Rămâi conectat

Actualitate

CNAS dublează banii pentru decontarea serviciilor stomatologice. 40% dintre români nu au ajuns anul trecut la un medic dentist

Adela Spătar

Publicat

în

Casa de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis dublarea valorii acordate decontării serviciilor stomatologice. Problema este că doar 20% din 15.000 de cabinete particulare și 45 de stat au contracte cu Casa de Asigurări. Un studiu arată că aproximativ 40% dintre români nu au ajuns la un medic dentist anul trecut.

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, susține că instituția pe care o conduce și-a propus să dubleze valoarea acordată decontării serviciilor stomatologice, românii fiind extrem de afectați de probleme dentare.

„Oferim servicii medicale stomatologice decontate de CNAS acelor cabinete care sunt în contract cu Casa şi acestea îşi stabilesc valoarea. Încercăm să facem niște calcule și să dublăm valoarea acordată serviciilor stomatologice. Este foarte important ca şi stomatologii să-si dorească să fie în contract cu Casa. Nu întotdeauna îşi doresc. Este nevoie de multe servicii stomatologice pe toate segmentele de vârstă”, a declarat acesta la Radio România Actualităţi.

Şeful CNAS a adăugat că că, în lipsa unui program naţional de prevenţie, educaţia dentară rămâne singura alternativă. „Ceea ce ar trebui să facem este să începem o educaţie stomatologică foarte devreme. Şi atunci, probabil că ajungem la stomatolog mai târziu”, a completat medicul Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, pentru a beneficia de servicii de medicină dentară, decontate de stat, persoanele asigurate trebuie să se adreseze unui cabinet stomatologic care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Printre serviciile de medicină dentară decontate se numără: elemente acrilice, elementele metalo-acrilice, reconstituirea coroanei radiculare. Problema este că din cele circa 45 de cabinete de stat şi peste 15.000 de cabinete particulare, doar 20% au contracte cu CNAS. Spre exemplu, potrivit CNAS, în Capitală sunt doar 153 de furnizori de servicii dentare ce au contracte cu casa.

Aceste informaţii vin în contextul în care studiile arată faptul că 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). Situaţia se prezintă la fel de rău şi în rândul copiilor, 75% din copiii cu vârsta de la 5 la 13 ani prezintă carii pe dinţii temporari, 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea rămân netratate. Cel mai recent studiu pe acest subiect, publicat în martie 2019, arăta că aproape 40% dintre români nu au ajuns anul trecut la un medic dentist şi peste 30% dintre familiile care au copii nu i-au adus niciodată pentru un control.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea