Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Concediul pentru creșterea copilului ar putea fi scurtat: Mamele din România vor petrece un timp mai scurt acasă, cu nou-născutul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concediul pentru creșterea copilului ar putea fi scurtat: Mamele din România vor petrece un timp mai scurt acasă, cu nou-născutul

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) plănuiește că femeile din România să se întoarcă mai repede la muncă după ce nasc, considerând că cei doi ani petrecuți în concediu sunt prea mulți.

Citește și: Concediul pentru creșterea copilului 2024. Modificări privind acordarea indemnizației

Modificări importante în România

În urmă cu puțin timp, Guvernul României a anunțat că, pentru România, aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective, la fel de important ca și intrarea în NATO și Uniunea Europeană.

Prin urmare, OCDE a aprobat primul Aviz Formal, la 1 martie 2024, prin care România să fie evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcţionari pentru Buget, a anunțat la vremea respectivă Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Odată cu aderarea la OCDE, în România, ar putea apărea și o serie de modificări în legislația internă a țării noastre.

Una care lovește puternic în femei este cea referitoare la concediul de creștere a copilului. Concret, Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) își dorește scurtarea concediului de creștere a copilului. OCDE consideră că, durata de 2 ani este una prea mare.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Muncii afirmă și ei că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă.

„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.

Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei

Tot femeile sunt vizate de OCDE. Conform legii pensiilor, în prezent, cele care au copii pot ieși mai repede la pensie, însă Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cere ca această prevedere privind pensionarea pentru femei în funcţie de numărul de copii pe care îl are, să fie eliminată.

Ce prevede legislația în vigoare

În prezent, persoanele care se află în concediu de creștere a copilului( poate fi atât tatăl, cât și mama) și doresc să se întoarcă mai repede de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului dau un an, în cazul copilului cu dizabilități, pot beneficia de un stimulent de inserție în valoare de 1.500 de lei, sumă ce va fi acordată până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități.

În schimb, persoanele care aleg să se întoarcă la serviciu după ce copilul împlinește șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, vor primi un stimulent lunar în valoare de 650 de lei, sumă ce va fi acordată până când copilul împlinește 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea