Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav a fost extinse până la 12 ani. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Părinţii din România îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, faţă de până la 7 ani cât este în momentul de faţă, conform unei legi promulgate joi, 22 iunie, de către președintele Klaus Iohannis.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Actul normativ, depus de USR, a fost adoptat de Camera Deputaților în 23 mai și modifică articolul 26 alineatul 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind extinsă vârsta, de la 7 ani la 12 ani, până la care se pot acorda concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav.
„Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, prevede legea promulgată joi.
„Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastră de a fi alături de părinţi şi de a-i sprijini cu adevărat, nu prin declaraţii, în condiţiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocări, iar familiile din România au nevoie să simtă că statul le e alături. Un copil bolnav are nevoie să îşi aibă alături părintele şi la 7 ani, şi la 9 ani, şi la 12 ani. Salutăm adoptarea proiectului, este o normalitate de care părinţii şi copiii au nevoie”, declara senatorul USR Alexandru Robert Zob, unul din iniţiatori, conform News.ro.
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.
Sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prima de carieră didactică 2024: Cine o primeşte, când sunt virați banii și ce produse se pot achiziționa
Prima de carieră didactică 2024: Cine o primeşte, când sunt virați banii și ce produse se pot achiziționa Prima de carieră didactică a fost promulgată de către Guvern, la mai bine de an și cinci luni de la emiterea ordonanței. Legea promulgată conține și prevederi legate de acordarea tichetelor educaționale pentru rechizite în valoare de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Sportacum 5 zile
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 2-0 (1-0) | Cocan, MVP-ul confruntării cu „lanterna roșie”, gol și pasă decisivă
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume