Rămâi conectat

Actualitate

China avertizată de către Uniunea Europeană: „Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia din punct de vedere financiar sau militar”

Publicat

în

China avertizată de către Uniunea Europeană: „Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia din punct de vedere financiar sau militar”

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat în cursul zilei de vineri, în urma primului summit UE-China din ultimii doi ani, faptul că Beijingul „nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia” și Uniunea Europeană va rămâne vigilentă la încercările de ajutorare a Rusiei fie financiar, fie militar.

De asemena, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că este în joc reputația Chinei, dacă ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor internaționale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia din punct de vedere financiar sau militar” și de a eluda sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia sa în Ucraina, a avertizat Charles Michel, adăugând că „orice demers al Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi binevenit”.

„Am avut ocazia să explicăm poziția UE, să cerem Chinei să acționeze, să se angajeze să participe în mod activ la toate eforturile care se fac pentru a restabili pacea și stabilitatea”, a adăugat el într-o conferință de presă susținută la Bruxelles după reuniunea la nivel înalt cu China, care a avut loc în format virtual, prin videoconferință.

UE și China au fost de acord că „acest război amenință securitatea globală și economia mondială”, a mai declarat Charles Michel, iar Uniunea Europeană ar saluta pașii pozitivi ai Chinei care ar contribui la încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, a spus președintele Consiliului European.

Președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Keqiang au discutat vineri, în cadrul a două sesiuni, cu președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, precum și cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, timp de aproape două ore, prin videoconferință. A fost primul summit UE-China din ultimii doi ani.

Ursula von der Leyen: Niciun cetățean european n-ar înțelege vreo formă de sprijinire a Rusiei

„China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile (UE), am spus foarte clar”, a spus, la rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că a avut un dialog „foarte deschis și sincer” cu președintele Xi.

„China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate foarte specială. Despre acest lucru am discutat într-un mod foarte sincer și deschis. Noi, UE, suntem hotărâți să susținem ordinea multilaterală”, a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a explicat părții chineze că niciun cetățean european nu ar înțelege orice formă de sprijin care ar ajuta Rusia să ducă un război și, în plus, asta ar duce la o deteriorare majoră a reputației Chinei în Europa.

„Orice încercare de a eluda sancțiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul. Acest lucru ar duce la mai multe pierderi de vieți omenești și la un impact economic mai mare”, a explicat, la rândul său, Charles Michel. „Pașii pozitivi din partea Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului ar fi salutați de către toți europenii și de către comunitatea globală”, a arătat el.

Care a fost atitudinea Chinei

China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia din Ucraina, în timp ce UE a impus sancțiuni Moscovei.

La rândul său, președintele chinez Xi a declarat că China și Europa ar trebui să ofere stabilitate într-o lume volatilă, dar nu a părut să facă nicio propunere pentru a pune capăt războiului, scrie BBC.

Partea chineză s-a arătat mai puțin interesată să discute cu liderii europeni despre violențele din Ucraina sau despre sprijinul acordat Rusiei, preferând să se concentreze asupra domeniilor de cooperare dintre China și UE. Un rezumat al discuțiilor, în versiunea Beijingului, menționează foarte puțin Moscova, notează The Washington Post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

Publicat

în

ACCIDENT rutier pe DN1, Sebeș – Sibiu: Un microbuz cu 6 persoane s-a răsturnat în Cristian

DN 1, km. 323+800, in afara localitatii Cristian, trafic ingreunat, dupa ce un microbuz condus dinspre Saliste spre Cristian, la coborarea de pe Hula Sacelului, s-a rasturnat pe carosabil, blocand sensul Sibiu – Saliste.

Este vorba despre un microbuz destinat transportului de persoane, capacitate 8+1, in care se aflau conducatorul auto, 35 de ani, plus cinci pasageri, toti cetateni straini. Unul dintre pasageri, barbat 43 de ani, va fi transportat la spital, constient.

Elit - Gustul Desăvârșit

Microbuzul tracta o platforma pe care se afla un alt microbuz. Cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor circumstantelor producerii acestui accident rutier.

Trei echipaje SMURD din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență pentru acordarea de asistență medicală pentru șase persoane care se aflau într-un microbuz care s-a răsturnat pe DN 1,Cristian.

La fața locului, echipajele SMURD au evaluat medical toate persoanele implicate și au oferit îngrijiri medicale.

O persoană de sex masculin, în vârstă de aproximativ 43 de ani a fost transportată la UPU Sibiu cu un traumatism de umăr.

Celelalte cinci persoane au refuzat transportul la spital. Au transmis reprezentanții ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Publicat

în

Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar

Vangelis, compozitorul grec a cărui muzică electronică pentru filmul „Chariots of Fire” a fost recompensată cu un premiu Oscar şi s-a numărat printre cele cele mai cunoscute coloane sonore din anii 1980, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, a anunţat joi agenţia de presă ANA, informează Reuters.

Vagelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor, fără a preciza cauza decesului.

Elit - Gustul Desăvârșit

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Publicat

în

Platforma ce permite schimbarea furnizorului de curent și gaze, în 24 de ore, va fi funcțională în 2022. Declarațiile preşedintelui ANRE

Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale va fi gata anul acesta, a afirmat, pentru AGERPRES, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Prin intermediul acestei platforme, clientul final reduce timpul de schimbare a furnizorului de la 21 de zile la 24 de ore.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 98%. Odată cu finalizarea proiectului, această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei în sectorul energiei”, a precizat Chiriţă.

Potrivit acestuia, contextul energetic actual a scos în evidenţă faptul că avem nevoie mai mult ca oricând de o Uniune Europeană mai integrată şi mai solidară inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în sectorul energetic.

„Provocările din ultimii ani ne obligă să luăm decizii rapide şi eficiente pentru a atenua efectele crizelor pe care le parcurgem. Una dintre soluţii este promovarea energiei regenerabile, dublată de creşterea capacităţii de stocare în vederea atenuării dezechilibrelor din sistem, fapt care ar conduce la reducerea sau eliminarea dependenţei de gazul din import şi ar contribui la atingerea obiectivelor asumate la nivel european”, a completat preşedintele ANRE.

Astfel, România a aprobat Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, din care rezultă o suplimentare a capacităţilor de producţie instalate în surse regenerabile de circa 7.000 MW până în 2030, respectiv 3.700 MW – surse fotovoltaice, 2.300 MW – surse eoliene şi 1.000 MW – surse hidro.

Acum, la nivelul Comisiei Europene se analizează propunerea ca noua ţintă de energie regenerabilă să crească de la 32% la 40% până în anul 2030.

„Anul 2022 este un an în care dorinţa de a investi în capacităţi de producţie a revenit în actualitate. De la începutul anului până în prezent, ANRE a eliberat autorizaţii de înfiinţare pentru 245 MW şi mai avem în lucru cereri de autorizaţii de înfiinţare pentru 816 MW – producţie solară şi 7,4 MW – stocare. O atenţie deosebită acordăm prosumatorilor, care, în ultimii ani, au înregistrat o evoluţie spectaculoasă. Dacă în 2019 aveam 303 prosumatori, am crescut în 2020 la 1.634 şi, la sfârşitul lunii februarie 2022, aveam 14.305 prosumatori cu o putere instalată de 95 MW. Estimăm că până în 2030 vom ajunge la circa 700 MW”, a susţinut Chiriţă.

O altă resursă regenerabilă puţin folosită este apa geotermală, care, spre exemplu, în Bucureşti ar asigura încălzirea şi apa caldă la preţuri mult mai mici decât actualii producători. Această metodă se foloseşte deja cu succes în două oraşe, a amintit el.

Pe lângă preţul scăzut al MWh, mai sunt cel puţin trei avantaje: se reduc semnificativ pierderile în conducte, se reduce poluarea şi se reduce consumul de gaze.

O altă investiţie utilă şi obligatorie, concomitent cu investiţiile în surse regenerabile de producere, este în capacităţi de stocare la un nivel de cel puţin 2.000 MW, pentru a contribui la echilibrarea sistemului energetic naţional, a mai spus oficialul ANRE.

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare