Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Interviu cu Alexandru RETEGAN, director executiv la Casa Judeţeană de Pensii Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Ce trebuie să ştie angajatorii când eliberează adeverinţele pentru pensii

    – Domnule director, având în vedere faptul că există neclarităţi cu privire la modul de eliberare a adeverinţelor de către angajatori privind sporurile cu caracter permanent care se valorifică la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, vă rugăm să ne clarificaţi acest aspect.
– Potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, sporurile cu caracter permanent care se valorifică la calculul pensiei sunt cele prevăzute în Anexa nr. 15 din Hotărârea nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii publice. Adeverinţa prin care se dovedesc sporurile de care au beneficiat asiguraţii sistemului public de pensii va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente: ldenumirea angajatorului ldatele de identificare a persoanei lperioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia lfuncţia, meseria sau specialitatea exercitată ldenumirea sporurilor, procentul sau suma acordată lperioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat. Adeverinţele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii. În ceea ce priveşte sporul pentru munca prestată în timpul nopţii, adeverinţele doveditoare ale acestuia vor fi eliberate cu respectarea modelului prevăzut în Anexa nr. 16 din Hotărârea nr. 257/2011.
– Care sunt veniturile de natură salarială sau asimilate salariilor care nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual?
– Întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 veniturile de natură salarială care nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual sunt următoarele: lformele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale.
lparticiparea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice lpremiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite lrecompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate ldiurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer ldrepturile de autor ldrepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă lal treisprezecelea salariu; lformele de retribuire definite sub sintagma „plata cu ora”, acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfăşurate în afara obligaţiilor de muncă de la funcţia de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activităţi didactice pentru care nu se justifică înfiinţarea unor posturi lformele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru lsporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor lindemnizaţiile de muncă nenormată lcompensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi nr. 240/1982 lalte sporuri care nu au avut caracter permanent.
– Ce elemente trebuie sa conţină o adeverinţă eliberată de angajator care atestă faptul că asiguratul a desfăşurat activităţi încadrate în grupa I sau II de muncă?
– Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în Anexa nr. 14, Anexa nr. 13 sau Anexa nr. 12 din Hotărârea nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii publice, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive. Angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe taxe sau comisioane.
Pentru a putea fi valorificată de Casa de Pensii, adeverinţa eliberată de angajator se completează în mod obligatoriu la toate rubricile prevăzute în anexa nr. 14 din Hotărârea nr. 257/2011. De exemplu, se completează actul normativ (nr., dată, poziţie, anexă etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru încadrarea în grupa I sau II de muncă; se completează actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncă, activităţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării (proces-verbal, decizie, tabel, hotărârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupa I şi II de muncă, pontajele lunare, registrul de evidenţă a intrărilor în subteran etc).(A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea