Rămâi conectat

Ştirea zilei

Compania Kronospan Sebeş a primit avizul APM Alba pentru demolarea vechii instalaţii de producţie a formaldehidei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Kronpspan Sebeş a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba pentru a demola instalaţia de producţie a formaldehidei, cu capacitate de 40.000 de tone.

Instalaţia a funcţionat timp de 19 ani şi a fost închisă în luna martie 2019, după ce a fost pusă în funcţiune noua fabrică de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone/an. Numeroşi locuitori din Sebeş contestă activitatea unei astfel de instalaţii pe platforma industrială susţinând că ar fi la originea poluării oraşului. Reprezentanţii companiei contestă aceste afirmaţii şi afirmă că toate măsurătorile indică rezultate sub maximul emisiilor prevăzute de lege.

Potrivit documentaţiei depuse la APM Alba, valoarea lucrărilor propuse este estimată la circa 500.000 de euro şi se doreşte dezmembrarea instalaţiei în vederea vânzării ei. „Execuţia lucrărilor de dezmembrare se vor desfăşura pe o perioadă de aproximativ 8 luni şi va începe ulterior identificării cumpărătorului pentru Instalaţia de producţie a formaldehidei de 40.000 to/an şi apoi în urma obţinerii Autorizaţiei de desfiinţare conform Legii 50/1991 cu modificările şi completările ulerioare. Perioada de timp menţionată de referă strict la perioada de timp aferentă demolării/dezmembrării instalaţiei de producţie a formaldehidei de 40.000 to/an aparţinând Kronospan Sebeş SA. Demontarea instalaţiei se va realiza de către un operator autorizat să desfăşoare lucrări pe specificul proiectului, şi în conformitate cu instrucţiunile de montaj ale producătorului instalaţiei”, se arată în documentaţia depusă şi avizată de APM Alba.

Impactul asupra mediului a lucrărilor este nesemnificativ pe perioada execuţiei lucrărilor de dezmembrare a instalaţiei. ”Dotările tehnologice ale instalaţiei sunt următoarele: Instalaţia de evaporare a metanolului;schimbător de căldură pentru preincalzirea aerului de amestec; instalaţia de amestec aer-metanol; 5 reactoare; separator apă/vapori pentru reglare temperature reactor; coloana de absorbţie formaldehidă. Instalaţia propusă pentru dezafectare nu prezintă aspecte de degradare care ar putea ridică probleme de siguranţă. La încetarea activităţii, instalaţia a fost izolată de circuitul tehnologic prin golirea de fluidele tehologice şi curăţată. Instalaţia a debranşată de la conductele de alimentare cu metanol şi apă, respectiv descărcare formaldehidă, în acest sens au fost aplicate flanse oarbe (blinduri) sigilate pe aceste conducte.

De asemenea instalaţia a fost debranşată de la alimentarea cu utilităţi. Singurele substanţe chimice prezente în instalaţia de producere a formaldehidei capacitate 40.000 to/an sunt sărurile de răcire şi catalizatorii, Acestea se vor reloca împreună cu instalaţia către noul proprietar. Implementarea proiectului nu implică lucrări de amenajare, construcţii sau montaj de instalaţii suplimentare faţă de cele existente. După finalizarea lucrărilor de dezafectare, toate utilajele şi echipamentele care au participat la dezafectarea instalaţiei, vor fi evacuate de pe amplasament, pe amplasament va rămâne doar platforma betonată. La încetarea activităţii instalaţiei de formaldehidă capacitate 40.000 to/an au fost efectuate analize de sol şi apă freatică pentru compararea cu situaţia de referinţă. Rezultatele determinărilor nu au identificat poluarea solului şi apei freatice pe parcursul funcţionarii instalaţiei”, se precizează în conţinutul deciziei APM.

Demontarea instalaţiei se va realiza de către un operator autorizat să desfăşoare lucrări pe specificul proiectului, şi în conformitate cu instrucţiunile de montaj ale producătorului instalaţiei. Lucrările de demontare se vor executa în baza unui grafic prestabilit, din care să rezulte ordinea dezmembrării părţilor componente aferente instalaţiei de formaldehidă, succesiunea operaţiilor de demontare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea