Circa 800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituţie aflată în coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a înregistrat, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), aproximativ 800.000 de imobile. Dintre acestea, aproape 140.000 au fost înregistrate de la începutul acestui an, alte 386.298, în anul 2017, 192.606, în anul 2016, iar între anii 2005-2015, au fost înregistrate 78.272 de imobile. Programul național se derulează în toate județele țării, cărțile funciare fiind eliberate gratuit pentru cetățeni.
Programul național de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI, are ca scop înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților imobiliare din România într-un registru unic și se derulează la nivelul întregii localităţi sau la nivel de sector cadastral, prin lucrări contractate de către ANCPI/primării.
În acest an, pentru implementarea Programului național, ANCPI, prin oficiile teritoriale, a transmis primăriilor posibilitatea de a încheia contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică, suma alocată fiind majorată la 155.000 lei, comparativ cu 150.000 de lei, în 2017 și 135.000 de lei, în 2016.
Ca urmare a acestui demers, în anul 2018, 2.723 de primării din cele 2.747 eligibile au solicitat finanțare iar, până în prezent, 754 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii cu persoane juridice sau fizice autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor.
În ceea ce privește stadiul implementării PNCCF, în prezent, dintre cele 3.181 de UAT- uri din România, 46 de comune din 18 județe sunt cadastrate în proporție de sută la sută, precum și 2.187 de sectoare cadastrale, din peste 695 de comune.
La această dată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în peste 2.500 de unități administrativ-teritoriale (UAT), care depășesc 4,5 milioane de imobile, echivalentul a aproximativ 3,5 milioane de ha.
Totodată, sunt în desfășurare lucrări de cadastru general la nivelul întregii localități, în 182 de UAT-uri, precum și în peste 17.800 de sectoare cadastrale, contractate de primării, pentru înregistrarea sistematică a terenurilor agricole, precum și a imobilelor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național.
Obiectivul Programului național de cadastru și carte funciară este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, gestionat de ANCPI. Programul național este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (peste patru miliarde de lei), dar și din fonduri externe nerambursabile, obținute prin Programul Operațional Regional (în cuantum de peste 300 de milioane de euro). De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.
Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară http://www.ancpi.ro/pnccf/.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Semnal de alarmă : Peste 5000 de şcoli din România funcţionează fără autorizaţii ISU şi fără autorizaţii sanitare
Semnal de alarmă : Peste 5000 de şcoli din România funcţionează fără autorizaţii ISU şi fără autorizaţii sanitare Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la infrastructură deficitară a unităţilor de învăţământ din România. Situaţia actuală, confirmată prin datele primite de la Ministerul Educaţiei, arată că mii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 2 zile
Sâmbătă, pe „Pielarul”, la Sebeș, CS Universitar Alba Iulia – Metalurgistul Cugir, un alt derby „de Alba”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 octombrie: Se năștea la Alba Iulia Laura Stoica, una dintre cele mai bune voci ale rockului românesc. Artista ar fi împlinit astăzi 57 de ani
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
11 octombrie – Ziua Școlii Ardelene. 270 de ani de la inaugurarea primelor școli cu predare în limba română din Transilvania
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
11 octombrie: Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei șapte diaconi. Scotea demonii din oameni și învia morții
-
Ştirea zileiacum 4 zile
VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om