Rămâi conectat

Actualitate

CODUL RUTIER: Încălcări ale legislației rutiere ce pot aduce foarte ușor amenzi șoferilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CODUL RUTIER: Încălcări ale legislației rutiere ce pot aduce foarte ușor amenzi șoferilor

Legislația privind circulația rutieră în vigoare prevede amenzi consistente nu numai pentru faptele grave, dar și pentru unele pe care șoferii le consideră neimportante, aceștia așteptându-se ca polițiștii să le treacă cu vederea și să nu le sancționeze. Astfel, conducătorii auto din țara noastră pot primi amenzi destul de mari pentru că nu semnalizează, pentru că circulă cu plăcuțele de înmatriculare murdare sau pentru că ascultă muzică prea tare în mașină.

Multe dintre aceste reguli nu par, la prima vedere, foarte importante, iar o parte dintre conducătorii auto consideră că încălcarea acestora nu va implica și amendarea lor. Astfel, atunci când încalcă prevederi rutiere pe care le consideră neimportante, șoferii sunt, de foarte multe ori, uimiți de faptul că sunt penalizați, dar și de valoarea amenzii primite.

Concret, pe lângă faptele considerate grave, precum trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau conducerea unei mașini sub influența băuturilor alcoolice, șoferii mai pot fi sancționați și pentru alte încălcări ale regulamentului rutier, unele dintre ele fiind considerate de aceștia doar mici scăpări. Așadar, iată pentru ce mici abateri pot fi sancționați șoferii, potrivit legislație rutiere în vigoare:

1. Nepurtarea centurii de siguranță. Mulți șoferi din România susțin că sunt foarte atenți atunci când conduc o mașină și nu au nevoie să poarte centura de siguranță. Totuși, polițiștii îi sancționează pe cei ce nu poartă centura de siguranță în trafic, neținând cont de argumentele aduse de fiecare șofer în parte. Pentru încălcarea regulii privind purtarea centurii de siguranță, șoferii pot fi sancționați cu două sau trei puncte-amendă și două puncte de penalizare.

2. Vorbitul la telefon. Șoferii care obișnuiesc să folosească telefonul atunci când conduc o mașină și nu folosesc un dispozitiv de tipul “mâini libere” riscă sancționarea cu două sau trei puncte-amendă, dar și cu două puncte de penalizare.

3. Nesemnalizarea schimbării direcției de mers. După cum precizează legislația rutieră, orice schimbare a direcției de mers trebuie semnalizată de către șoferul mașinii. În caz contrar, șoferul vinovat poate primi două sau trei puncte-amendă.

4. Circularea cu plăcuțele de înmatriculare murdare. Mizeria sau zăpada depuse pe plăcuțele cu numărul de înmatriculare împiedică autoritățile să identifice mașina și proprietarul/șoferul acesteia. În astfel de cazuri, șoferii care nu se asigură că plăcuțele de înmatriculare permit identificarea vehiculului riscă să primească două sau trei puncte-amendă.

5. Neaplicarea “lămâii” în geam. Conform legislației, șoferii începători, adică cei cu mai puțin de un an experiență în conducerea mașinii, trebuie să afișeze la vedere un semn distinctiv de culoare galbenă, cunoscut și sub denumirea de “lămâie”. Astfel, șoferii care au obținut permisul de conducere de mai puțin de un an și care nu aplică pe parbriz și pe lunetă “lămâia” pot primi două sau trei puncte-amendă.

6. Ascultarea muzicii la maximum. Șoferii trebuie, atunci când conduc o mașină, să fie atenți la ce se întâmplă în trafic, iar folosirea instalațiilor de sonorizare la nivel prea mare nu le-ar mai permite, de exemplu, să audă sirenele unei ambulanțe sau unei mașini de pompieri, ceea ce ar putea afecta deplasarea lui, dar și a celorlalți participanți la trafic, în siguranță. Pentru această abatere, sancțiunea aplicată este de patru sau cinci puncte-amendă.

7. Nedeținerea unei truse medicale sau a unui stingător. Pentru a putea folosi o mașină pe drumurile publice din țara noastră, conducătorii auto trebuie să se asigure că în mașină există o trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendii. Șoferii care nu respectă această obligație pot primi patru sau cinci puncte-amendă.

8. Circularea cu permisul expirat. Șoferii care circulă cu permisul expirat riscă, după cum este prevăzut în legislația rutieră în vigoare, între șase și opt puncte-amendă.

9. Aruncarea de obiecte pe drum. Codul rutier stabilește că “aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz” reprezintă o contravenție care se sancționează cu până la 20 de puncte-amendă.

Amenzile pot ajunge și la câteva mii de lei

Sancțiunile aplicate de polițiști pentru nerespectarea legislației rutiere sunt împărțite în clase, în funcție de gravitatea abaterilor. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni se aplică doar pentru persoanele fizice, iar cele din clasa a V-a se aplică strict persoanelor juridice.

Astfel, clasele se sancțiuni sunt:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Ținând cont de faptul că în acest an, dar și în 2019, punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, amenzile care se aplică sunt:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei;
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei;
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei;
  • clasa a V-a: de la 3.045 la 14.500 de lei.

Atenție! Începând din luna august 2018, șoferii au posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în decurs de 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal, nu în 48 de ore, așa cum era anterior.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața Meteorologii ANM au emis marți, 23 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de ploi abundente și vânt puternic, valabilă în Alba și alte județe din țară până miercuri dimineața, ora 8.00. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea