Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

Comunicat de presă| Adrian Simion USR-PLUS: Tinerii – o generație implicată direct în dezvoltarea țării (P)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Sunt profesor de aproape două decenii, iar tinerii au fost mereu prezenți în viața mea. I-am văzut crescând, dezvoltându-se pe plan personal și profesional, întemeindu-și familii și plecând. Da, din păcate i-am văzut plecând din România spre țări care aveau să aprecieze mai mult potențialul lor.

În ultimii 10 ani, numărul tinerilor din țară a scăzut cu aproape un milion, de la 5,9 milioane în 2010 la 4,9 milioane în prezent.

Vorbesc des cu aceștia și mă sfătuiesc cu ei, pentru că sunt o oază de inspirație și de voință. Cei care au rămas și cei care s-au întors sunt neînduplecați și vor să facă lucrurile corect, în felul lor. Vor să transforme România în acea țară în care să își dorească să rămână și în care părinții și prietenii lor să își dorească să se întoarcă. Îi întreb mereu cum văd ei dezvoltarea societății, prin ce mecanisme și cum s-ar putea derula acest proces printr-un mod cât mai eficient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată câteva concluzii pe care le-am surprins împreună cu această generație implicată:

Sectorul de tineret este într-o continuă marginalizare, iar asumările din ultimul ciclu electoral, 2016-2020 au lăsat de dorit.

Deși federațiile și structurile de tineret la nivel național au convocat autoritățile în nenumărate rânduri și au venit cu propuneri de strategii pentru tineret, cu proiecte de dezvoltare și nevoi bine identificate în urma consultării active a segmentului de tineret, aceste propuneri nu par să fie luate în considerare în totalitatea lor, ci par mai de grabă un instrument al promisiunilor sau al manevrelor electorale. După cum se prezintă lucrurile și în Strategia Națională de Tineret, lucrurile au fost asumate în cifre și nu în realități bazate pe date statistice.

Strategia Națională de Tineret e doar un proiect nereușit încă. România și-a propus ca în anul 2020 să atingă următoarele nivele:

– 11.3% pentru rata de părăsire timpurie a școlii
– 26.7% pentru valoarea ponderii absolvenților de studii superioare în rândul populației în vârstă de 30-34 de ani.

Și totuși, în anul 2020 am fost puși față în față cu faptul că nu suntem pregătiți să susținem, în mod real, niște asumări făcute doar pe hârtie, doar pentru a da bine. Am conștientizat cruda realitate că sistemul de învățământ are nevoie de o revitalizare din punct de vedere digital, iar copiii înmatriculați în sistemul de învățământ au nevoie de resursele necesare unui învățământ de calitate. Fac referire aici la materiale didactice actualizate, cadre didactice bine pregătite și materiale de tip suport.

Dar cum să ajungem să îndeplinim tot ceea ce am trecut pe hârtie când cerem de ani de zile 6% din PIB pentru educație, în condițiile în care în anul 2019 am avut un procentaj de 2,73% din PIB. Nici în domeniul de tineret cifrele nu se prezintă mai bine. În perioada anilor 2013-2020, alocarea din PIB pentru componenta de tineret a MTS a scăzut de la 0,0104%, la 0,0081%. În cifre mai concrete, lucrurile se prezintă în modul următor: în 2020 MTS a alocat suma de 17,77 lei pentru fiecare tânăr din țara noastră, inclusiv pentru costurile salariale și legate de funcționarea și întreținerea patrimoniului, fiind al doilea an de scădere consecutivă. În cazul proiectelor de tineret și a finanțării ONG-urilor și structurilor din acest domeniu lucrurile se prezintă și mai rău, aici fiind vorba de doar 1,79 lei/ tânăr/ an.

Cu asemenea fonduri și implicare ne dorim o generație tânără care să fie muncitoare, eficientă, creativă, să rămână în țară și să o mai și dezvolte. O generație care să fie corectă, să știe să lupte pentru drepturile ei și își dorește mai mult.

Vreau să vă spun că acești tineri există! Se regăsesc în ONG-uri, în organizații studențești, în federații și structuri de tineret la nivel național și luptă. Luptă și vin cu strategii și propuneri, se informează, clasifică și apoi transmit totul autorităților competente. Aici intervine rolul nostru important în a le asculta propunerile și a le susține.

Alianța USR PLUS acordă această încredere segmentului tânăr și asta se poate vedea inclusiv prin procentajul de 38,54% al candidaților aflați pe primele poziții la Alegerile Parlamentare, cu vârsta cuprinsă între 23 și 34 de ani.

În 6 decembrie, împreună, vom începe revoluția bunei guvernări!

În 6 decembrie VOTAȚI candidații Alianței USR PLUS!

Prof. dr. Adrian SIMION, Candidat USR PLUS pentru Senatul României

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța USR PLUS”) și distribuit de operatorul economic SC UNIREA PRES SRL, portal online https://ziarulunirea.ro, Cod unic de identificare: 11200021


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lider AUR, declarații incredibile: ”Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare”

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a declarat marţi, la Bistriţa, că partidul său are şansa să câştige la viitoarele alegeri parlamentare peste 50% din voturi, citat de Agerpres.

„Avem şansa ca în 2024 să luăm peste 50% (la alegerile parlamentare – n.r.) – şi ascultaţi-mă bine, nu vă uitaţi curios, n-am băut nimic şi sunt în toate minţile. Ştiu bine pe ce mă bazez. Avem posibilitatea asta. Românii au nevoie de noi şi ştiu un singur lucru: că nu om fi noi cei mai grozavi, dar suntem sinceri, bine intenţionaţi şi nu precupeţim niciun efort pentru a face ceea ce spunem”, a afirmat Claudiu Târziu, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi ai partidului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia AUR va prezenta, în septembrie, un draft al programului propriu de guvernare şi o primă echipă pregătită să preia guvernarea, din cele trei pe care intenţionează să le formeze.

„Noi avem şi soluţii, lucrăm la un program de guvernare, pe care o să îl anunţăm, din ideile lui generale, în septembrie, când vom anunţa şi o primă echipă de guvernare. Spun o primă, pentru că vrem să avem trei echipe de guvernare pe care să le antrenăm până în 2024, ca din acestea trei să facem un guvern foarte bun pentru România, care să nu piardă vremea şi care să nu dea rateuri, că nu mai avem timp”, a afirmat Târziu.

Preşedintele CNC al AUR a precizat că selecţia în echipele de guvernare se va face pe baza competenţelor, şi nu în funcţie de notorietate sau de poziţia deţinută în partid.

sursă: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare