Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ceas aniversar la Cugir: 221 de ani de la înființarea Fabricii de Fier și Oțel și 10 ani de la reconstituirea monumentului simbol al Uzinei Mecanice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În 2020 se împlinesc 221 de ani de la înființarea Fabricii de Fier și Oțel de la Cugir și 10 ani de la reconstituirea monumentului simbol al acesteia, o lucrare cu valențe speciale pentru istoria locului.

Fabrica a fost fondată în 1979 și s-a dovedit timp de mai bine de două secole, motorul transformărilor radicale din vechea comună Cugir, evoluția localității datorânu-se existenței hotărâtoare a Fabricii de fier și oțel, numită mai târziu Uzina Mecanică Cugir, din aceasta individualizându-se în urmă cu15 ani, Fabrica de Arme Cugir.

Din vechile construcții, un rol esențial în patrimoniul istoric al orașului îl joacă o clădire a vechii fabrici, un turn de apă și un apeduct, ultimele două pierzându-și astăzi scopul pentru care au fost proiectate, dar existând dorința de a le da un rol turistic, o funcție de agrement. Istoria Fabricii de Fier și Oțel începe în anul 1799, atunci când se demarează lucrările pentru construirea halelor din zona Râul Mic, aflată în sudul actualului oraș.

Argumentele ridicării acestei fabrici în mica așezare transilvăneană au fost foarte mult legate de amplasarea geografică a localității, mai exact spus, datorită existenței resurselor necesare (lemn și forța apei), poziționării la granița Imperiului Habsburgic și apropierii față de zonele de exploatare minieră.

Ca simbol al înființării Fabricii de Fier și Oțel a stat de aproape două secole, monumentul ce a străjuit intrarea principală a fabricii, neexistând documente sau dovezi exacte din care să rezulte anul exact al execuției, semnificația triadei, respectiv denumirea acesteia.Deși a rezistat Primului și Celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada anilor 1965 – 1967, din nu se știe ce motive, monumentul a disparut.

Din respect pentru cugirenii care de-a lungul timpului au modelat oțelul pudlat și aliat în bunuri de importanță națională marca Cugir, Asociația Pro Cugir condusă de ing. Aurel Voicu, împreună cu un grup format din ingineri, tehnicieni și specialițti locali au făcut în urmă cu 10 ani, eforturi substanțiale pentru reconstituirea fidelă a monumentului originial.

Pentru a stabili anul construirii monumentului, s-a recurs la la memoria vizuală a unor foști lucrători ai fabricii precum și la macheta existentă la Muzeul Cugir.

În septembrie 2010, lucrarea simbol a fost ridicată în locul unde a dăinuit timp de aproape două veacuri (în fața Societății Uzina Mecanica Cugir – 2).

Ceea ce pentru localnici şi nu doar pentru ei, monumentul simbol al Fabricii de Fier şi Oţel din Cugir pare doar o lucrare obişnuită, acesta avea să devină în scurt timp, emblema reprezentativă pentru Societatea Uzina Mecanică Cugir. Fotografia monumentului a fost imprimată pe toate documentele oficiale adresate de unitate colaboratorilor şi partenerilor din ţară sau străinătate.

Aşadar, acest simbol triadă (nicovala, ciocanul şi cercul) va demonstra şi pe calea imaginii, marca, nobleţea şi notorietatea unei firme care s-a născut în secolul al XVIII-lea şi care, de-a lungul vremii a căpătat renume pe plan internaţional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea