Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cinci ani și șase luni de închisoare cu executare pentru Elena Meteșan, fosta angajată a agenției CEC Bank Zlatna. Sentință detinitivă la Curtea de Apel

Publicat

în

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat luni, 21 mai 2018, sentinţa definitivă în dosarul fraudei de peste 1 milion de euro de la agenţia CEC Bank din oraşul Zlatna. Inculpata judecată pentru infracţiunea de delapidare, Elena Meteşan, a fost condamnată la pedeapsa de 5 ani şi 6 luni de închisoiare pentru 185 de acte materiale.

Curtea de Apel a majorat pedeapsa aplicată inculpatei după ce, iniţial, Tribunalul Alba a condamnat-o la 3 ani de închisoare. De asemenea, instanţa a menţinut despăgubirile pe care inculpata trebuie să le plătescă băncii la valoarea de 4.227.940 de lei şi 236.981 de euro. În total este vorba despre mai mult de 1 milion de euro. Bani au fost plătiţi, deja, de către CEC către 168 de clienţi care şi-ai pierdut sumele depuse în conturi. Un număr de 129 de clienţi nu au fost despăgubiţi pe motiv că nu deţin documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le-au solicitat. O parte dintre aceştia a dat în judecată banca, separat, în civil. Suma totală de bani în dispută este cifrată la aproximativ 2 milioane de lei.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi partea civilă CEC Bank SA Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 210/20.11.2017 pronunţate de Tribunalul Alba în dosarul nr. 3839/107/2017. Desfiinţează sentinţa penală apelată, sub aspectul laturii penale a cauzei în ce priveşte durata pedepsei principale aplicate inculpatei Meteşan Elena şi numărul actelor materiale reţinute ca şi componentă a acuzaţiei şi sub aspectul laturii civile, în ce priveşte moneda de plată a despăgubirilor civile şi precizarea momentului de la care curge obligaţia de plată a dobânzii legale şi procedând la o nouă judecată în aceste limite: Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatei Meteşan Elena pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (185 acte materiale), de la 3 ani închisoare, la 5 ani şi 6 luni închisoare. Scade din pedeapsa aplicată durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, cu începere din 9.09.2016 până în 21.05.2018. Obligă inculpata Meteşan Elena Ia plata către partea civilă CEC Bank SA Bucureşti a sumelor de 4.227.940.06 lei şi 235.981.21 euro sau echivalent în lei Ia data efectuării plăţii, cu dobânda legală calculată de Ia momentul despăgubirii clienţilor băncii, până la data achitării integrale a debitului. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, se afirmă în minuta de la Curtea de Apel.

Elit - Gustul Desăvârșit

În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, Elena Meteşan, care este în prezent în arest la domiciliu, a spus că nu a dorit să prejudicieze clienţii, cunoscând faptul că oricum vor fi despăgubiţi şi nici nu a dorit să se îmbogăţească, pentru că ar fi donat banii sustraşi. A afirmat, în schimb, că era nemulţumită de condiţiile de muncă, de modul în care a fost tratată de superiori şi de salariul primit. ”Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, se afirmă în motivarea deciziei de la Tribunalul Alba, prin care a fost condamnată la 3 ani de închsioare cu executare. O parte din banii sustraşi de la clienţi ar fi ajuns la parohii ortodoxe din Zlatna. ”Inculpata Meteşan Elena a recunoscut comiterea faptelor, precizând faptul că scotea sume de bani din conturile clienţilor prin următoarea modalitate: Întocmea un ordin de retragere în numele clientului, pe care îl transmitea în format electronic şefei de agenţie T.E., iar aceasta îl semna, având încredere în angajată, ulterior era transmis casierei Popa Viorica (sora inculpatei Meteşan – n.r.) care elibera suma de bani inculpatei Meteşan Elena, iar aceasta îşi însuşea suma de bani, semnând în locul clientului cu privire la primirea sumei de bani”, se mai susţine în motivarea instanţei de la Tribunal. O altă metodă de delapidare era de a nu depune sumele de bani încasate de la clienţi în conturile de depozit sau chiar însuşirea acestor sume fără a deschide astfel de conturi pentru clienţii noi ai unităţii bancare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare meteo: COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe, până marți. Temperaturi de până la 36 de grade

Publicat

în

Avertizare meteo: COD GALBEN de CANICULĂ în Alba și alte județe, până marți. Temperaturi de până la 36 de grade

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 4 iulie, o avertizare cod galben de disconfort termic ridicat și val de căldură, valabilă până marți.

COD GALBEN

În intervalul 4-5 iulie, valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Elit - Gustul Desăvârșit
COD PORTOCALIU

În zilele de luni (4 iulie) și marți (05 iulie), în zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022: Mii de oameni, așteptați cu spectacole de muzică, filme și focuri de artificii

Publicat

în

PROGRAMUL Târgului de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022: Mii de oameni, așteptați cu spectacole de muzică, filme și focuri de artificii

Târgul de Fete de pe Muntele Găină va fi organizat în perioada 16-17 iulie 2022. Târgul, devenit o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menționată prima dată în documente în anul 1816.

Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminică, cu noaptea în cap, se urcă pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu strigături, iar fetele se luau, nu se cumpărau.

Elit - Gustul Desăvârșit

În decursul timpului, la Târgul de fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizită acestuia fiind amenajată o tabăra de corturi, sau Regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a Sfințit Crucea Iancului.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservarea, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial.

PROGRAM DETALIAT – Târgul de Fete de pe Muntele Găina

16 IULIE 2022 / VÂRFUL MUNTELUI GĂINA

 • ora 12:00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBĂ TRADIȚIONAL
  50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj
 • ora 13:00 „Costumul popular că emblemă a identității culturale românești” de DOINA ISFANONI, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române
  difuzare film
 • ora 14:00 CÂNTEC PENTRU FĂURITORII LIBERTĂȚIi susținut de ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBĂ, dirijor: Alexandru Pal
  Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narita, Nicolae Pluta, Floricică Moga și Nicolae Tuhut
  spectacolul folcloric extraordinar
 • ora 15:30 ALBĂ TRADIȚIONAL meșteri tradiționali la ei acasă
  Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei
  Artă lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu
  difuzare film
 • ora 16:00 Altarul Soarelui, Țară Moților și Drama lui Avram Iancu
  difuzare film
 • ora 17:30 FANFARA TRANSILVANIA și TRANSILVANIA JUNIOR
  spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
  ora 19:00 ALBĂ TRADIȚIONAL meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă
  Chemarea tulnicului și Eugenia Găvrea
  Lespezile de piatră și Petru Popa
  difuzare film
 • ora 19:30 ANTHEIA IMPERIALIS – coordonator Octavia Oprea
  spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane
 • ora 21:30 Concert extraordinar PHOENIX
  2022 anul împlinirii a 60 de ani de existența PHOENIX
 • ora 23:00 Flaviu fără S și discotecă în aer liber
 • ora 00:00 Foc de artificii

17 IULIE 2022 / VÂRFUL MUNTELUI GĂINA

 • ora 10:00 Ceremonial de depunere de coroane și slujba religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române
  Tulnicaresele din Avram Iancu
  Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcas
 • ora 10:30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBĂ TRADIȚIONAL
  50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj
 • ora 11:00 RO Cultură pentru Cultură – MUNTELE GĂINĂ UNEȘTE TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI
  din ALBA, BIHOR, CLUJ, HUNEDOARA, ARAD, SUCEAVA, SĂLAJ, GORJ
  spectacolul folcloric extraordinar
  SUCEAVA – Ansamblul folcloric , , FLORI DE BUCOVINA
  GORJ – Ansamblul folcloric , , CHEILE OLTETULUI POLOVRAGI
  SĂLAJ – Ansamblul folcloric , , MUGUR, MUGUREL
  ARAD – Ansamblul folcloric , , FLORILE MUREȘULUI
  BIHOR – Ansamblul folcloric DATINĂ din ALEȘD
  HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri padurenesti , , LELESANA din LELESE
  CLUJ – Ansamblul folcloric DOR TRANSILVAN al R. A. T. U. C. CLUJ-NAPOCA
  ALBA – Ansamblul folcloric TRADIȚII UIORENE OCNA MUREȘ

Proiect implementat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Albă, în parteneriat cu Primăria Comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Înlocuirea conductei de distribuție a apei și a branșamentelor, pe două străzi din Aiud: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Înlocuirea conductei de distribuție a apei și a branșamentelor, pe două străzi din Aiud: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru proiectul „Înlocuire conductă de distribuție a apei și a branșamentelor aferente, pe strada Ec. Varga și parțial pe strada Unirii, municipiul Aiud, Județul Alba”.

Zona studiată este într-o continuă dezvoltare si prezintă importanţă majoră pentru ca sunt amplasate pe lângă locuinţe individuale, blocuri de locuinţe, Spitalul municipal Aiud, Spitalul de pneumoftiziologie Aiud, Colegiul National Titu Maiorescu, Şcoala generală clasele I-IV, impunându-se astfel asigurarea continuităţii furnizării apei, fără întreruperi pe durate lungi de timp, pentru repararea defecţiunilor care apar pe reţeaua de distribuţie existentă care are durata normală de serviciu expirată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Înlocuirea conductei de distribuţie a apei si a branşamentelor aferente pe str. Ecaterina Varga si partial pe str. Unirii se va realiza prin următoarea schemă generală:

-sursa de apă: din reţeaua de alimentare cu apă potabilă existentă a municipiului Aiud;
-conducta de distribuţie apă potabilă din polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR17.6 De 160 mm pe o lungime de 1087ml si cu polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR17.6 De 110 mm pe o lungime de 653 ml;
-branşamentele vor fi executate din conductă de polietilenă de înaltă densitate PEHD, PE80, PN6, SDR 17.6 De 63 mm, De 32 mm si De 25 mm

Conducta de alimentare cu apă potabilă:

Traseul conductei noi de distribuţie a apei potabile s-a stabilit având în vedere următoarele criterii:

– configuraţia tramei stradale existente;

– analiza făcută pe teren;

Lungimea totală a conductei de alimentare cu apă este 1794 ml.

Lungimea totală a conductei de branşament este 503ml.

Conducta se va poza pe cât posibil în acostamentul drumului sau sub trotuare şi zone verzi acolo unde acestea există.

Pe traseul conductei care urmează a fi executată prin prezentul proiect au fost prevăzute:

– 3 buc – cămine de vane: CW1,..,CW3;

– 13 buc – hidranti supraterani de incendiu din care 10 buc Dn 100 mm si 3 buc hidranti supraterani cu Dn80 mm

Căminele de vane vor fi din bolţari de beton şi elemente prefabricate din beton în care se vor monta instalaţiile aferente, iar căminele de apometru vor fi preechipate. Dimensiunile căminelor sunt în funcţie de numărul/mărimea vanelor care urmează a fi montate în cămine şi adâncimile de pozare a conductelor.

Tronsoanele reţelei de apă potabilă nou proiectate din PEHD Pn6, De 63mm, De 90mm De 110mm şi De 160mm se vor branşa la reţeaua de ditribuţie existentă pe str. Tudor Vladimirescu, respectiv pe str. Unirii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare