Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Comunicat de presă | Raul Chiriac, PNL: Ceea ce este rațional nu se măsoară în decibeli

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Raul Chiriac, PNL: Ceea ce este rațional nu se măsoară în decibeli     

În contextul în care opoziția strigă mai tare decât oricine, având senzația că dreptatea aparține celui care o măsoară în decibeli, liniștea dezbaterii despre comasare ar trebui să provină din forța argumentelor.

Dacă suntem sinceri cu noi și înțelegem realitatea socială pe care am experimentat-o de-a lungul anilor, observăm cu ușurință faptul că după aderarea României la spațiul comun european, în 2007, nu am generat un proiect de țară. Nimic care să răspundă eficient și consistent la nevoia unei societăți care are nevoie mai mult să construiască decât să conteste. Știu, ca participant la viața politică românească, faptul că anii electorali aprind foarte multe orgolii între participanții la jocul politic. De aceea vă întreb: în care moment din viețile noastre orgoliul a fost sinonim cu înțelepciunea? Răspunsul necesită onestitate și este evident, indiferent de care parte a baricadei ne-am afla astăzi.

Citește și: E OFICIAL! S-a anunțat comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Decizia coaliției PSD-PNL

Am invocat în spațiul public românesc de atât de multe ori ideea interesului național, încât am putea crede că această noțiune este o haină veche, cârpită, mâncată de moliile orgoliilor noastre. Parte din datoria noastră publică este reprezentată de încercarea de a transforma ideile în realitate. Ne dorim ca România să fie țara în care producem dezvoltare și nu doar discurs despre dezvoltare.

Viziunea înseamnă și decizii complicate. Interesul național nu poate fi perceput corect și nici bine promovat în context internațional fără o strategie națională care să pună în valoare raționalitatea acțiunilor noastre. E simplu, nu poți vorbi despre interes național fără strategie. De aici se naște o întrebare care merge dincolo de opțiunile noastre partizane: de câte ori am oferit în Parlamentul European imaginea unei țări în care politicienii nu reușesc să depășească, în mod matur, orgolii provinciale și dăunătoare? Răspunsul, oricât de supărat am fi pe mișcările tactice ale unui partid sau altuia este, ca și în primul caz, evident.

Sunt ferm convins că, într-o lume care se schimbă profund, într-un context european pe care îl putem intui cu mare greutate, declarația legată de listele comune pentru Parlamentul European, reprezintă un moment de maturitate al clasei politice românești. Vedem un act inițiat și susținut puternic de către Partidul Național Liberal, cel care a demonstrat, o dată în plus, că are o puternică vocație europeană. PNL a demonstrat că înțelege spiritul timpului pe care îl trăim iar România are nevoie de acest tip de conectare la realitate.

Sigur, am putea să consumăm energie având abordări mărunte și meschine, cu care suntem deja obișnuiți, în care accentul să cadă pe diferențele majore dintre noi. Și viziunea unora ne-a arătat că cea mai bună imagine a clasei politice este cea a dezbinării până la nivelul triburilor în care dreptatea se face cu zbieretul și cu bâta. Doar că politica datului cu bâta în baltă nu ajută pe nimeni!

Februarie 2024 este momentul de maturitate politică al societății noastre. La o sută de ani de la Marea Unire, orgoliul a lăsat loc rațiunii și reacția a fost înlocuită cu strategia. Evident și realist ca de fiecare dată, românii vor spune la urne ce părere au despre acest lucru și vom respecta opinia lor indiferent de rezultat.

La finalul unei astfel de decizii rămânem cu ideea că, după foarte mulți ani, am decis să mergem în Parlamentul European ca națiune, cu un mesaj comun, articulat, modern și care ține cont de ceea ce se întâmplă acum pe plan internațional. Zilele acestea a câștigat rațiunea. Restul este politică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au început lucrările de modernizare a iluminatului public la Stremț: Finanțare nerambursabilă de aproape 1 milion de lei La Stremț au început săptămâna aceasta lucrările de modernizare a iluminatului public, a anunțat primarul comunei, Traian Ștefan Popa. Potrivit edilului, lucrările în valoare de aproape 1 milion de lei se vor realiza printr-o finanțare nerambursabilă, fiind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea