introdus pe rolul tribunalului o ordonanţă preşedinţială prin care dorea amânarea congresului PSD până la judecarea unei alte cereri depuse în instanţă, în care contesta actuala conducerea interimară a partidului.

Într-un alt proces deschis de Teodorovici la Tribunalul Bucureşti, care încă nu a primit o dată pentru judecare, fostul ministru de Finanţe susţine că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2019.
Proiectul politic și echipa lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu candidează cu moțiunea „Reconstrucția PSD – O viziune politică de stânga pentru un partid european”.

Potrivit documentului, „ambiția” echipei propuse de Ciolacu este „ca Partidul Social Democrat să își atingă menirea sa: o societate echitabilă.”

„Vrem să devenim partidul care luptă pentru cei mulți, o formațiune politică modernă, europeană, capabilă de o acțiune politică coerentă și profesionistă”, se arată în programul politic.

Viitoarea conducere a PSD susține că va promova persoane competente în funcțiile publice și că va renunța la „cumetrii”.

„PSD va trebui să promoveze competența la toate nivelurile din partid, pentru a-și recâștiga prestigiul partidului cel mai bine pregătit pentru a conduce țara și de a realiza schimbările așteptate de cetățeni (…) Fără cumetrii în funcții publice — Se va introduce regula ca partidul să nu susțină și să nu valideze sau să nu numească în funcții publice sau să nu angajeze fără concurs persoane care au o relație de rudenie de gradul 1 și 2 cu conducătorul instituției respective”, potrivit programului depus de Marcel Ciolacu și echipa sa.

PSD își propune să devină „partidul clasei de mijloc”, să apere cetățenii care muncesc în diaspora, să apere mediul și resursele naturale. Totodată, echipa lui Ciolacu susține că „PSD se va desprinde de trecut” și de „controversele din domeniul justiției” care „nu vor mai reprezenta un subiect prioritar pentru PSD”.

De asemenea, după Congres structura principală de conducere a partidului nu se va mai numi Comitet Executiv Național (CExN), ci Comitet Politic Național (CPN).

Echipa lui Ciolacu pentru Congres:

Marcel Ciolacu – președinte;

Sorin Grindeanu – prim-vicepreședinte;

Gabriela Firea – prim-vicepreședinte;

Paul Stănescu – secretar general;

Vasile Dâncu – președintele Consiliului Național;

Vicepreședinți:

Mihai Tudose;

Radu Moldovan;

Lia Olguța Vasilescu;

Claudiu Manda;

Vasile Gliga;

Titus Corlățean;

Laurențiu Nistor;

Daniel Băluță;

Doina Fedorovici;

Gabriela Zetea;

Dragoș Benea;

Ionuț Pucheanu.

Noua conducere a PSD va fi aleasă de cei peste 1.500 de delegați printr-un vot desfășurat în 38 de locații din țară.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea