Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cei mai importanţi interpreţi de folclor din ţară se reunesc în judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Miercuri, 18 mai, comuna Sălciua din judeţul Alba va fi gazda celei de-a treia ediţii a colocviului „Artistul între tradiţie şi actualitate”, manifestare culturală organizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, care va reuni câţiva dintre cei mai importanţi interpreţi de folclor din România.
Colocviul, desfăşurat în fiecare an în judeţul Alba, are ca principal scop dezbaterea problemelor cu care se confruntă artiştii interpreţi de muzica populară din România, devenind o platformă de discuţie şi de reflecţie pentru teme de actualitate ce privesc viaţa culturală.
La ediţia din acest an se va face şi prezentarea oficială a Uniunii artiştilor interpreţi de folclor muzical din România (UAIFMR), uniune care fiinţează din februarie 2011, realizarea sa fiind hotărâtă ca urmare a dezbaterilor din ediţiile trecute ale colocviului. Cu această ocazie, de la ora 10.00, va fi dezvelită şi câte o placă comemorativă pe sediul Primăriei din Sălciua şi pe clădirea pensiunii din localitatea Sub Piatră, în care artiştii s-au întâlnit de fiecare dată. Tot aici se va face şi lansarea site-ului de internet al uniunii.
U.A.I.F.M.R, al cărei preşedinte este îndrăgitul interpret de folclor Ionuţ Fulea, are ca scop principal sprijinirea exercitării drepturilor şi apărarea intereselor profesionale ale interpreţilor de folclor din România, inclusiv ale drepturilor de autor, printre atribuţiile sale regăsindu-se numeroase acţiuni specifice destinate promovării artei interpretative şi folclorului românesc.
„Faptul că marii artişti interpreţi de folclor se reunesc anual în judeţul Alba şi au hotărât aici înfiinţarea unei structuri care să îi reprezinte arată că în judeţul Alba se face cultură la modul serios. Ne bucură că acţiunile Consiliului Judeţean din domeniul culturii şi artei sunt apreciate de profesioniştii din domeniu şi vă asigur că vom continua să sprijinim cultura de calitate şi tradiţiile autentice”, a precizat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
La manifestările de la Sălciua vor participa, în acest an, numeroşi interpreţi de folclor din ţară, printre ei numărându-se şi membrii fondatori ai UAIFMR: Ionuţ Fulea, Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Mariana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu, Marius Ciprian Pop, Veta Biriş, Mariana Ionescu Căpitănescu, Alexandru Pugna, Ioan Bocşa, Traian Jurchela, Elise Stan, Matilda Pascal Cojocăriţa, Nicolae Mureşan, Niculina Stoican, Mariana Deac, Viorica Macovei, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mirela Mănescu, Andreea Voica, Dumitru Farcaş, Petrică Mîţu Stoian, Ştefan Cigu, Deian Galetin şi Adrian Stanca.
Îi invităm pe această cale pe toţi cei interesaţi de tematica evenimentului, reprezentanţi ai administraţiilor, instituţiilor sau simpli cetăţeni, precum şi pe iubitorii de folclor care doresc să-şi întâlnească soliştii preferaţi, să fie alături de noi la Primăria din Sălciua, miercuri, 18 mai, de la ora 10.00, la un eveniment cultural deosebit.
George ŞINCA,
purtător de cuvânt
la Consiliul Judeţean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Ziarul Unirea

Publicat

în

De-a râsu’-plânsu’: Un pilot de raliu care venea la Alba Iulia, amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Un bărbat din Constanța s-a trezit cu o amendă pentru lipsa rovinietei, în timp ce se deplasa la o cursă în Alba Iulia, deși avea masina tractata pe platformă.

S.T., un șofer pasionat de raliuri, a plecat pe 19 noiembrie, spre Alba Iulia, unde trebuia să concureze. Mașina de raliu a transportat-o pe o platformă, scoțându-i în prealabil plăcuțele de înmatriculare însă doar din spate.

La ora 5:30, parcă bănuind ce avea să se întâmple, a făcut o poză autoturismului, chiar pe platformă, scrie Replica de Constanța.

Elit - Gustul Desăvârșit

Șoferul urmează să conteste această amendă în instanță având în vedere că legea este de partea lui, până acum nici o mașină aflată pe platformă netrebuind să plătească rovinietă.

Totodată, acesta nu își explică cum de agentul constatator nu a observat că mașina era pe platformă.

”Amenda nu a fost corect aplicată însă nu poate fi anulată. Persoana amendată poate depune contestație, în termenul legal”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Replica de Constanța


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

31 martie 1437: În Transilvania a izbucnit Răscoala de la Bobâlna

Ziarul Unirea

Publicat

în

31 martie 1437: În Transilvania a izbucnit Răscoala de la Bobâlna

Răscoala de la Bobâlna din 1437-1438 a fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja. Răscoala a început atunci când Gheorghe Lépes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranșă.

Mai mult, micii nobili maghiari și locuitorii români (care înainte erau scutiți de plata zeciuielii, fiind ortodocși) au fost și ei obligați să o plătească. Când țăranii au refuzat să plătească, episcopul i-a excomunicat. Țăranii erau nemulțumiți și de faptul că înca din timpul lui Ludovic I cel Mare, regele Ungariei, fuseseră scoși (în 1365) de sub autoritatea comiților regali și puși sub jurisdicția moșierilor. Treptat, aceștia i-au privat pe țărani de dreptul lor de până atunci la strămutare liberă.

Răscoala a izbucnit în nordul Transilvaniei, dar s-a răspândit cu repeziciune spre comitatele Sătmar și Szabolcs. În iunie, pe dealul Bobâlna s-a adunat o oaste de țărani, și au construit o tabără. Au cerut înființarea și recunoașterea unei stări proprii, care să se numească Universitas Hungarorum et Valachorum (Starea ungurilor și a românilor). Ei erau conduși de un nobil sărac, Antal Nagy de Buda (2) , și de cinci căpitani (trei țărani unguri, un țăran român (pe nume Ioan Oláh din Vireag) și un “bürger” (burghez) din Cluj).

Elit - Gustul Desăvârșit

Răsculații au trimis soli la voievodul Ladislau al IV-lea Csaki (3). Acesta i-a executat imediat, dar după ce răsculații au obținut o victorie asupra trupelor voievodului, acesta s-a prefăcut că dorește să negocieze. Pe 6 iulie, la Cluj-Mănăștur a fost semnat un pact între părți, în care se dădea curs multora din cererile răsculaților. Apoi, cele două părți au trimis soli la împăratul Sigismund de Luxemburg, totodată rege al Ungariei, pentru arbitraj.

Cu toate acestea, pe 16 septembrie, nobilimea din Transilvania, fruntașii clerului, sașii și gărzile secuiești au format o alianță de ajutor reciproc împotriva țăranilor, semnând la Căpâlna un tratat intitulat Fraterna Unio (5).

Pe 6 octombrie s-a semnat la Apateu (în maghiară Apáti) un nou tratat, care respingea câteva din aspectele prevăzute în tratatul anterior.

La începutul lui decembrie răsculații au cucerit cetatea Aiudului.

În decembrie a murit împăratul Sigismund. Imediat aliații i-au atacat pe răsculați și i-au înfrânt. Armata nobiliară comandată de Desideriu de Losoncz (6) a asediat orașul Cluj, care se alăturase răsculaților, pe care l-au cucerit la 9 ianuarie 1438.

Conducătorii răscoalei au fost executați la Turda, iar Clujului i s-au retras privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani. Pe 2 februarie a fost reînnoită alianța de la Căpâlna, cunoscută ulterior ca alianța celor trei națiuni (Unio Trium Nationum) prin care s-a reglementat situația socială în Transilvania în următoarele secole, în dauna dreptului strămoșesc românesc, care dispare treptat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

De astăzi, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, este singurul municipiu reședință de județ din România care nu va mai avea niciun chioșc stradal de difuzare a presei! ”Performanța” administrației locale este cu adevărat notabilă! Aceasta a stat indolentă, fără să organizeze alte licitații de închiriere sau concesiune, deși poate ar mai fi fost societăți interesate de domeniul respectiv. Cel puțin, în alte reședințe de județ sunt firme care încă mai desfășoară astfel de activități. În schimb, la fel de indolentă, dar de data asta deloc dezinteresată este administrația locală atunci când este vorba de panotajul stradal, unde de ani de zile se stă ”bine mersi” pe domeniul public,  fără să se plătească nici măcar o lețcaie la bugetul local!

De astăzi, Ziarul Unirea se vinde și la chioșcurile de bilete STP

Elit - Gustul Desăvârșit

Cititorii din Alba Iulia, care nu au abonament, își pot cumpăra de astăzi, porția zilnică de știri, articole, informații utile, adică Ziarul Unirea, și de la chioșcurile Societății de Transport Public Alba. Acestea sunt situate și funcționează astfel: *Gara CFR – deschis 6.00 – 21.00; *Romtelecom (Orașul de jos) – 8.00 – 16.00, *Unirea Sinagogă – 6.00 – 21.00, *Spital – 6.00 – 21.00 și Ampoi 2 (Liceul nr. 1) 8.00 – 16.00. Aceste puncte de vânzare se alătură celor din magazinele Dacia. Vom anunța din timp cititorii cu apariția altor puncte de vânzare.

Facem eforturi pentru a vă fi aproape, pentru că Alba Iulia mai înregistrează o premieră, una nedorită: este singura reședință de județ care a rămas fără chioșcuri de difuzare a presei, odată cu închiderea chioșcurilor!

De asemenea, aveți la dispoziție soluția abonării! Un abonament pe o lună costă 21 de lei cu toate taxele incluse, mai puțin decât un pachet de țigări și infinit mai sănătos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare