Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

UPDATE: Cod roşu la Guvern! Emil Boc a demisionat. Mihai Razvan Ungureanu este noul premier desemnat

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în această seară, că actualul şef al Serviciului de Informaţii Externe,  Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat pentru funcţia de premier. Acesta are la dispoziţie 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului cu echipa ministerială şi cu programul de guvernare. Lista Guvernului şi programul se dezbat în şedinţa comună a celor două Camere, iar votul de încredere se acordă cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Dacă premierul desemnat nu primeşte votul de încredere, preşedintele mai poate nominaliza încă un candidat. În cazul în care Parlamentul respinge şi această echipă, se deschide calea spre alegeri anticipate.

În acest sens premierul desemnat a declarat: „Primul meu obiectiv este formarea rapidă a unui guvern, conştient fiind de efectele negative ale oricărei forme de provizorat asupra administrării ţării. În acest sens, am în vedere discuţii cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi a identificării formulei optime de cabinet. Aceste discuţii vor începe mâine dimineaţă”, a spus Ungureanu. (B.P.)

Emil Boc nu mai este premier, şi-a dat demisia după ce i-a fost cerută nu doar de Opoziţie, ci chiar şi de unii colegi de partid. Odată cu el pleacă şi ceilalţi membri ai Guvernului. După ce şi-a anunţat demisia, premierul Emil Boc a mers la Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu, la scurt timp fiind anunţat şi prim-ministrul interimar – Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, care a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu. Premierul Emil Boc i-a anunţat ieri pe miniştri că a decis să-şi depună mandatul la începutul şedinţei de Guvern. „Am depus mandatul deoarece nu mă agăţ de putere, pentru mine contează mai puţin dacă mai rămân în funcţie câteva luni, până la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat: stabilitatea economică a ţării”, a spus Emil Boc. Premierul a mai declarat că a luat decizii extrem de grele cu gândul la viitorul României, „nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la clasa politică să treacă cât mai repede un nou Guvern! Vreau să mulţumesc tuturor miniştrilor, preşedintelui României, pentru parteneriatul corect pe care l-am avut. Vreau să le mulţumesc românilor pentru că au fost cei care au salvat România de la colapsul economic…Sunt dintre dumneavostră, mă întorc către dumneavoastră”.
Prin demisia premierului Emil Boc, s-a făcut primul pas pentru declanşarea alegerilor anticipate, susţine preşedintele PSD Victor Ponta. El a precizat că opoziţia este deschisă să discute „orice formulă responsabilă. Suntem o corabie în derivă pe o mare extrem de agitată. (…) Cred că putem face o tranziţie democratică”, a precizat Ponta. Liderul PSD susţine că odată cu demisia lui Emil Boc, se intră în cele 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului, în vederea alegerilor anticipate. „Suntem deschişi să discutăm orice fel de formulă responsabilă, să ajungem la alegeri care să nu însemne distrugerea totală a ceea ce a rămas din România”, a adăugat Ponta. Surse politice susţin că Anca Boagiu, actualul ministru al Transporturilor, ar putea să-l înlocuiască pe Emil Boc. Pe lista celor care i-ar putea lua locul lui Boc în funcţia de prim-ministru se află şi Mihai Tănăsescu, fost ministru de Finanţe, reprezentantul României la FMI, Mugur Isărescu, guvernator BNR, fost prim- ministru în perioada 1999-2000, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, George Maior, director SRI şi Mihai Răzvan Ungureanu, director SIE, fost ministru de Externe. Şanse mari ar avea şi Leonard Orban, fost comisar european, ministru al Afacerilor Europene, perceput ca un tehnocrat, cu o imagine foarte bună la Bruxelles. Nici Vasile Blaga, preşedintele Senatului, nu poate fi trecut cu vederea. În calitate de ministru a fost apreciat chiar şi de Opoziţie, Blaga fiind considerat mai puţin supus preşedintelui Băsescu.
La ora 15.00, au avut loc consultările reprezentanţilor partidelor cu preşedintele Traian Băsescu, în vederea formării unui nou guvern. PDL a anunţat că vrea un guvern politic, cu un premier tehnocrat, în timp ce partenerii săi de guvernare, UDMR şi UNPR nu sunt de acord cu un premier tehnocrat, vor unul politic. Mai mult, reprezentanţii UDMR ar susţine ideea alegerilor anticipate, propusă de USL. Liderii USL au decis să meargă împreună la consultări, deşi partidele uniunii, PSD, PC şi PNL au fost invitate separat la discuţii cu preşedintele Băsescu. USL a cerut organizarea alegerilor anticipate în următoarele 60 de zile. În timp ce se derulau consultările partidelor cu preşedintele Traian Băsescu, premierul interimar Cătălin Predoiu a convocat o şedinţă informală de guvern. E foarte posibil ca decizia finală să vină de la preşedintele Traian Băsescu, cel care are de fiecare dată ultimul cuvânt.
Cătălin Predoiu a declarat că administraţia va funcţiona în continuare în mod normal şi nu va adopta decât hotărâri, vor lipsi ordonanţele, ordonanţele de urgenţă şi proiectele de legi. Potrivit unor surse, liderii de grup de la toate partidele au fost convocaţi pentru astăzi, la ora 12.00, la Parlament, ei urmând să participe la eventualele audieri ale candidaţilor de miniştri pentru viitorul Guvern. Se estimează că ele vor începe în jurul orei 15.00, iar votul de învestitură pentru noii miniştri ar urma să aibă loc joi. Este posibil ca PDL să aibă astăzi şi o şedinţă a Colegiului Director al partidului.
Se pare ca propunerea lui Traian Băsescu pe care o va anunţa în această seară după ora 20:00 este Mihai Răzvan Ungureanu, actualul director al Serviciului de Informaţii Externe.

Vom reveni cu amănunte.
Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea