Ziarul Unirea

Comunele Bistra, Horea, Poşaga şi Şugag au câştigat proiecte de circa 6 milioane de euro pentru modernizarea unor drumuri forestiere

Alte trei comune – Almaşu Mare, Mogoş şi Sălciua au mari şanse de a câştiga proiecte în valoare totală de circa 4 milioane de euro pentru amenajarea şi modernizarea unor drumuri agricole

    În condiţiile actuale de criză economico-financiară, multe dintre primăriile şi consiliile locale din judeţ caută soluţii de supravieţuire instituţională, dar şi de dezvoltare economico-socială prin atragerea de fonduri structurale europene. Iar după cum ştim, pentru 2012, dacă se vor depune proiecte bine fundamentate, România are posibilitatea să atragă nu mai puţin decât 6,5 miliarde de euro, deci cea mai mare sumă începând din 2007 şi până acum. La nivelul judeţului Alba, chiar în actualele condiţii de criză, multe dintre oraşele şi comunele judeţului  au reuşit  în ultimii 2-3 ani să atragă asemenea fonduri structurale europene, de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de euro fiecare, dezvoltându-şi şi modernizându-şi infrastructura drumurilor locale şi cea edilitară aşa cum nu s-a făcut niciodată până în prezent. N-o să le mai nominalizăm aici deoarece sunt peste 30 de localităţi (oraşe şi comune), care au accesat importante fonduri europene pe Măsura 322, Măsura 125, Măsura 141 şi altele, majoritatea fiind amplu prezentate de către ziarul nostru.
Aşa după cum ne-a declarat dl. deputat Corneliu Olar, recent un număr de alte 4 comune din judeţ, respectiv Bistra, Horea, Şugag şi Poşaga au reuşit să câştige noi proiecte depuse pe Măsura 125 (Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii), depuse la  APDRP (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) din cadrul Ministerului Agriculturii. Proiectele se referă la amenajarea şi modernizarea unor drumuri forestiere,  în lungime de circa 6-7 kilometri în  fiecare comună,  iar valoarea totală a acestora se ridică la 5,99 milioane de euro (circa 1,5 milioane în medie pe fiecare comună). Şi este vorba, aşa după cum ne-a declarat deputatul Olar, cel ce s-a implicat direct alături de primarii acestor localităţi în pregătirea, depunerea şi susţinerea acestor proiecte la Ministerul Agriculturii, de amenajarea aşa cum trebuie a acestor drumuri, prin lărgire şi pietruire, construcţie şi amenajare de rigole, podeţe, ziduri de sprijin etc., astfel încât, la final, chiar dacă sunt drumuri forestiere să se poată circula pe acestea atât cu  maşini mari cât şi cu cele mici. În continuare, în termen de circa 8 luni de zile, după notificarea lucrărilor între beneficiar şi APDRP, urmează să fie organizate licitaţiile pentru procedura de achiziţii, în cadrul cărora vor fi selectaţi proiectanţii,  consultanţii şi executanţii proiectelor. Termenul de executare a lucrărilor este de 3 ani, însă se speră ca încă din acest an, primăriile celor patru comune să se apuce de lucru deja. Cele patru comune, ca de altfel toate localităţile rurale din judeţ, au fost sprijinite direct de către deputatul Olar prin depunerea unor amendamente, astfel încât legea a fost modificată, iar începând din 2011 drumurile forestiere au trecut din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor în administrarea directă a consiliilor locale.
Tot cu şanse mari de aprobare mai sunt alte 3 proiecte depuse şi selectate deja parţial, pentru amenajarea şi modernizarea unor drumuri agricole (Măsura 125 – submăsura A) de către comunele Almaşu Mare, Sălciua şi Mogoş. Valoarea totală a acestor proiecte este de circa 4 milioane de euro. Mai menţionez în final faptul că prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală), României îi sunt alocate fonduri structurale pe Măsura 125 în valoare totală de 545.745.816 de euro, fonduri nerambursabile, la care se adaugă contribuţia Guvernului României, în procentaj de 20 la sută.

ELIT

Tinu MATEŞ

foto: arhivă

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

ATENTIE 5 februarie 2012 at 10:35

Stimate domn reporter,

Va rog sa ne precizati mai exact cum :

„Şi este vorba, aşa după cum ne-a declarat deputatul Olar, cel ce s-a implicat direct alături de primarii acestor localităţi în pregătirea, depunerea şi susţinerea acestor proiecte la Ministerul Agriculturii.”

s-a implicat in sustinerea la Minister? Poate ca doriti sa o depuneti declaratia dl. deputat direct la DNA pentru trafic de influenta.

Mare atentie in exprimare!
Stima

Comentariile sunt oprite