Rămâi conectat

Actualitate

CODUL RUTIER: Încălcări ale legislației rutiere ce pot aduce foarte ușor amenzi șoferilor

Publicat

în

CODUL RUTIER: Încălcări ale legislației rutiere ce pot aduce foarte ușor amenzi șoferilor

Legislația privind circulația rutieră în vigoare prevede amenzi consistente nu numai pentru faptele grave, dar și pentru unele pe care șoferii le consideră neimportante, aceștia așteptându-se ca polițiștii să le treacă cu vederea și să nu le sancționeze. Astfel, conducătorii auto din țara noastră pot primi amenzi destul de mari pentru că nu semnalizează, pentru că circulă cu plăcuțele de înmatriculare murdare sau pentru că ascultă muzică prea tare în mașină.

Multe dintre aceste reguli nu par, la prima vedere, foarte importante, iar o parte dintre conducătorii auto consideră că încălcarea acestora nu va implica și amendarea lor. Astfel, atunci când încalcă prevederi rutiere pe care le consideră neimportante, șoferii sunt, de foarte multe ori, uimiți de faptul că sunt penalizați, dar și de valoarea amenzii primite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, pe lângă faptele considerate grave, precum trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau conducerea unei mașini sub influența băuturilor alcoolice, șoferii mai pot fi sancționați și pentru alte încălcări ale regulamentului rutier, unele dintre ele fiind considerate de aceștia doar mici scăpări. Așadar, iată pentru ce mici abateri pot fi sancționați șoferii, potrivit legislație rutiere în vigoare:

1. Nepurtarea centurii de siguranță. Mulți șoferi din România susțin că sunt foarte atenți atunci când conduc o mașină și nu au nevoie să poarte centura de siguranță. Totuși, polițiștii îi sancționează pe cei ce nu poartă centura de siguranță în trafic, neținând cont de argumentele aduse de fiecare șofer în parte. Pentru încălcarea regulii privind purtarea centurii de siguranță, șoferii pot fi sancționați cu două sau trei puncte-amendă și două puncte de penalizare.

2. Vorbitul la telefon. Șoferii care obișnuiesc să folosească telefonul atunci când conduc o mașină și nu folosesc un dispozitiv de tipul “mâini libere” riscă sancționarea cu două sau trei puncte-amendă, dar și cu două puncte de penalizare.

3. Nesemnalizarea schimbării direcției de mers. După cum precizează legislația rutieră, orice schimbare a direcției de mers trebuie semnalizată de către șoferul mașinii. În caz contrar, șoferul vinovat poate primi două sau trei puncte-amendă.

4. Circularea cu plăcuțele de înmatriculare murdare. Mizeria sau zăpada depuse pe plăcuțele cu numărul de înmatriculare împiedică autoritățile să identifice mașina și proprietarul/șoferul acesteia. În astfel de cazuri, șoferii care nu se asigură că plăcuțele de înmatriculare permit identificarea vehiculului riscă să primească două sau trei puncte-amendă.

5. Neaplicarea “lămâii” în geam. Conform legislației, șoferii începători, adică cei cu mai puțin de un an experiență în conducerea mașinii, trebuie să afișeze la vedere un semn distinctiv de culoare galbenă, cunoscut și sub denumirea de “lămâie”. Astfel, șoferii care au obținut permisul de conducere de mai puțin de un an și care nu aplică pe parbriz și pe lunetă “lămâia” pot primi două sau trei puncte-amendă.

6. Ascultarea muzicii la maximum. Șoferii trebuie, atunci când conduc o mașină, să fie atenți la ce se întâmplă în trafic, iar folosirea instalațiilor de sonorizare la nivel prea mare nu le-ar mai permite, de exemplu, să audă sirenele unei ambulanțe sau unei mașini de pompieri, ceea ce ar putea afecta deplasarea lui, dar și a celorlalți participanți la trafic, în siguranță. Pentru această abatere, sancțiunea aplicată este de patru sau cinci puncte-amendă.

7. Nedeținerea unei truse medicale sau a unui stingător. Pentru a putea folosi o mașină pe drumurile publice din țara noastră, conducătorii auto trebuie să se asigure că în mașină există o trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendii. Șoferii care nu respectă această obligație pot primi patru sau cinci puncte-amendă.

8. Circularea cu permisul expirat. Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă, după cum este prevăzut în legislația rutieră în vigoare, între șase și opt puncte-amendă.

9. Aruncarea de obiecte pe drum. Codul rutier stabilește că “aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz” reprezintă o contravenție care se sancționează cu până la 20 de puncte-amendă.

Amenzile pot ajunge și la câteva mii de lei

Sancțiunile aplicate de polițiști pentru nerespectarea legislației rutiere sunt împărțite în clase, în funcție de gravitatea abaterilor. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni se aplică doar pentru persoanele fizice, iar cele din clasa a V-a se aplică strict persoanelor juridice.

Astfel, clasele se sancțiuni sunt:

 • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
 • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
 • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
 • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
 • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Ținând cont de faptul că în acest an, dar și în 2019, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile care se aplică sunt:

 • clasa I: 290 sau 435 de lei;
 • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
 • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
 • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
 • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Atenție! Începând din luna august 2018, șoferii au posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în decurs de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu în 48 de ore, așa cum era anterior.

Sursa: avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Transportatorii vor primi 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziționat

Publicat

în

Transportatorii vor primi 50 de bani pe fiecare litru de combustibil achiziționat

Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Prin hotărârea de astăzi (miercuri – n.r.) este instituită schema de ajutor de stat pentru a compensa creşterea preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor ca urmare a măsurilor necesare pe fondul conflictului armat din Ucraina, a agresiunii militare ruse de acolo, precum şi modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea de Guvern nr. 370 din 2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Cu toţii am văzut ceea ce s-a întâmplat cu preţul la carburant, ca atare această măsură decisă de Guvern prin hotărâre va operaţionaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri şi persoane vor beneficia de ajutor”, spune Cărbunaru.

El precizează că aproximativ 3.000 de companii vor beneficia de această schemă de ajutor de stat, valoarea fiind de 300 de milioane de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aceşti bani vor compensa creşterea preţurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabileşte şi modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro pentru fiecare firmă care va beneficia”, a explicat Cărbunaru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate

Publicat

în

EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate

Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a a continuat astăzi cu proba la Matematică. Cei care studiază într-una din limbile minorităților naționale vor da proba la limba maternă pe data de 19 mai 2022. 

 • Ieri, elevii au avut proba la Limba română
 • Pentru proba de astăzi, Ministerul Educației a publicat subiectele la ora 15:00.

SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a

CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 1

CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 2

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite, conform Manualului de proceduri pentru Evaluările Naționale 2022 la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 ete., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la Limba Română au fost publicate

Timpul de lucru pentru elevii de clasa IV-a este de 60 de minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”

Publicat

în

FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”

Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba. Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a participat la evenimentul de lansare a Caravanei de screening în judeţul Alba.

Citește și: 16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei

Evenimentul, care s-a desfăşurat în data de 17 mai 2022, la Casa de Cultură din Sebeş, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Alba, respectiv Dorin NISTOR – Primar municipiul Sebeș, Corneliu MUREŞAN – Subprefect Instituția Prefectului Judeţului Alba, Liliana NEGRUȚ – Director Executiv Direcţia Juridică şi Administraţie Publică Consiliul Judeţean Alba, Alexandru SINEA – director executiv Direcția de Sănătate Publică Alba, Dr. Voichița VARMAGA – Președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba, Marin Ioan PETRUSE – primar comuna Pianu, Emilia Livia CÂNDEA – primar comuna Doștat, precum şi managerul proiectului Dr. Cosmina UZUN.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii autorităţilor locale şi echipa proiectului s-au adresat femeilor prezente în număr mare la evenimentul de lansare a caravanei de screening şi le-au transmis un mesaj foarte important, acela că fiecare femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea sa, fiind lucrul cel mai de preţ, precum şi importanţa testării şi a vizitelor regulate la medicul specialist.

“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

Autorităţile din judeţul Alba au înţeles cât de importantă este implicarea lor pentru ca un număr cat mai mare de femei să aibă acces la informaţii şi la servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Această colaborare cu autoritățile din județul Alba este un prim pas în implementarea unui program național de screening al cancerului din fonduri nerambusabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele viitoarelor strategii de creștere reală a accesului populației la servicii medicale preventive.

În spatele unui astfel de proiect este o muncă extraordinară, de la scrierea proiectului, până la implementarea lui, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Doresc să mulţumesc în mod special doamnei Dr. Olimpia CANDREA, Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii DSP Alba, pentru deschiderea de care a dat dovadă şi pentru susţinerea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin în judeţul Alba. Mulțumesc, de asemenea, reprezentanților autorităților care au participat la această întalnire și care au manifestat un mare interes pentru acest proiect. De astăzi autoritățile din județul Alba sunt în echipa noastră de promovare a proiectului”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare