Combinat în Apuseni pentru prelucrarea concentratului de cupru: acesta va fi construit în asociere cu o companie străină

Paul Voicu - Primar 2020

Un combinat pentru prelucrarea concentratului de cupru ar putea fi construit în zona Munţilor Apuseni, de către Cupru Min în asociere cu o companie străină.

Construcţia unui combinat în zona respectivă ar fi justificată în condiţiile în care Cupru Min desfăşoară cea mai amplă exploatare de zăcământ de cupru din România, la Roşia Poieni, unde deţine o carieră uriaşă şi o uzină de prelucrare primară a zăcământului.

ELIT

Dacă investiţia se va materializa ar fi prima de acest gen, la 29 de ani de la căderea comunismului în România. Potrivit informaţiilor, conducerea societăţii desfăşoară în prezent o analiză amănunţită, iar, în măsura în care va considera eficientă investiţia, va iniţia demersurile pentru obţinerea aprobărilor şi avizelor.

O companie turcă ar fi interesată de o asociere cu Cupru Min, care să vizeze şi Moldomin, pentru construirea unui combinat. Cupru Min şi Moldomin deţin peste 90% din rezervele de cupru ale României, circa 60% fiind în posesia Cupru Min.

Mihail David - 2020

 În prezent, doar Cupru Min produce, limitat, minereu brut. Cupru Min are în derulare, până în luna octombrie, un contract pe doi ani (2017-2019) cu o firmă chineză, din Hong Kong, căreia îi livrează concentrat de cupru.

 Conducerea Ministerului Economiei, acţionarul Cupru Min şi Moldomin, a anunţat că nu va prelungi contractul. Plasarea combinatului în zona Munţilor Apuseni ar fi justificată de faptul că acolo Cupru Min exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România, la Roşia Poieni.

 În ultimii 10 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eşuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menţinerea companiei în proprietatea statului. Ambele societăţi, Cupru Min şi Moldomin, sunt controlate de statul român prin intermediul Ministerului Economiei. Discuţiile dintre reprezentanţii ministerului şi compania turcă sunt în fază preliminară.

 Datele fiananciare ale Cupru Min SA, din anul 2018, relevă o creştere a cifrei de afaceri faţă de anul 2017 cu circa 45%. Astfel, afacerile nete ale companiei miniere cu sediul în Abrud au crescut spectaculos de la 149,9 milioane de lei (32 milioane de euro) în 2017, la 217,5 milioane de lei (46 milioane de euro) în 2018. Veniturile totale ale companiei în 2018 au fost de 250,9 milioane de lei, în creştere cu aproape 68 de milioane de lei faţă de anul anterior. Profitul net al societăţii a înregistrat, însă, o scădere cu aproximativ 8%, de la 5,6 milioane de lei în 2017, la 5,07 milioane de lei la 31 decembrie 2018.

Motivul poate fi reprezentat de suma mai mare investită de companie în retehnologizare. Bilanţul contabil mai arată o scădere accentuată a datoriilor Cupru Min SA, de la 34,5 milioane de lei, la 20,6 milioane de lei. Valoarea materiilor prime şi a materialelor aflate pe stoc a crescut de la 49 de milioane de lei, la 58,8 milioane de lei.

Cupru Min SA avea la finalul anului trecut un număr de 561 de angajaţi. Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase.

Explotarea minieră din Apuseni a încheiat în 2017 un contract cu compania chineză Merlion Resources pentru vânzarea a 80.000 de tone de concentrat de cupru pe o perioadă de doi ani. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României

Adela SPĂTAR

1 comentariu

Tudor 24 august 2019 at 0:15

Pai, combinatul de la Zlatba de ce l-au taiat? Era facut tocmai sa prelucreze minereul de la Rosia Poieni. Nu e noaptea mintii? Sa construiești de la zero ceva ce ai avut si l-ai dat la fier vechi?!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...