Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă| Simion Crețu, Prim-Vicepreședinte PNL Alba: Politica liberală bine implementată a asigurat dezvoltarea județului Alba prin absorbția fondurilor europene și susținerea investițiilor private

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunicat de presă| Simion Crețu, Prim-Vicepreședinte PNL Alba: Politica liberală bine implementată a asigurat dezvoltarea județului Alba prin absorbția fondurilor europene și susținerea investițiilor private

Dezvoltarea României nu poate fi concepută fără aportul resurselor europene. România este un beneficiar net al resurselor financiare primite de la Uniunea Europeană. Fondurile europene reprezintă sursa principală de finanțare pentru proiectele de investiții în România, ceea ce s-ar traduce pentru noi toți într-o viață mai bună, dar și într-o economie mai puternică, cu o infrastructură mult îmbunătățită față de acum 10-15 ani.

Ultima perioadă din acest an a reprezentat o accelerare a absorbției resurselor europene, prin Cadrul Financiar Multianual și prin instrumentul Next Generation EU/PNRR. Până acum Programele Operaționale au contribuit la dezvoltarea fiecăruia dintre sectoarele societății românești. De acum încolo, noile programe finanțate din Politica europeană de Coeziune, aferentă perioadei 2021-2027, vor însuma 46 de miliarde de euro pentru investiții în infrastructura locală și națională, precum și pentru cercetare-dezvoltare și mediul de afaceri. Se continuă astfel investițiile în toate regiunile, sprijinind strategiile de dezvoltare conduse la nivel local și susținând autonomizarea gestionării fondurilor de către autoritățile locale.

Modernizarea Politicii de coeziune presupune abordarea investițiilor pentru dezvoltare regională și locală în concordanță cu principiile descentralizării, adoptate și de Guvernul României. Asta înseamnă că resursele europene care vor putea fi atrase direct de mediul public și privat din fiecare județ sunt încadrate în câte un Program specific fiecărei Regiuni de Dezvoltare.

În procesul dezvoltării locale, în ultimii 15 ani, județul nostru a atras resurse importante pentru dezvoltare, prin toate programele finanțate din fonduri europene fiind derulate în total 4345 proiecte, a căror valoare totală depășește 6 miliarde euro. Combinat cu efectele în lanț ale investițiilor private, care au venit odată cu aceste finanțări semnificative în infrastructura economico-socială regională, dezvoltarea sustenabilă a județului Alba pe principii liberale este acum vizibilă pentru oricine.

În acest sens, un exemplu îl constituie absorbția fondurilor prin POR 2014-2020. În ultimii 8 ani, în Alba s-au derulat 190 proiecte, din care 98 ale mediului de afaceri. Valoarea totală a acestor proiecte europene este de peste 310 milioane euro, cele pentru domeniul privat având o valoare de 35 milioane euro. Peste 70% din aceste proiecte sunt finalizate sau se vor finaliza în acest an, încă aproximativ 20% urmând a se încheia până la sfârșitul anului 2024. O parte dintre proiecte vor fi etapizate, respective vor intra la finanțare în perioada 2021-2027.

Investițiile din județul Alba au fost realizate în concordanță cu Strategia de Dezvoltare a județului și au fost atent coordonate de administrația liberală. Rezultatele se văd acum în reabilitarea de drumuri și artere urbane locale, în modernizarea unităților medicale, în revitalizarea spațiilor verzi, în îmbunătățirea iluminatului public și a mobilității urbane, în creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și private, în modernizarea dotărilor din învățământ, dar și în reabilitarea și valorificarea obiectivelor de patrimoniu, concomitent cu creșterea calității vieții în orașele din întregul județ.

Cel mai bun exemplu îl constituie faptul că rețeaua rutieră a județului Alba s-a extins în intervalul 2007-2023 cu 435 km, ponderea drumurilor județene modernizate crescând cu 70%. Doar în ultimii 10 ani au fost modernizați complet mai mult de 200 km drumuri județene. Se dezvoltă conectivitatea dintre toate zonele județului, prin investiții ale Consiliului Județean, legând Valea Târnavelor, sudul județului dar și zona Munților Apuseni de principalele rute de transport naționale. În următorii ani vor fi investite peste 80 milioane euro, prin 9 proiecte, pentru reabilitarea a mai mult de 100 kilometri drumuri județene, în special în zona montană.

Un aspect important îl reprezintă și investițiile în domeniul sănătății. În județul Alba, în ultimii ani, s-au investit aproape 33 milioane euro, prin 13 proiecte pentru toate unitățile medicale din orașele județului. Pentru noi, cele mai importante investiții au fost cele de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde s-au investit peste 7 milioane euro. La acestea se vor adăuga, începând din anul următor, lucrările pentru realizarea secțiilor noi şi moderne de Oncologie şi Cardiologie intervențională. Investiții în sfera medicală au fost realizate și la spitalele din Blaj, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Zlatna și Abrud.

Politica administrației locale liberale a sprijinit constant mediul de afaceri din județ. Județul Alba a înregistrat în 3 decenii investiții românești și străine de peste 2 miliarde euro. Majoritatea acestora este concentrată în Sebeș, Blaj, Cugir și Alba Iulia, dar și în localități rurale, dintre care se remarcă Ciugud, Galda de Jos, Decea și altele. Aceste investiții au dus la creșterea numărului de salariați din județul nostru la aproape 100.000 persoane, fiind acum mai mulți angajați decât în anii 2000. Concomitent, numărul de șomeri înregistrați la sfârșitul anului 2022 a scăzut la jumătate față de anul 2007, în timp ce rata șomajului a scăzut de 4 ori.

Pentru toți salariații valoarea câștigului salarial mediu a crescut constant, venitul mediu net depășind în prezent 800 euro. Iar creșterea veniturilor a dus automat și la creșterea numărului de locuințe nou construite, în 2022 acesta fiind de 859, dublu față de anul 2007.

Conform datelor macroeconomice, investițiile publice și private au făcut ca valoarea PIB/locuitor în județul Alba să crească la 71.550 lei, județul nostru urcând pe al 9-lea loc la nivel național. Practic, și numărul agenților economici din județul Alba a depășit anul trecut cifra de 10.500, existând cu 35% mai multe companii decât în anul 2001. Toate aceste investiții au dus și la creșterea exporturilor județului de aproape 6,3 ori, în perioada 2007-2023.

Pentru anul 2024 județul Alba se pregătește să atragă o parte cât mai mare din resursele puse la dispoziție din fonduri europene prin programele din perioada 2021-2027, în primul rând pentru dezvoltare urbană, creșterea mobilității eco-eficiente, reabilitarea zonelor verzi, eficientizare energetică și modernizarea infrastructurii din educație, pentru mediul public. Mediul de afaceri va avea la dispoziție resurse importante prin mai multe scheme de finanțare. Concret, în cadrul Programului unic al Regiunii Centru: Programul „Regiunea Centru” 2021—2027, sunt deja lansate 10 apeluri de proiecte și, până la sfârșitul acestui an, vor mai fi lansate încă 10 apeluri. Acest Program are un buget total cumulat de peste 1,4 miliarde euro, iar cele 20 apeluri vor pune la dispoziția potențialilor solicitanți de finanțare peste 1,1 miliarde euro, care vor putea fi accesați de administrația publică locală, mediul de afaceri și Universități din județul nostru.

În Alba interesele administrației locale liberale și ale mediului de afaceri coincid, oferind cel mai bun exemplu la nivel național că investițiile locale cântăresc decisiv în economie. Acesta este un județ al oamenilor gospodari. Aici se dezvoltă industria construcțiilor de mașini, industria lemnului și industria alimentară, pe lângă sectorul construcțiilor și cel al serviciilor pentru companii.

Simion Crețu

Prim-Vicepreședinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea