Codul Rutier se modifică radical peste câteva zile. O categoria de români ar putea plăti amenzi la jumătate și noi prevederi pentru cumpărarea unei maşini second hand

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Codul Rutier se modifică radical peste câteva zile. O nouă prevedere, care intră în vigoare de la 20 mai, ar putea pune probleme celor care vor să-şi cumpere o maşină second hand. Pe de altă parte, o categorie de români ar putea plăti amenzi rutiere la jumătate, odată cu modificarea valorii punctului de amendă.

Dacă vă doriţi o maşină rulată, potrivit noii legi, trebuie să anunţaţi tranzacţia în termen de 90 de zile de la data dobândirii maşinii. În caz contrar, riscaţi o amendă de până la 2.900 de lei şi suspendarea înmatriculării.

ELIT

În cazul noii legi, survine mai întâi suspendarea înmatriculării, iar circulaţia pe drumurile publice cu o maşină a cărei înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă şi amenzile vor fi usturătoare.

„Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum şi a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat ori este anulată”, stabileşte Ordonanţa Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Amenzi rutiere mai mici pentru pensionari

O altă prevedere ţine de punctul-amendă, care ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi ai societăţii şi alta pentru pensionari, potrivit unei noi propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere. Dacă valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decât valoarea celui pentru angajaţi, cei ieşiţi la pensie vor achita amenzi rutiere mai mici.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din OUG nr.195 din 12/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înregistrată la Senat pentru dezbatere, doreşte schimbarea modului de calcul al punctului-amendă. Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura lui Klaus Iohannis şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajaţi să fie 10% din salariul minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie.

Ţinând cont de faptul că valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul lui 2018 la 1.900 lei, valoarea punctului-amendă pentru angajaţi ar putea fi de 190 de lei. Dacă ţinem cont de valoarea punctului de pensie din prezent (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoaera de 100 de lei.

În prezent, nu se face nicio diferenţiere între cele două categorii de contravenienţi – angajaţi şi pensionari – iar punctul-amendă în ambele cazuri de 145 de lei.

Sursa: businessmagazin.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

ce prostie!!! 15 mai 2018 at 8:33

Ce prostie!!! In loc sa iei masuri ca babalacii trecuti de 65-70 de ani sa faca controale serioase prin care sa dovedeasca ca sunt in stare sa conduca fara a fi un pericol in trafic, tu ii incurajezi sa conduca toti desi au probleme mari ( de vedere , de auz, de reactii prompte) prin aceste amenzi diferentiate….ce minti luminate pot sa gandeasca in felul asta……………….

dorin 15 mai 2018 at 10:28

Este o masura discriminatorie daca se face aceasta diferentiere intre pensionari si angajati. DE CE?Pentru simplul motiv ca salariile nu sunt apropiate ca valoare!!! Sunt salarii mult mai mici decat unele pensii, ce sa mai vorbit de pensiile”nesimtite”!!!!PANA LA URMA CRED CA ESTE TOT O PROPUNERE POPULISTA,CU IZ ELECTORAL!!!!

Florin 15 mai 2018 at 19:49

Pentru ”Unii ” – ”babalacii sunt cei care v-au crescut (dupa cum se vede pe unii fara pic de respect ) , accidentele rutiere, in general (80%) au fost facute de catre soferi cu varsta pana-n 47 de ani si doar 20% sunt facute de cei peste aceasta varsta . Daca vorbiti de discriminare va rog sa argumentati si logic – ”salarii , pensii” – in acel proiect se vorbeste de 10% din salariul minim pe economie (nu de cat primeste unul sau altul in mana ) si 10% dintr-un punct de pensie ( nu de cat primeste unul sau altul in mana) . …….deci unde este discriminarea – unul are salariu si celalalt are pensie , nu ambii au salariu cum nici ambii nu au pensie ca sa poata fi discriminati intr-un fel sau altul .

Comentariile sunt oprite