Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Cine este vinovat pentru discriminarea romilor?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În contextul în care toţi românii, indiferent de etnie, sunt denumiţi „ţigani” de către cetăţenii altor state ale Uniunii Europene, am stat de vorbă cu av. Alexandru Vasile, membru în Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, etnicul rom fiind prezent la Alba Iulia, la invitaţia lui Ilie Petru, preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Alba.
În opinia lui Alexandru Vasile, primul vinovat de discriminarea romilor este comunitatea, poporul român, care de-a lungul istoriei nu a dat dovadă de toleranţă faţă de membrii acestei etnii, fiind cunoscut episodul robiei. În al doilea rând, o parte din vină o poartă şi statul român, care în ciuda democraţiei instalate după revoluţie nu a adoptat toate măsurile necesare pentru ca romii să nu mai ajungă să fie discriminaţi. Totodată, comunitatea internaţională este vinovată pentru că nu cunoaşte cu adevărat istoria şi tradiţiile romilor din România, după cum nici românii nu le cunosc, iar spre deosebire de cei români etnicii romi din alte ţări, cum ar fi din Franţa, de exemplu, sunt educaţi, au locuri de muncă şi au condiţii bune de viaţă, similare cu ale celorlalţi cetăţeni ai ţării. În plus, unii romi din România care merg în străinătate sunt prost îmbrăcaţi din cauza sărăciei, cerşesc sau fură şi devin mult mai vizibili decât romii ţărilor respective, care comit altfel de infracţiuni, poate mult mai grave. „Pădure fără uscături nu există!”, a spus Alexandru Vasile, apreciind că românii nu sunt consideraţi „ţigani” de către comunitatea internaţională din cauza romilor, deoarece în multe state europene este adoptată denumirea „roma” în locul celei de „gipsy”. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea