Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cinci procurori din Alba se retrag din magistratură: Klaus Iohannis a semnat decretele

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cinci procurori din Alba se retrag din magistratură: Klaus Iohannis a semnat decretele

Cinci procurori din Alba, dintre care doi șefi la cele mai importante structuri de Parchet, au ieșit la pensie. Decretele semnate de președintele Klaus Iohannis au fost publicate în Monitorul Oficial în 22 decembrie 2022.

Au renunțat la cariera de magistrat, prin pensionare, Eugen Fulop, procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia; Adina Raluca Bebeșelea, procuror DIICOT – Seriviciul Teritorial Alba Iulia; Ștefan Dan Cioancă, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba; Valeria Gherman, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și Ilie Olivian Oană, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit legislației, judecătorii și procurorii sunt pensionați la cerere înainte de împlinirea vârstei prevăzute de lege (60 de ani) și beneficiază de pensie dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în aceste funcții. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, fără că ponderea acestora să poată fi mai mare de 10 ani.

De pensia de serviciu beneficiază și judecătorii și procurorii cu o vechime în magistratură între 20 și 25 de ani, în acest caz cuantumul pensiei fiind micșorat cu 1% pentru fiecare an care lipsește din vechimea integrală. Judecătorii și procurorii cu o vechime de cel puțin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de dată pensionarii.

Prin noua legislație care ar urma să fie promovată în 2023, ar trebui ca pensiile magistraților să nu fie mai mari față de ultimul salariu, vechimea în muncă să fie de cel puțin 30 de ani iar vârsta de pensionare să crească, treptat, în următorii 5 ani, până la 65 de ani față de pragul de 60 ani, cât este acum. Cât despre nivelul pensiei, va reprezenta 65% din salariul brut plus sporuri și nu 80% plus sporuri, cât este acum. Toți cei cinci vor primi pensii speciale, care vor fi mai mari decât ultimul salariu brut.

 

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea