Rămâi conectat

Curier Județean

Colegiul Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir – Şcoală profesională după modelul şcolii germane Kronstadt din Braşov

Publicat

în

Luni dimineaţă, la Colegiul Tehnic “ID Lăzărescu” din Cugir a avut loc prima etapă din cadrul întâlnirilor programate, în vedera constituirii unei clase de învăţământ profesional care să funcţioneze în sistem “dual”,  după modelul şcolii profesionale germane, Kronstadt din Braşov.

Primul pas concret, în această direcţie s-a făcut la reuniunea de azi dimineaţă, de la sala de festivităţi a instituţiei tehnice, unde primarul Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche şi directorul colegiului I D “Lăzărescu”, ing. Alexandru Micaciu s-au întâlnit cu reprezentanţii a  cinci agenţi economici locali: S.C. Uzina Mecanică, S.C. Fabrica de Arme, S.C. Sculăria Cugir, S.C. “Nova Grup” SRL şi S.C. “Tea ” SRL.

În acest cadru s-a discutat asupra găsirii soluţiilor care se impun pentru formarea unei clase profesionale cu 28 de elevi care să fie pregătiţi în meseriile prelucrători prin aşchiere (strungari, frezori) şi care după absolvire să fie încadraţi la unităţile amintite mai sus. S-a convenit de asemenea, cA elevii să realizeze activitatea practică atât în cadrul agentului economic cât şi în atelierul şcolii, iar susţinerea financiară să se facă prin burse atât de la stat, în cuantum de 200 lei/lună, cât şi prin contribuţia agentului economic, cu aceeaşi sumă lunară.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Cu acest prilej, reprezentanţii agenţilor economici au prezentat şi numărul de absolvenţi de care au nevoie, după cum urmează: Uzina Mecanică = 5, Fabrica de Arme = 5, SC Sculărie = 4, SC Nova Grup = 6, SC Tea SRL = 5.  Potrivit directorului colegiului, până în prezent sunt 20 de elevi care şi-au exprimat dorinţa ca după clasa a IX -a să se înscrie la şcoala profesională, curs care va dura o perioadă de 2 ani, începând cu anul şcolar 2013-2014. În acest sens, urmează că marţi, 4 iunie, tot la Colegiul “ID lăzărescu” să aibă loc o întâlnire cu elevii care şi-au exprimat opţiunea pentru şcoala profesională dar şi cu părinţii, conducerea şcolii, cadre didactice, agenţi economici, reprezentanţi ai primăriei locale şi ai ISJ Alba.

 Ulterior s-a stabilit ca aceştia să facă vizite la cele 5 societăţi solicitante, pentru a lua contact cu locurile unde îşi vor defăşura practica şi unde vor lucra după absolvire. Din informaţiile directorului Micaciu am aflat că absolvenţii şcolii profesionale îşi pot continua studiile liceale pentru formă de învăţământ seral sau frecvenţă redusă, iar cei care nu au împlinit încă 18 ani după absolvirea şcolii profesionale vor putea continua studiile şi în învăţământul liceal de zi.

 În legătură cu demersul prezentat mai sus, directorul colegiului a declarat: “Şcoala profesională Cugir are la bază modelul şcolii profesionale germane Kronstadt din Braşov şi va fi condusă de un consiliu managerial format din rândul agenţilor economici care îşi va susţine punctele de vedere în consiliul de administraţie al şcolii. În ceea ce priveşte implicarea primăriei, aceasta s-a angajat să reabiliteze atelierul şcoală, locul în care elevii vor realiza o parte din instruirea practică”.

Constantin Predescu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Publicat

în

19 mai| Distrugeri de muniție neexplodată în zona Tăbărâști, din localitatea Vinerea. Atenționări și restricții pentru cetățeni

Cetățenii sunt informați că joi, 19 mai 2022, se vor executa distrugeri cu exploziv în localitatea Vinerea, zona Tăbărâști, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.

În ziua de 19.05.2022, între orele 11.00 – 16.00, în Orașul Cugir, localitatea Vinerea, zona Tăbărâști se desfăşoară activitatea de distrugere a muniţiilor găsite neexplodate pe teritoriul judeţului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie dorim să reamintim populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea elementelor de muniţii rămase neexplodate, după cum urmează:

• se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
• se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
• se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
• se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
• se interzice jocul cu diferite muniţii neexplodate;
• se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente;
• cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, au obligaţia anunţării autorităţilor administraţiei locale, poliţiei, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă sau dispeceratul unic de urgenţă – 112.

Rugăm populaţia, ca în intervalul orar specificat să nu desfăşoare activităţi pe o rază mai mică de 1000 m faţă de locul desfăşurării acestor operaţiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Publicat

în

VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului

Arhiepiscopia Alba Iuliei anunță evenimentul „Sărbătorile copilăriei” cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului – 1 Iunie. În acest an, organizatorii invită copiii din Alba Iulia și din împrejurimi să ia parte la acest eveniment special dedicat lor.

În vederea participării la „marea sărbătoare copilărească din Cetatea Marii Uniri”, copiii trebuie să fie familiarizați cu pașii de dans ai flashmob-ului realizat de voluntarii noștri, cu melodia și cu versurile cântecului copilăriei (atașament media). De asemenea, participanții vor purta un tricou de culoare albă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Invitația organizatorilor este adresată tuturor copiilor ce pot veni individual la eveniment alături de părinții lor, dar și claselor de elevi și grupurilor parohiale ce vor fi însoțite de profesori coordonatori sau de preoți. Copiii participanți vor fi întâmpinați în incinta complexului Catedralei Încoronării de către voluntarii proiectului, care îi vor coordona pe parcursul derulării evenimentului.

Devenit deja o tradiție pentru municipiul Alba Iulia, acest eveniment dedicat copiilor este organizat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În acest an, organizația a implicat în activități și tinerii voluntari ai Departamentului de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, ai Asociației Emanoil și ai ASCOR Alba Iulia.

Programul evenimentului „Sărbătorile copilăriei”

9:30 – Întâmpinarea copiilor de către voluntari în curtea Catedralei Încoronării
10:00 – Rugăciune arhierească pentru copii la Catedrala Încoronării
10:30 – Defilarea copiilor în sunet de fanfară pe un traseu prestabilit
11:30-12:00 – Flashmob „Dansul copilăriei”, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Ortodoxă
12:30 – Vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei
15:00 – Tir cu arcul și alte activități recreative organizate de Asociația Emanoil, în Parcul de Aventură „Dynamis” din Alba Iulia
17:00 – Program de animație socio-educativă pentru copii, organizat de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) Alba Iulia

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Publicat

în

Bărbat de 59 de ani, din Sebeș, reținut de polițiști: A provocat un accident în timp ce avea dreptul de a conduce suspendat

Un bărbat din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce a condus un autoturism având dreptul de a conduce autovehicule suspendat. Acesta nu se află la prima abatere.

La data 17 mai 2022, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față un bărbat, de 59 de ani, din Sebeș, care este cercetat pentru conducere fără permis.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 16 mai 2022, în jurul orei 23.00, cu toate că avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, a condus un autoturism pe DN 14B și a intrat în coliziune cu un autovehicul, rezultând doar pagube materiale.

Bărbatul nu se află la prima abatere de acest fel, în perioada aprilie – mai 2022, acesta a mai fost depistat de polițiști de trei ori, în timp ce conducea un autoturism având permisul de conducere suspendat.

În cursul zilei de azi, 18 mai, reținutul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare