Rămâi conectat

Actualitate

Comunicat de presă: Compania Kronospan anunță că emisiile industriale de pe platforma industrială sunt atent monitorizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă: Compania Kronospan anunță că emisiile industriale de pe platforma industrială sunt atent monitorizate

În plină criză generată de decizia din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba de a actualiza autorizația de mediu pentru instalația de formaldehidă, compania Kronospan susține, printr-un comunicat de presă, că emisiile industriale de pe platformă sunt atent monitorizate.

Kronospan este prezentă la Sebeș din anul 2004, când a achiziționat fabrica de PAL și MDF deținută de Gruppo Frati. Producția de plăci pe bază de lemn are o tradiție de zeci de ani în zonă, fiind parte din istoria dezvoltării industriale a Sebeșului încă din anii 1970.

Ulterior achiziției, Kronospan a investit peste 100 milioane de euro pentru retehnologizarea și modernizarea fabricii, astfel încât să respecte competitivitatea la nivel global pe o piață extrem de dificilă. În aceste condiții de eficientizare a activității, alături de producerea plăcilor de tip PAL și MDF și înnobilarea acestora, distribuite nu doar pe piața locală dar și în peste 40 de piețe de export, compania dispune și de o secție chimică în care sunt realizate rășinile folosite în procesul de producție a plăcilor de lemn.

În ce privește producția de formaldehidă, este important de subliniat că aceasta se produce la Sebeș încă de acum 20 de ani, respectiv din anul 2000. Schimbarea făcută de Kronospan a constat în închiderea unor capacități vechi de realizare de formaldehidă și deschiderea, în anul 2018, a unei linii moderne de producție deținută de Kronochem Sebeș SRL.

Plăcile pe bază de lemn sunt realizate în numeroase fabrici din întreaga lume. La fel și formaldehida, care este un compus organic rezultat inclusiv din arderea lemnului de foc, din fumul de țigară sau din eșapamentul mașinilor. Producția industrială de formaldehidă de la Sebeș se face, ca oriunde în Europa și în lume, cu respectarea unor limite de emisii sigure pentru sănătatea umană. Germania și Italia sunt cele mai mari producătoare de formaldehidă din Uniunea Europeană, în timp ce producția totală la nivel mondial este de peste 45 de milioane de tone.

Autorizația Integrată de Mediu emisă pentru Kronospan prevede clar monitorizarea nivelurilor de compuși organici volatili (COV), de pulberi, de formaldehidă, de oxizi de azot (NOx) și de dioxid de sulf (SO2). Alături de monitorizările lunare, trimestriale, semestriale și anuale, Kronospan își respectă angajamentul și realizează o monitorizare continuă a emisiilor de pulberi de la uscătoarele PAL și MDF.

În ceea ce privește nivelul emisiilor industriale din Autorizația Integrată de Mediu (AIM), în cazul celor mai importanți factori poluanți, limitele maxime asumate de Kronospan sunt mai mici decât valorile de siguranță pentru sănătatea populației, recunoscute la nivel internațional. Emisiile de formaldehidă sunt în realitate de până la de 3 ori mai mici decât limitele permise în cadrul AIM.  Emisiile instalației de producție formaldehidă Kronochem Sebeș sunt afișate digital la poarta fabricii si pe site-ul Kronospan. De asemenea, informațiile legate de demersurile legate întreprinse de companie pot fi consultate pe site-ul http://www.kronospan.ro/mediu/.

De ani buni, Kronospan răspunde cu transparență și strictețe controalelor și criteriilor de monitorizare ale autorităților statului, dar și solicitărilor de clarificări venite din partea societății civile.

Toate sursele de emisie de pe platformă sunt dotate cu echipamente pentru depoluare (vezi caseta tehnică) verificate constant și care asigură reducerea nivelului de emisii industriale între 80% și 99%.

Date tehnice

Toate sursele de emisie de la  secțiile de PAL și MDF sunt dotate cu diferite echipamente pentru reducerea emisiilor: instalație de separare a pulberilor multiciclon cu 18 cicloane, filtru UTWS-ESP, instalație ciclon de decantare, filtre ciclon, filtre ciclon umed spălare apă, instalație ciclon cu saci filtranți, ciclofiltre, cicloane, hurrricloane. Sursa de emisie de la instalația de producere de formaldehidă este prevăzută inclusiv cu unitate de epurare catalitică cu catalizator Pd/Pt.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea