Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Colegiul Tehnic „ID Lăzărescu” Cugir – Şcoală profesională după modelul şcolii germane Kronstadt din Braşov

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Luni dimineaţă, la Colegiul Tehnic “ID Lăzărescu” din Cugir a avut loc prima etapă din cadrul întâlnirilor programate, în vedera constituirii unei clase de învăţământ profesional care să funcţioneze în sistem “dual”,  după modelul şcolii profesionale germane, Kronstadt din Braşov.

Primul pas concret, în această direcţie s-a făcut la reuniunea de azi dimineaţă, de la sala de festivităţi a instituţiei tehnice, unde primarul Adrian Teban, viceprimarul Horia Rotche şi directorul colegiului I D “Lăzărescu”, ing. Alexandru Micaciu s-au întâlnit cu reprezentanţii a  cinci agenţi economici locali: S.C. Uzina Mecanică, S.C. Fabrica de Arme, S.C. Sculăria Cugir, S.C. “Nova Grup” SRL şi S.C. “Tea ” SRL.

În acest cadru s-a discutat asupra găsirii soluţiilor care se impun pentru formarea unei clase profesionale cu 28 de elevi care să fie pregătiţi în meseriile prelucrători prin aşchiere (strungari, frezori) şi care după absolvire să fie încadraţi la unităţile amintite mai sus. S-a convenit de asemenea, cA elevii să realizeze activitatea practică atât în cadrul agentului economic cât şi în atelierul şcolii, iar susţinerea financiară să se facă prin burse atât de la stat, în cuantum de 200 lei/lună, cât şi prin contribuţia agentului economic, cu aceeaşi sumă lunară.

 Cu acest prilej, reprezentanţii agenţilor economici au prezentat şi numărul de absolvenţi de care au nevoie, după cum urmează: Uzina Mecanică = 5, Fabrica de Arme = 5, SC Sculărie = 4, SC Nova Grup = 6, SC Tea SRL = 5.  Potrivit directorului colegiului, până în prezent sunt 20 de elevi care şi-au exprimat dorinţa ca după clasa a IX -a să se înscrie la şcoala profesională, curs care va dura o perioadă de 2 ani, începând cu anul şcolar 2013-2014. În acest sens, urmează că marţi, 4 iunie, tot la Colegiul “ID lăzărescu” să aibă loc o întâlnire cu elevii care şi-au exprimat opţiunea pentru şcoala profesională dar şi cu părinţii, conducerea şcolii, cadre didactice, agenţi economici, reprezentanţi ai primăriei locale şi ai ISJ Alba.

 Ulterior s-a stabilit ca aceştia să facă vizite la cele 5 societăţi solicitante, pentru a lua contact cu locurile unde îşi vor defăşura practica şi unde vor lucra după absolvire. Din informaţiile directorului Micaciu am aflat că absolvenţii şcolii profesionale îşi pot continua studiile liceale pentru formă de învăţământ seral sau frecvenţă redusă, iar cei care nu au împlinit încă 18 ani după absolvirea şcolii profesionale vor putea continua studiile şi în învăţământul liceal de zi.

 În legătură cu demersul prezentat mai sus, directorul colegiului a declarat: “Şcoala profesională Cugir are la bază modelul şcolii profesionale germane Kronstadt din Braşov şi va fi condusă de un consiliu managerial format din rândul agenţilor economici care îşi va susţine punctele de vedere în consiliul de administraţie al şcolii. În ceea ce priveşte implicarea primăriei, aceasta s-a angajat să reabiliteze atelierul şcoală, locul în care elevii vor realiza o parte din instruirea practică”.

Constantin Predescu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video: Caricaturistul Costel Pătrășcan, expoziție la Alba Iulia, la Târgul de cArte Alba Transilvana 2024: Desene cu umor pe teme culturale și educaționale La Târgul de cArte Alba Transilvana, care are loc pe esplanada Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia participă și caricaturistul brăilean Costel Pătrășcanu. Expoziția sta constă în desene pline de umor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea