Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Centenarul Marii Uniri marcat, marți, 20 noiembrie, la Blaj. În PROGRAM: reconstituirea „Zborului Unirii” de pe Câmpia Libertății, dezvelirea unei plăci comemorative cu reprezentanții municipiului Blaj la Marea Adunare de la Alba Iulia, recital cameral și expoziție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Reconstituirea „Zborului Unirii” de acum 100 de ani, de pe Câmpia Libertății, dezvelirea unei plăci comemorative cu reprezentanții municipiului Blaj la Marea Adunare de la Alba Iulia, un recital cameral de muzică românească și o expoziție pe tema Marii Unirii se află în centrul manifestărilor organizate la Blaj marți, 20 noiembrie, cu ocazia Centenarului Unirii.

Evenimentele comemorative vor începe, la ora 13.00, pe Câmpia Libertății, când un ofițer parașutist va aduce, de la Bacău, mesajul acestui județ pentru țară, pentru a fi transmis autorităților din Alba, într-o reconstituire a celebrului „Zbor al Unirii” făcut de locotonentul Vasile Niculescu Popa, care a adus, în 1918, mesajul Guvernului României, aflat atunci la Iași, către fruntașii români din Transilvania, care pregăteau Adunarea de la Alba Iulia.

De la ora 16.00, clopotele tuturor bisericilor din Blaj și din județ vor bătea de 100 de ori, în cinstea zilei de 20 noiembrie 1918, atunci când Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Blăjenii sunt invitați să participe în număr cât mai mare la aceste manifestări care omagiază eforturile înaintașilor noștri de a înfăptui Marea Unire, acum 100 de ani.

Primul moment al zilei va avea loc pe Câmpia Libertății, când, în jurul orei 13:00, va ateriza un ofițer parașutist, care va aduce, de la Bacău, mesajul acestui județ pentru țară, pentru a fi transmis autorităților din Alba, într-o reconstituire a celebrului zbor făcut de locotonentul Vasile Niculescu Popa, care a pilotat avionul care a adus, în 1918, mesajul guvernului României, aflat atunci la Iași, către fruntașii români din Transilvania, care pregăteau Adunarea de la Alba Iulia. Acesta va fi întâmpinat de un copil, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani.

În cadrul acestui eveniment, Fanfara Județului Alba va intona Imnul Național al României, în timp ce Veta Biriș, Ansamblul „Muguri de Tezaur” și soliștii Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al Județului Alba vor interpreta cântece patriotice. Un istoric va prezenta câteva date cu privire la „Zborul Unirii”, din 23 noiembrie 1918.

Participanții vor pleca spre Palatul Cultural Blaj, unde, de la ora 15.00, va avea loc un recital cameral de muzică românească, ce va fi urmat de vernisajul unei expoziții care va avea ca temă Marea Unire de la 1918, în cadrul căruia vor fi prezentate date istorice referitoare la Centenar.

La ora 16.00, în fața Primăriei Blaj va avea loc dezvelirea plăcii comemorative ce va conține numele celor 37 de blăjeni, „făuritori ai Mari Uniri”, care au fost desemnați să participe la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, locul unde s-a hotărât unirea cu țara. În cadrul acestei ceremonii, autoritățile locale și județene vor prezenta mesaje cu ocazia Centenarului Unirii și se va organiza un scurt moment religios.

Ceremonialul de dezvelire a plăcilor omagiale va fi organizat în fiecare localitate din județul Alba exact la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat, la 20 noiembrie 1918, convocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Din acest motiv, la ora 16:00, în momentul dezvelirii plăcilor omagiale, clopotele tuturor bisericilor din județul Alba vor bătea de 100 de ori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea