Comunicat de presă, Claudiu Răcuci (PNL): Modelul liberal de dezvoltare economică este bazat pe investiții masive și pe creare de locuri de muncă

Paul Voicu - Primar 2020

Deputatul PNL de Alba Claudiu RĂCUCI spune că Planul de relansare economică a intrat în linie dreaptă și că Guvernul PNL va adopta în 30 zile actele normative care vizează implementarea măsurilor de sprijin economic pe termen scurt pentru angajații și companiile afectate de criza de coronavirus:

”În ședința de guvern de joi au fost adoptate, unele în primă lectură, proiecte de OUG și HG-uri ce vizează implementarea Planului Național de Investiții și Relansare Economică ”Reclădim România”. O veste foarte bună este că deja Comisia Europeană a transmis României aprobarea finanțării proiectelor de racordare a populației la rețelele de gaze, program național parte a Planului Național de Investiții și Relansare Economică. Este pentru prima dată după 1989 când Guvernul sprijină financiar racordarea românilor la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Prin OUG va fi reglementată aplicarea acestui program național, obiectivul fiind ca de la 1 august 2020, primăriile să poată depună proiectele de racordare și să beneficieze de anul acesta de finanțarea aprobată de Comisia Europeană.

ELIT

De asemenea, Programul „Prima casă” a devenit ”Noua Casă”. Este o schimbare radicală ce vizează stimularea dezvoltării imobiliare, a sectorului construcțiilor și sprijin pentru cei care achiziționează o locuință nouă. S-a adoptat OUG în primă lectură prin care se majorează de la 70.000 euro la 140.000 euro plafonul pentru creditele de achiziționare a locuințelor noi, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Cei care au posibilitatea și doresc să acceseze acest program vor putea cumpăra apartamente mai mari decât cele din vechiul program „Prima Casă”.

Începând din 15 iulie 2020, se vor putea depune proiecte în programul național de sprijinire a antreprenorialului studențesc care vizează crearea a 4.500 locuri de muncă în start-up-uri studențești. A fost adoptat HG pentru derularea acestui program care vizează acordarea de granturi în valoare minimă de 40.000 euro pentru 2 noi locuri de muncă create, granturi ce pot crește până la 100.000 euro pentru 5 locuri noi de muncă. În acest program național se pot acorda burse sociale de 650 lei / lună în perioada în care studenții se formează în deprinderea abilităților antreprenoriale și apoi, timp de un an, se acordă 2.250 lei/lună pentru fiecare loc de muncă creat în noul start-up propus.

Mihail David - 2020

De asemenea, IMM-urile vor putea apela la soluția finanțării achizițiilor de echipamente IT și utilaje prin intermediul societăților financiare non-bancare. Potrivit proiectului de OUG, avansul pentru o astfel finanțare pentru IMM este 0, valoarea maximă a finanțării este 5 milioane lei de beneficiar, fiind garantate achiziții de echipamente IT și utilaje.

În plus, Guvernul PNL a aprobat și acordarea de tichetele de masă electronice pentru circa 260.000 pensionari. Este vorba despre vouchere pentru mese calde acordate persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri sub venitul minim garantat (704 lei pensie socială), cu un buget alocat de 100 milioane de euro.”

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...