Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Bumb, deputat PNL: Legea privind racordarea fără plată la rețele de gaz și electricitate a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1239 legea 290/2020 în care sunt stipulate mai multe modificări ce vin în sprijinul cetățenilor care doresc să se conecteze la rețelele de energie. După ce modificările legislative referitoare la racordarea consumatorilor la rețelele de gaze au intrat deja în vigoare, a venit acum rândul rețelelor electrice. După același model pe care l-am promovat, alături de colegii mei din PNL, în cazul conectării la gaze, românii nu vor mai plăti nici conectarea la rețelele de curent.

Astfel, distribuitorii de electricitate sunt obligați să racordeze toți solicitanții la rețea, într-un termen de maxim 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire. La fel ca și la gaz, costurile de conectare nu mai sunt plătite de consumator ci sunt suportate de firma de distribuție a electricității, care le va recupera apoi prin tarifele de distribuție practicate.

Proiectul pentru racordare va putea fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari, cu orice firmă autorizată, cu care ei doresc să facă acest lucru. Această modificare se aplică atât racordării la rețelele de electricitate cât și racordării la rețelele de gaze.

În plus, în această nouă lege se prevede și extinderea rețelelor de energie pe cheltuiala furnizorului. Dacă în primă fază beneficiau de racordarea fără plată doar cei care aveau deja conducta de gaze la limita proprietății, aceste noi reglementări includ și extinderile de rețele de energie fără plată din partea beneficiarilor, inclusiv amplasarea de noi stâlpi, în cazul rețelelor electrice.

Astfel, dacă există solicitări, distribuitorii de energie vor trebui, de azi înainte, să ducă conductele de gaze sau cablurile de curent în toate sate și localitățile aparținătoare unei unități teritorial-administrative, sau pe toate străzile unui oraș, urmând ca apoi să-și recupereze investiția din tarifele de distribuție practicate. Recuperarea acestor costuri de racordare, inclusiv proiectare, se va realiza cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, în conformitate cu reglementările Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru ca legea să fie pe deplin aplicabilă, în perioada imediat următoare ANRE va elabora un nou regulament de conectare la rețelele de energie, care va prelua toate aceste modificări și condiționalități prevăzute de noua lege. Specialiștii ANRE lucrează deja la acest document și după ce sunt îndeplinite toate termenele legale de transparență și dezbatere publică el va intra în vigoare, undeva la începutul anului viitor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea