Comisia de Muncă a îngheţat pensiile speciale până în 2019. Sporurile pentru persoanele cu orice tip de handicap au fost eliminate

Comisia de muncă a adoptat miercuri un amendament prin care se suspendă temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiștilor. Senatorii din Comisia de muncă au eliminat și sporurile acordate persoanelor cu orice tip de handicap.

„Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcţie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii”, se precizează în amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizării.

Senatorii in Comisia de muncă au respins miercuri un articol din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru persoanele cu handicap vizual grav şi accentuat. În cadrul dezbaterilor asupra articolului din lege, senatorul PMP Traian Bădulescu a spus că există pericolul unei discriminări prin adoptarea articolului.

„Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicap? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a spus senatorul PMP Dorin Bădulescu, scrie Mediafax.

„Aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie. Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (…) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a replicat ministrul Muncii Lia Vasilescu.

Senatorul USR Florina Presadă a propus păstrarea termenului de „handicap” şi eliminarea termenului „vizual” din textul legii. „Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicat grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

Propunerean senatorului USR a fost respinsă. Senatorii au votat excluderea din lege a articolului, urmând ca textul să fie reformulat şi introdus sub forma unui amendament, atunci când legea va intra în dezbaterea plenului Senatului.

Sursa: realitatea.net

Salvează

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

pedelistul ...liberal 17 mai 2017 at 16:02

Exceptand pensiile militare, intr-o tara in care pensiile normale se acorda pe baza de contributii si vechime, nu trebuie sa existe alte tipuri de PENSII DE STAT ! Adica….”pensiile speciale” ! Pt ca exact – beneficiarii acestor tipuri de pensii fac parte dintre…”vampirii care sug sangele poporului” !” Aici il ..plagiez pe Caragiale ! Mea culpa !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...