// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Citate memorabile din Noaptea de Sânziene, de Mircea Eliade: Nu poți iubi niciodată doi oameni în același timp. Iubești pe rând, când pe unul, când pe altul

Mircea Eliade, Noaptea de Sânziene, citate memorabile

SNoaptea-de-Sanziene - Eliadeânzienele, sărbătorite în fiecare an 24 iunie, sunt fiinţele supranaturale cu puteri magice şi atingere binefăcătoare.

In cultura populara, Sânzienele sunt niste fete frumoase, care traiesc indeobste prin paduri sau pe campii, cel mai adesea, jucand.

Sânzienele au fost imortalizate şi în literatură, cea mai cunoscută apariţie în acest sens fiind romanul Noaptea de Sânziene al lui Mircea Eliade.

Iată 10 citate memorabile din acest roman.

1.Destinul este acea parte din Timp in care Istoria isi imprima vointa ei asupra noastra. De aceea trebuie sa-i rezistam, sa fugim de el, sa ne refugiem in Spectacol.

2. Toti suntem nemuritori. Dar trebuie sa murim intai.

3. Daca nimic nu e real, daca totul e o creatie gratuita si absurda, ca intr-un mare vis, un joc iresponsabil repetandu-se la infinit, existenta noastra n-ar mai avea nici o semnificatie si nicio valoare. Am fi definitiv pierduti.

4. Nu poti iubi niciodata doi oameni in acelasi timp. Iubesti pe rand, cand pe unul, cand pe altul.

5. Te-am iubit asa cum m-ai iubit si tu, ca un nebun, ca un strigoi, fara sa inteleg ce fac, fara sa inteleg ce se intampla cu noi, de ce am fost ursiti sa ne iubim fara sa ne iubim, de ce am fost ursiti sa ne cautam fara sa ne intalnim.

6. Dupa o anumita varsta, toti oamenii au impresia ca au naufragiat, ca si-au ratat viata, ca au trait o viata idioata, absurda – o viata care nu putea fi a lor, care nu putea fi decat viata altuia. Pentru ca avem o parere prea buna despre noi insine si nu putem crede ca daca am fi trait intr-un adevar viata noastra, ea ar fi putut fi atat de idioata.

7. Dar ce poate insemna o iubire? Cat poate ea dura? Nimic nu dureaza in lumea asta; totul trece, totul se preface, totul moare ca sa se nasca din nou, altfel, in alta parte, cu alti oameni.

8. Binele facut la nevoie ti-l rasplateste inzecit Dumnezeu cand nici cu gandul nu gandesti.

8. S-ar putea intampla fel de fel de miracole. Dar trebuie sa te invete cineva cum sa le privesti, ca sa stii ca sunt miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe langa ele si nu stii ca sunt miracole. Nu le vezi.

10. A nu mai avea timp inseamna a fi rezolvat toate problemele, a trai intr-un perfect echilibru.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Răspunsuri la Citate memorabile din Noaptea de Sânziene, de Mircea Eliade: Nu poți iubi niciodată doi oameni în același timp. Iubești pe rând, când pe unul, când pe altul

 1. Așa zis-a Burebista 23.06.2015 la 22:33

  Mircea Eliade s-a inspirat din Biblie, mai bine spus l-a citat pe Isus.
  Isus a spus: „nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona”.
  Doamne ajută.

  • dolfi 23.06.2015 la 23:58

   ba se poate… BOR srl a gasit reteta, martorii si aialati pocaiti la fel…

   • mike 24.06.2018 la 0:34

    Dolfi —aia nu e iubire ci cochetare cind cu Dumnezeu cind cu mamona — adica tradeaza cind pe unul cind pe altul asa ca vor fi uriti si de Dumnezeu si de Diavol — daca ajung in iad vor fi pusi nu sa faca focul, ci in cazan la fiert. Burebista –bine spus — citat din Ap. Pavel

 2. Mara 23.06.2018 la 23:04

  Doamne, ce vorbe frumoase, cata intelepciune, cat adevar!