Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Celebrul castel Teleki, din Ocna Mureș, vechi de peste 600 de ani aproape de prabusire: Epopeea retrocedării a durat aproape două decenii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Celebrul castel Teleki, din Ocna Mureș, vechi de peste 600 de ani aproape de prabusire: Epopeea retrocedării a durat aproape două decenii

Reședința contelui Adam Teleki, care dăinuie de peste șase secole pe cel mai înalt promontoriu din Ocna Mures, este în pericol real de prăbușire. Monument istoric, castelul Teleki a fost retrocedat în 2019, în justiție, urmașilor fostului proprietar. „Saga” judiciară a construcției a durat aproape 20 de ani.

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea în natură a castelului și a capelei, fără pământul de sub acestea, aflat în proprietatea statului. Noii proprietari sunt doi cetățeni din Ungaria și Canada, urmași ai lui Samuel Teleki, cel care a deținut castelul în proprietate în prima jumătate a secolului XIX. Primăria Ocna Mureș este proprietarul terenului și intenționa, la un moment dat, să cumpere și clădirea, dar demersul nu s-a materializat.

„Castelul” nu mai oferă acum imaginea unei construcții de apărare, actuala imagine fiind rezultatul unei bogate istorii, ce începe în secolele X-XI. Documentele istorice atesta încă din 1290, în zona ocnelor de la Uioară, prezenta unei construcții fortificate, sub numele de „Castrum Novum”. În secolul XV, domeniile Uioară (incluzind ocne, castel, târg, etc) trec din administrația Coroanei în posesia familiilor nobiliare, conoscand mai mulți propietari.

Elit - Gustul Desăvârșit

În anul 1649, domeniul de la Uioară de Sus, localitate componenta a orașului Ocna Mureș, este donat familiei Mikes. Cu aceasta ocazie, târgurile sunt mutate la Zabală (resdinta principala a familei), iar așezarea își pierde rangul de oraș. În anul 1742, reședință este reconstruita în stil baroc. Singura sursa de informații cu privire la felul în care clădirea ar fi arătat în secolul al XVIII-lea o reprezintă un tablou realizat de Joseph Neuhauser în 1791, aflat astăzi la Muzeul National de Arta din Cluj.

Clădirea apare că un volum compact, cu parter, etaj și acoperiș înalt, căruia îi sunt atașate un turn de poarta și un turn de colt hexagonal, de dimensiuni reduse, cu acoperiș baroc. Fațadă este tratata unitar, cu decorațiuni în tencuiala specifice barocului transilvan.

Distrus la Revoluția din 1848

În timpul Revoluției din 1848 edificiul este incendiat, fiind distrus în mare parte. Domeniul rămâne în propietatea familiei Mikes până în anul 1854, când este cumpărat de contele Miko Imre, guvernator al Transilvaniei și fondator al societății muzeului Ardelean. Acesta se hotataste să refacă edificiul distrus.

În vederea restaurării este angajat arhitectul Antal Kagerbauer, cu intenția „de a realiza în cel mai modern stil, o atmosfera istorica”. De numele lui Kagerbauer se leagă apariția formelor de inspirație romantica în Transilvania, iar printre lucrările semnate de el se numără clădiri importante, precum palatul primăriei și biserica Sf. Petru din Cluj, sau aripa de vest a castelului Banffy din Bonțida.

În proiectul castelului din Uioară, Kagerbauer îmbracă vechile ruine într-o haina neogotica, în timp ce fostul zid de apărare este înglobat în amenajarea parcului de factura romantica, ce adăpostea cândva specii aclimatizate și rarități dendrologice. Singura dovada a existentei unei fortificații pe locul actualei reședințe nobiliare a rămas donjonul de plan pentagonal, transformat ulterior în capela.

„Cu o arhitectura ce se vrea austera, clădirea se integrează în peisaj, accentuând atmosfera „istorica” dorita de beneficiar. Reședință, formata din parter și etaj, consta într-un volum simplu, animat pe trei fațade de timpane trunghiulare, oarbe, decoarate cu ediculi și chenare gotice. Masivitatea zidurilor este atenuata de ferestre ample, ce privesc spre gradina. O importanta deosebita a fost acordata fațadei de nord, deschisa spre Mureș printr-un balcon susținut de console bogat decorate și flancata pe laterale de „burdufuri”. Se pare că pe acesta fațadă, ușor de observat încă de la intrarea în oraș, se găsea și blazonul familiei (astăzi dispărut).

Detaliile ancadramentelor, ale tâmplăriilor și elementelor de fier forjat, bogata decorație a timpanelor și turnurilor de colt se remarca prin finețe și elganta. Parterul pune în lumina existenta unei etape anterioare de construcție, prin sistemul de acoperire, cu bolti baroce. La interior decorația este aproape inexistenta, cu excepția zonei holului de acces și a scării principale, unde se întâlnesc câteva elemente de factura neogotica”, astfel prezinta castelul arh. Raluca Bărbulescu și Cristina Chira pe site-ul monumenteuitate.org, destinat clădirilor aflate în pragul dispariției.
Fabrica pentru decorațiuni de Crăciun

După stingerea familiei Miko, castelul intra în posesia familiei Teleki. În urma naționalizării, domeniul a fost împărțit, gradina a fost distrusa, iar reședință a adăpostit diverse funcțiuni, ultima fiind aceea de fabrica pentru decorațiuni de Crăciun.

Ansamblul Teleki mai cuprindea locuințe anexe destinate angajaților care deserveau domeniul. Au mai rămas, din acel mândru domeniu nobiliar de odinioară, o pivniță de vinuri (cu butoaie monumentale) și o capela, acum în ruina. Din inițiativă familiei Teleki a fost amenajat în jurul castelului un parc cu alei și arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind rarități dendrologice. Pe frontispiciul castelului mai exista încă o placa cu o inscripție în limba maghiara: „Aceasta clădire a fost executata din ruinele cetății contelui Mikes Istvan din Zabola (Zabală, jud. Covasna) în anul 1713”.

De când au demarat procesele de revendicare și până în prezent, domeniul Teleki a cunoscut un proces de ruinare continua. La degradarea construcției au contribuit atât intemperiile cât și diverse persoane cu inițiativă, care au considerat că anumite elemente din aceste construcții pot fi refolosite, în gospodăriile personale. Astfel, mare parte din ansamblul istoric, castelul Teleki și capela romano-catolica toate clasificate monument istoric au ajuns ruine, care necesita intervenții rapide pentru restaurare.
Legenda fantomei din castel

Că orice monument vechi de sute de ani, și castelul Teleki de la Uioară de Sus are propria legenda. Povestea are în centru o fantoma care ar fi locuit în beciul clădirii, folosit în trecut pentru a pastra butoaiele în care se ținea vinul. Butuoaiele uriașe exista și acum, dar nu au mai fost umplute cu vin de multa vreme. Legenda transmisa de generații vorbește despre un eveniment care ar fi avut loc în perioada celui de-al doilea război mondial.

Astfel, câțiva soldați rusi ar fi intrat în beciul castelului plin cu butoaie cu vin, unde s-au îmbătat. Beți criță au început să traga cu armele în butoaiele imense. Mii de litri de vin s-au revărsat în subsolul castelului, iar rușii s-au înecat. Oamenii din sat au pus moartea rușilor pe seama fantomei din beciul castelului. Pe vremea când încă era locuit, castelul adăpostea un număr impresionant de butoaie în care se putea intra în picioare de către un om. În beci se intra cu carul cu boi, pentru a transporta proviziile și butoaiele cu vin.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Salariilor românilor ar putea CREȘTE de la 1 ianuarie 2023: Ce spune ministrul Muncii despre majorarea pensiilor

Salariile angajaților din România ar putea crește începând cu 1 ianuarie 2023, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Pentru pensii încă nu există o dată stabilită, dar a explicat că și majorarea acestora este o necesitate pentru România.

”Demarăm acum, spre final de an, o discuție în Consiliul Național Tripartit, cu partenerii sociali, sindicate și patronate, pentru a identifica o soluție astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cu privire la majorarea pensiilor, ministrul spune că nu există încă o dată stabilită.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Este o necesitate. Pensiile sunt încă foarte mici în România. Tocmai de aceea nu înțeleg de ce cineva ne-a condamnat la sărăcie pentru 50 de ani de acum încolo. Lupta mea teribilă pe care o voi continua atât timp cât voi avea susținerea președintelui Marcel Ciolacu și a întregului PSD, este această luptă de discutare și de renegociere a PNRR”, a mai spus ministrul Budăi, la Antena 3.

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor

Posesorii de mașini electrice din municipiul Alba Iulia și nu numai, se bucură începând din această zi de prezența a trei stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice.

Astăzi a fost inaugurată prima stație, mai exact cea din Piața Alessandria, din centrul municipiului Alba Iulia, peste drum de Inspectoratul Județean de Poliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stațiile au două locuri de parcare vopsite cu verde, unde autoturismele vor putea staționa pe timpul reîncărcării. De asemenea stația are două tipuri de încărcătoare rapide, pentru mașinile europene sau americane și pentru cele asiatice. Cu încărcarea rapidă timpul de așteptare este de circa 50 de minute, iar cu încărcarea lentă durata este de aproximativ 5-6 ore.

„Astăzi inaugurăm prima stație dintr-un lot de trei stații care vor fi puse în funcțiune. Nu ne vom opri aici, am depus acum două săptămâni un proiect pentru încă 15 stații, iar prin PNRR vom avea posibilitatea să accesăm bani pentru încă 30. Dacă vom reuși să avem în Alba Iulia 30-40 de stații de încărcare, cred că infrastructura este asigurată pentru viitoarele mașini electrice pe care sper că le vor cumpăra și persoanele fizice și juridice.

Curentul pentru aceste stații este plătit deocamdată din banii municipalității, deci încărcarea este gratuită. Probabil pe viitor va fi și un mod de taxare, însă mai ales că banii sunt din finanțări europene nerambursabile, ne dorim să fie un mod de încurajare pentru trecerea de la motoarele clasice la cele electrice”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Unde sunt amplasate cele 3 stații de încărcare

Stația de reîncărcare nr. 1 este amplasată pe Stradă Livezii (în apropiere Mall Alba lulia, alimentată cu energie electrică din PTZ 1 (Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 2 este amplasată în Piața Alessandria, alimentată cu energie electrică din PTZ 26. Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.

Stația de reîncărcare nr. 3 este amplasată pe Bulevardul Revoluției 1989 (lângă parcul Bisericii, de pe Stradă Vasile Goldiș în intersecție cu Bulevardul Revoluției 1989) alimentată cu energie electrică din PTZ 78.Stația propusă va asigura încărcarea a două automobile simultan la o putere maximă de 22 kW AC (încărcare type 2) și 50 kW DC (încărcare CHAdeMO sau COMBO), în funcție de tipul încărcării dorit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul

Astăzi a avut loc festivitatea oficială de deschidere a a Festivalului Roman Apulum 2022. La ceremonie au fost prezenți și primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pe lângă alte oficialități ale județului.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Cei doi au primit lecții de tir cu arcul și au făcut un concurs amical de tras la țintă. Niciunul nu a nimerit inamicul, însă s-au descurcat onorabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum continuă şi astăzi la Alba Iulia, în prim-planul manifestărilor aflându-se luptele de gladiatori, prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante, ateliere militare și meșteșugărești, dansuri antice și parada cu torțe care închide a doua zi a evenimentului.

PROGRAM SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea