Compania Kronospan Sebeș a obținut autorizația integrată de mediu pentru următorii zece ani

Compania Kronospan, cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, a obținut, luni, autorizația integrată de mediu pentru următorii zece ani, pentru Instalația de producere a plăcilor lemnoase de tip MDF și PAL, a formaldehidei și a rășinoaselor pe bază de formaldehidă, de la Sebeș.

Kronospan19Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, Mărioara Popescu, a declarat, luni, că autorizația integrată de mediu pentru Kronospan Sebeș a fost semnată, după ce, în ultimele zile, s-a răspuns tuturor observațiilor venite din partea oamenilor.

ELIT

”Autorizația este emisă, este semnată, urmează să se scaneze și să se posteze pe site-ul agenției noastre. Noi am răspuns tuturor observațiilor publicului. APM Alba a impus niște limite la emisiile de poluanți, mult mai jos decât prevăd BAT-urile. Ne-am impus punctul de vedere, iar operatorul a acceptat. Din punctul meu de vedere acesta este cel mai mare câștig. Nu ne-am abătut niciun milimetru, nici în stânga, nici în dreapta, de la legislația de mediu, de la ceea ce ne impune legea”, a spus Mărioara Popescu.

UPDATE. Click AICI pentru mai multe informații despre Kronospan și noua autorizație. 

Potrivit acesteia, compania Kronospan Sebeș se încadrează în limitele admise de legislația de mediu, implementată după directivele europene.

ADEZIUNE PLUS

APM Alba a decis emiterea autorizației la începutul lunii decembrie, iar, conform procedurii, oamenii au avut timp să depună observații timp de 30 de zile. Autorizația de mediu a companiei Kronospan Sebeș a fost semnată astăzi, în ultima zi în care cea veche, obținută în urmă cu zece ani, mai este în vigoare.

Decizia de emitere a fost luată în urma verificării documentației depuse și a amplasamentului, în urma consultării publicului și a autorităților publice competente, membre ale Comisiei de Analiză Tehnică, se arată în documentul emis de APM Alba.

Totodată, APM Alba precizează că decizia de emitere a autorizației integrate de mediu se bazează pe respectarea prevederilor privind emisiile industriale: luarea tuturor măsurilor de prevenire eficientă a poluării, luarea măsurilor care să asigure că nicio poluare nu va fi cauzată, evitarea producerii de deșeuri, utilizarea eficientă a energiei sau luarea măsurilor necesare pentru prevenirea accidentelor.

În luna octombrie a avut loc o dezbatere publică privind solicitarea de emitere a autorizației, iar reprezentanții ONG-urilor au acuzat compania că la Sebeș ”nu este o poluare oarecare”, ci o ”poluare cu efect cancerigen asupra omului”, iar compania ar trebui relocată în afara orașului. Directorul Kronospan, Oana Bodea, a declarat că de-a lungul timpului toate măsurătorile, la toate punctele de emisie, au arătat că valorile noxelor sunt în limitele legale și mult sub limitele legale.

Un participant la dezbatere a spus că Kronospan a fost prezentat ”ca pe o mireasă, fată mare, imaculată”, dar nu este așa, iar ”situația stă cu totul altfel”, fiind ”gravă, înfiorătoare și îngrijorătoare”, spunând că din cauza poluării scade valoarea bunurilor imobile, iar ei nu mai pot efectua tranzacții.

Directorul Kronospan a adăugat că la Sebeș s-au făcut investiții de 34 de milioane de euro în protecția mediului, în echipamente pentru reducerea emisiilor, care pot fi verificate, inclusiv prin facturi, iar un studiu de sănătate, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică Centrul Regional Cluj, spune că fabrica nu are un aport negativ asupra sănătății populației și că își poate desfășura în continuare activitatea pe amplasamentul din Sebeș.

În ultimii ani, la Sebeș s-au organizat mai multe proteste în stradă, iar oamenii cereau autorităților să îi scape de poluare.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit circa 600 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Investiția de la Sebeș se ridică la 280 de milioane de euro.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş.

Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 40.000 de tone pe an.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!”

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!” Protestul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

9 Comentarii

Oana Bancila 9 ianuarie 2017 at 18:13

In 11 Ianuarie 2017 se implinesc 2 ani de la primul miting antipoluare din Sebes . Sa comemoram evenimentul asa cum se cuvine.

Nelu 9 ianuarie 2017 at 18:48

Foarte bine daca oamenii din judetul Alba nu iasa TOTI NU NUMAI CEI DIN SEBES IN STRADA SA LE DEIE FOC LA FABRICA ALTFEL NU PLEACA TALHARII DE ACOLO, SI PE LANGA ASTA TERMINA TOATE PADURILE DIN ALBA SI DIN ROMANIA.

pilu 9 ianuarie 2017 at 19:56

Bai Nelule. ce au padurile cu autorizatia de mediu ? La asta nu te-ai gandit.

lemnul 10 ianuarie 2017 at 9:37

Pai, daca nu ai lemne taiate , la ce bun sa mai faci formaldehida ?

Holzburg 10 ianuarie 2017 at 12:26

Banii vorbesc, cu ei se cumpara si se vinde orice. O firma mare primeste intotdeauna autorizatie, statul pune osul la treaba. Doar nu va imaginati ca a fost greu.

Viorela 10 ianuarie 2017 at 13:46

Pilu dragă , tu chiar nu vezi legătura ? Adică toată România plânge că în fiecare oră sunt tăiate TREI HECTARE DE PĂDURE , în mare parte ilegal , că ne jefuiesc companiile străine tăindu-ne pădurile care ne dau aerul pe care îl respirăm , că ne batjocoresc vânzându-ne rumegușul rezultat din tăierea pădurilor noastre , iar tu nu vezi că MDF și PAL ,este fabricat din rumegușul pădurilor noastre care pleacă să fie obiecte de lux altora , tu nu vezi că am ajuns și furați și batjocoriți ? De ce nu vezi tu oare Pilu dragă ?

Bila 10 ianuarie 2017 at 15:38

Jegurile corupte din institutiile statului de drepti

care miting? 10 ianuarie 2017 at 17:30

Singura solutie este sa se picheteze sediul sa nu mai intre camioane la incarcat..sa nu mai intre oameni la munca..

sau cel mai bine ar fii sa isi depuna demisia toti angajatii lor.. si sa caute de munca in alta parte.. chiar daca se face un fond din donatii sa le suporte o parte din bani… pina gasesc de lucru.. asta e solidaritate.. doar lucreaza cateva sute de oameni.. nu cred ca nu se gasesc locurile astea de munca in zona.. si boicotati.. sa nu mai vrea nimeni sa lucreze la ei.. din romania.. sa vedem ce fac.. doar fara muncitori vor inchide singuri.. dar.. pina sunt oameni care merg zi de zi la lucru si sustin acest mega poluator nu se poate face nimic..

nu mai lucrati pentru ei.. si gata.. ca pina au venit ei .. nu se murea de foame.. se poate si fara ei.. sa aduca austrieci la lucru..

dolfi 10 ianuarie 2017 at 18:32

cum era in campania electorala? „nu vindem tara strainilor”

Comentariile sunt oprite