Actualitate
Confuzia valorilor – consecinţa „reformelor” din sistemul de învăţământ
În ultimii 20 de ani, învăţământul românesc a trecut prin atâtea reforme, încât se pare că a ajuns să fie… de-format.
Lovitura de graţie a fost dată de un fost ministru al învăţământului care, sub lozinca „să relaxăm fluxurile de intrare şi să punem accent pe fluxurile de ieşire din sistem”, a desfiinţat examenele de admitere în liceu şi învăţământul superior, ceea ce, pe termen lung va duce la o confuzie a valorilor, în sensul că au dispărut acele „filtre” care să selecteze elitele, pe cei dotaţi din punct de vedere intelectual. O altă măsură care a creat disfuncţionalităţi, dacă nu chiar haos în sistemul de învăţământ o reprezintă proliferarea maladivă a facultăţilor particulare, unele dintre ele devenind adevărate „fabrici” de diplome (chiar şi de doctorate) şi al căror singur scop este profitul, deşi în domeniul educaţiei nu profitul financiar trebuie să prevaleze. În acest sens, o analogie între ceea ce s-a întâmplat la începutul comunismului prin decapitarea elitelor intelectuale şi ce se întâmplă în prezent în sistemul de învăţământ nu pare atât de deplasată.
Marginalizarea adevăratelor elite, eludarea meritocraţiei în ascensiunea pe scara socială, reprezintă tot un fel de „decapitare”, dar mult mai subtilă şi mai perversă, consecinţele pe termen lung fiind destul de sumbre.
Pe de altă parte, desfiinţarea şcolilor profesionale şi, în mare parte a învăţământului postliceal, a creat mari perturbări în racordarea ofertei educaţionale la cerinţele pieţei muncii şi realizarea unui echilibru între cererea şi oferta de muncă pe această piaţă.
Prof. Ioan RUSU, Colegiul Naţional „D. Prodan” Cugir

Actualitate
Locuri de muncă în MAI: Persoanele cu licență în specializări necesare structurilor MAI pot deveni OFIȚERI. Legea, promulgată de Iohannis
Locuri de muncă în MAI: Persoanele cu licență în specializări necesare structurilor MAI pot deveni OFIȚERI. Legea, promulgată de Iohannis
Preşedintele a promulgat legea care prevede că vor putea deveni ofiţeri MAI în grad de sublocotenent şi persoanele care deţin o licenţă în specializări necesare structurilor MAI.
Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede modificarea Legii privind statutul cadrelor militare, astfel încât „în Ministerul Afacerilor Interne, ofiţerii în activitate provin şi din absolvenţi ai programelor de studii universitare de master profesional organizate în scopul formării ofiţerilor la instituţiile de formare profesională care pregătesc personal pentru nevoile instituţiei, destinate candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor instituţiei” să li poată acorda gradul de sublocotenent.
„Numirea în funcţii şi avansarea în grad a cadrelor militare în activitate cărora le sunt incidente reglementări profesionale specifice, stabilite la nivel naţional, se realizează în baza prezentului statut, cu respectarea condiţiilor stabilite prin reglementările respective”, mai arată sursa citată.
Senatul a adoptat decizional inițiativa legislativă luna trecută, pe 31 octombrie.
Proiectul de lege este motivat prin necesitatea unei reglementări unitare „a situațiilor de dobândire a statutului profesional al personalului din Ministerul Afacerilor Interne, este necesară o intervenție normativă astfel încât statutul de cadru militar să poată fi dobândit și de către persoanele care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor instituției și care absolvă cursul de master profesional centrat pe dobândirea de competențe specifice necesare desfășurării activității în structurile în care sunt incidente prevederile Legii nr. 80/1995”.
De asemenea, motivarea inițiativei legislative mai arată că „astfel, și pentru structurile militare ale Ministerului Afacerilor Interne, se va asigura posibilitatea instituirii unei rute alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master destinata candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare acestora, sursa de natură să contribuie la acoperirea, într-o măsură semnificativă, a cerinței privind încadrarea cu personal calificat a posturilor deficitare prevazute a fi ocupate cu personal cu statut de ofițer”.
„Potrivit modificărilor aduse prin legea de aprobare, programele de master profesional organizate de Academia de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza”, destinate formarii inițiale a ofițerilor, se aplica începând cu anul universitar 2022-2023, mai arată sursa citată.
Proiectul a fost adoptat și de Camera Deputaților pe 29 iunie, 2022, cu 220 de voturi „pentru”, 7 voturi „contra” și 53 de abțineri de la vot.
Actualitate
Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”
Cum sunt controlați românii pe rețelele sociale, de ANAF. Lucian Heiuș: „Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat”
Care este metoda prin care sunt controlați de Fisc românii pe rețelele sociale a fost explicată de către Lucian Heiuș, preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
”Noi facem controale de acest gen de mai mult timp. Începând din vară, am intensificat aceste controale a veniturilor pe care le obțin persoanele fizice și pe care nu le declară. Pornind de la un fenomen care s-a simțit foarte mult în societate, chiar o frustrare pentru că existau multe persoane care, prin averea pe care o afișau, sfidau oamenii care își achită impozitele și taxele.
Pot să vă spun că în luna octombrie am identificat o persoană fizică la care diferența dintre venitul pe care l-a declarat în ultimii cinci ani și averea pe care a acumulat-o a fost de peste 20 de milioane de lei. Este vorba despre o persoană din Satu Mare. Iar impozitul pe care l-am calculat și pe care trebuie să îl recuperăm este de 2,6 milioane de lei”, a spus președintele ANAF.
”Legat de rețelele sociale, poate discutăm despre alt gen de controale. În ultima perioadă au apărut profesii noi, prin care anumite persoane obțin venituri prin activitatea pe care o desfășoară pe aceste rețele sociale. Venit care trebuie să fie declarat și care trebuie să fie impozitat. Și aici vorbim despre o sferă foarte largă. De la influenceri până la diverse alte activități pe care le prestează diverse persoane pe toate aceste platforme sociale.
Avem un soft care ne pune la dispoziție care cont, al cărei persoane, este mai accesat, pentru că în funcție de numărul de accesări atât îți vin și veniturile din partea acestor platforme. În funcție de accesările pe care le are o persoană care are deschis un cont acolo primește și o anumită sumă de bani”, a mai spus Lucian Heiuș, conform antena3.ro.
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
Noi sisteme de supraveghere în Alba Iulia! Emil Popescu: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orașului”
Noi sisteme de supraveghere în Alba Iulia! Emil Popescu: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orașului”
Invitat la Unirea FM, viceprimarrul Emil Popescu a discutat despre problema indicatoarelor rutiere vandalizate în ultimele săptămâni în Alba Iulia.
”Să știți că am format o plângere penală în urmă cu aproximativ 2-3 săptămâni pe acest subiect, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, pentru indicatoarele rutiere care au fost vandalizate, peste 100 la număr. În primă fază va trebui să înlocuim aceste indicatoare, urmând ca aceste cheltuieli să le recuperăm. Trebuie recuperate toate cheltuielile de la persoanele care vor fi găsite vinovate.”
Întrebat despre soluțiile pe care le vede pentru prevenția viitoarelor cazuri de acest gen viceprimarul a declarat: ”Ne dorim să montăm camere video în diferite zone ale orasului. Planurile de mobilitate rutieră care urmează să fie implementate au în componență și aceste camere video despre care discutăm, urmând ca după aceea să avem și noi proiecte prin care să suplimentăm camerele video în punctele nevralgice ale orașului.”
-
Actualitateacum 13 ore
23 noiembrie 1940: Romania a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Ştirea zileiacum 12 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Ştirea zileiacum 8 ore
FOTO UPDATE| ACCIDENT rutier MORTAL pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane au DECEDAT după impactul dintre o mașină și un camion. A treia victimă a ajuns la spital
-
Actualitateacum 9 ore
Mamă ucigașă, la doar 15 ani: Un bebeluș de două luni a fost găsit fără suflare într-o locuință
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO VIDEO UPDATE| INCENDIUL din Parcul Arini din Sebeș ar fi fost pornit INTENȚIONAT: O cabană de peste 200mp a fost distrusă
-
Curier Județeanacum 2 ore
Cinematograful Columna, viitorul pol de interes al cartierului Centru din Alba Iulia: Ce întrebuințări va avea și când va fi gata
-
Ştirea zileiacum 10 ore
PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Militari, mașini și tehnică de luptă. Spațiul aerian, survolat de avioane de vânătoare și elicoptere de luptă
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
A cumpărat un permis fals din Polonia și a condus timp de cinci ani până a fost prins în Alba. Ce pedeapsă au decis magistrații