Rămâi conectat

Actualitate

Comunicat de presă| Mircea Hava, europarlamentar PNL de Alba: „Multinaționalele trebuie să plătească impozite în țările unde își desfășoară activitatea, nu în paradisuri fiscale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Multinaționalele trebuie să plătească impozite în țările unde își desfășoară activitatea, nu în paradisuri fiscale

Nu e o noutate pentru nimeni că marile corporații încearcă, de multe ori, să profite de orice portiță și scăpare legislativă pentru a evita taxele și impozitele datorate.

Cum nu trăim într-o lume ideală, avem legi care impun aceste taxe și impozite, iar companiile, în mod special multinaționalele, care activează pe întreg mapamondul, urmăresc să își maximizeze profiturile prin evitarea pe cât posibil a acestora, prin jonglerii contabile în urma cărora profiturile sunt mutate dintr-o parte în alta și declarate în acele paradisuri fiscale în care impozitele sunt modice sau chiar nu există.

La ora actuală, avem un acord OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prin care peste 130 de state ale lumii decid să schimbe regulile jocului și, după mai bine de opt ani de negocieri, își propun să oblige multinaționalele să plătească impozit acolo unde își desfășoară activitatea – și nu doar acolo unde își au sediul – și să impună o cotă corporativă minimă de 15%. Din păcate, acest acord nu este încă ratificat la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, lansează un apel la statele membre pentru a-l pune în aplicare în spațiul UE.

Odată implementat în legislația fiscală din fiecare stat membru al UE, va duce nu doar la stoparea „migrării” profiturilor spre paradisuri fiscale, însă va acționa și ca un instrument de reducere a cazurilor de concurență fiscală neloială. Practic, dacă această taxă de minim 15% va fi impusă la nivelul întregii Uniuni, vor dispărea cazurile în care statele membre concurează între ele, prin acordarea de facilități fiscale, pentru atragerea unor companii. Iar acest lucru va însemna, totodată, posibilitatea ca fiecare stat membru să-și construiască o politică fiscală riguroasă și predictibilă.

Nu în ultimul rând, atât eu cât și colegii din PPE susținem, în Parlamentul European, grăbirea și acceptarea acestui acord de către toate grupurile politice, pentru că piața comună înseamnă reguli comune și pentru că, fiscal și mai ales moral, impozitele trebuie plătite acolo unde are loc activitatea economică și unde este realizat profit, nu undeva, departe, unde o companie își are un birou și sediul juridic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea