Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comercianţii de produse de protecţia plantelor, luaţi la purecat de poliţişti. Un dosar penal şi amenzi de 4.000 de lei doar în Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judeţul Alba se află pe lista judeţelor care nu respectă prevederile legale privind regimul produselor de protecţie a plantelor.

În urma unei acţiuni desfăşurată în urmă cu câteva zile, la nivelul a 19 judeţe (Alba, Bistriţa Năsăud, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea) şi a municipiului Bucureşti, de poliţiştii de la structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în colaborare cu specialişti ai Gărzii de Mediu, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi din unităţi fitosanitare au verificat modul în care s-au respectat prevederile legislaţiei în vigoare de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi a altor nereguli ce pot prezenta riscuri pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

În Alba, acţiunea s-a desfăşurat pe raza întregului judeţ, respectiv în toate oraşele şi municipiile, fiind efectuate verificări şi controale la 63 de agenţi economici care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma verificării modului în care s-au respectat prevederile legislaţiei în vigoare de către agenţii economici înregistraţi/autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, poliţiştii au constat o infracţiune conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, fiind cercetată penal o persoană pentru” neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, mai multe plicuri şi fiole care conţineau produse de protecţia plantelor cu valabilitatea expirată, care nu au fost retrase de la vânzare de către agenţii economici.

De asemenea, în cadrul acţiunii desfăşurate la nivelul judeţului Alba au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.000 lei.

La acţiune au participat şi specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba.

La nivelul celor 19 judeţe şi a capitalei au fost în total efectuate verificări şi controale la 758 de agenţi economici care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.

„În urma activităţilor desfăşurate, sub coordonarea serviciului de linie din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R., poliţiştii au depistat 52 de infracţiuni, dintre care 42 prevăzute de OUG 195/2005 privind protecţia mediului, 6 infracţiuni prevăzute de Legea 360/2003 privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, modificată şi 4 infracţiuni prevăzute în legi speciale. De comiterea acestora, sunt suspectate 47 de persoane”, au declarat reprezentanţii IGPR.

Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 773,468 kg. şi 1508,24 litri diverse produse de protecţie a plantelor. În cadrul acţiunii au fost aplicate 74 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 106.400 lei.

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea