Ştirea zilei
Ce ştim şi ce nu ştim despre Spaţiul Schengen
De ridicarea controalelor la frontieră beneficiază în prezent 400 de milioane de europeni. Ideea unei Europe fără restricţii de circulaţie s-a născut la o bere, între Helmut Kohl şi Francois Mitterand (foto).
Povestea Schengen a început în 1984. Personajele-cheie sunt fostul cancelar german Helmut Kohl şi preşedintele de atunci al Franţei, Francois Mitterand. Cei doi s-au întâlnit la Goldene Bremm, un punct de trecere a frontierei franco-germane aproape de Saarbrücken, pentru care s-au dat lupte grele în timpul Războiului franco-german din 1870-1871, dar în care a existat şi o închisoare a Gestapoului. Cei doi lideri au bătut palma pentru eliminarea controalelor la frontiera dintre cele două ţări. Robert Goebbels, la acea vreme secretar de stat în Luxemburg, povesteşte că Mitterand şi Kohl luaseră de fapt decizia după o reuniune la nivel înalt la Strassbourg. „Au luat masa de seară împreună, au mâncat bine şi apoi au decis să renunţe la controlul la graniţă între Kehl şi Strassbourg”, a povestit luxemburgezul. Acordul franco-german nu a fost însă uşor de pus în practică.
lFrâna britanică
Preşedintele Mitterand nu a reuşit s-o convingă pe Doamna de Fier a Marii Britanii, premierul Margaret Thatcher, să adere la acest spaţiu al libertăţii de mişcare. În schimb, cu ţările Benelux a avut succes. Aşa s-a ajuns ca, la 14 iunie 1985, la bordul navei „Princess Marie-Astrid”, pe râul Mosel în dreptul micii localităţi luxemburgeze Schengen, oficiali din Germania, Franţa, Olanda, Belgia şi Luxemburg să încheie un acord de ridicare a controalelor la graniţele dintre ele.
Cele cinci state au semnat o Convenţie de Implementare a Acordului Schengen, care a intrat în vigoare abia în 1995. Statele semnatare ale Acordului Schengen au stabilit şi reguli comune care să compenseze eliminarea controalelor la graniţe, de la vize, migraţie, azil până la măsuri legate de cooperarea poliţienească, judiciară şi vamală.
lNouă valuri de extindere
De-a lungul anilor au existat nouă valuri de extindere a zonei Schengen. În prezent, 25 de ţări, majoritatea membre ale Uniunii Europene, beneficiază de libertatea de mişcare oferită de spaţiul Schengen.
Cele trei state semnatare ale Acordului Schengen, dar care nu fac parte din spaţiul comunitar, sunt Islanda, Norvegia şi Elveţia. Irlanda şi Marea Britanie au decis să nu aplice în totalitate acquis-ul Schengen. Ele au menţinut controlul la frontiere, dar colaborează cu statele membre Schengen în domeniul cooperării poliţieneşti. Pentru Cipru, anularea controlului la frontiere este o chestiune complicată ce depinde de rezolvarea chestiunii Ciprului de Nord. Cert este că cele 400 de milioane de europeni pot călători astăzi fără restricţii de la Riga la Lisabona şi de la Reykjavik până la Valletta.
l Fără cozi la graniţă
Într-o vreme în care ţările europene sunt afectate de criza economică, în care viabilitatea monedei unice este pusă sub semnul întrebării, Schengen rămâne povestea de succes a „Europei Cetăţenilor”. „De la desfiinţarea frontierelor în interiorul zonei Schengen, cetăţenii sunt mult apropiaţi unii de ceilalţi. Schengen a dat naştere unui sentiment de apartenenţă la o comunitate, a întărit ideea de «noi»”, susţine Timm Beichelt, profesor la Universitatea Viadrina din Frankfurt pe Oder.
Cel mai lăudat dintre câştigurile zonei Schengen este comoditatea cetăţenilor, timpul economisit la trecerea frontierei, timp care pentru transportatori înseamnă şi bani. Euro-deputatul portughez Paulo Coelho îşi aminteşte de vremurile în care ţara sa încă nu aderase la Schengen. Oamenii aşteptau ore în şir ca sa ajungă din Portugalia în Spania şi invers. Trebuiau să se oprească la frontieră pentru ca poliţia să verifice cantitatea de cornbustibil din maşini.
l Infracţionalitatea, în scădere
Temerile unora dintre statele membre că lipsa controlului la graniţe va duce la creşterea infracţionatăţii s-au dovedit nejustificate. Spre exemplu, Germania, care s-a temut că va fi invadată de infractori în 2007, când a aderat Polonia la Schengen, a constatat cu surprindere că, un an mai târziu, în landul Brandenburg de la graniţa cu Polonia, infracţionalitatea a scăzut cu 12%. Aceasta s-a datorat cooperării poliţieneşti a autorităţilor judiciare în lupta împotriva criminalităţii internaţionale, pe care o oferă spaţiul Schengen.
Statele membre vor să înlocuiască actualul Sistem de Informaţii Schengen (SIS 1) ce permite schimbul rapid de informaţii privind infractorii suspecţi, documente falsificate sau maşini furate între statele membre, cu un nou sistem (SIS II) mai eficient pentru că va permite inclusiv transferul de date biometrice. Costurile SIS II, care va fi funcţional din 2013, se ridică la 143 de milioane de euro.
l Excepţii
Controlul la frontiere poate fi reintrodus temporar în cazuri de excepţie. Aşa s-a întâmplat la Campionatul European de Fotbal, la summiturile NATO şi la reuniunea G8.
l România şi Bulgaria, ultimele sosite
Bulgaria şi România au acceptat acquis-ul Schengen odată cu pregătirile pentru aderarea la UE. Ambele state au depus Declaraţia de Pregătire pentru evaluarea Schengen. Anul 2011 reprezintă orizontul de timp pentru aderarea celor două ţări membre UE la spaţiul Schengen. Mai multe comisii de evaluare Schengen au verificat stadiul pregătirii României pentru Schengen, de la consulate, frontiere până la inspectoratele de poliţie. În februarie anul viitor, miniştrii de Interne ai Uniunii Europene ar trebui să decidă, în bine sau în rău, soarta României în Schengen.(A.V.)
Ştirea zilei
Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate
Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate
O nuntă, un botez, alte petreceri pe care protagoniștii le doresc imortalizate profesionist sunt o bucurie! Nu numai pentru ei, dar și pentru cei angajați să presteze serviciile foto-video.
Prețurile pentru aceste prestații se învârt în jurul a 1000 de euro pentru foto și a 1500 de euro pentru video. Sigur că la un eveniment mare nu merge un singur om și suma se împarte, dar, oricum este un câștig frumușel.
Conform datelor frunizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, valabile pentru anul 2022, avem în întreg județul 69 de persoane fizice autorizate pentru prestarea de activități foto-video, din care 15 sunt în mediul rural și 54 în mediul urban astfel: municipiul Alba Iulia – 24, municipiul Aiud – 6, Municipiul Blaj – 8, Municipiul Sebeș – 6, Câmpeni – 1, Cugir – 3, Ocna Mureș 4, Teiuș – 2, Crăciunelu de Jos – 1, Galda de Jos – 3, Ighiu – 1, Lupșa – 3, Meteș – 1, Săliștea – 1, Săsciori – 3, Șpring – 1, Valea lungă – 1.
Dintre aceștia, cei din Teiuș, Valea Lungă, Crăciunelu de Jos și Ighiu au declarat venituri zero din această activitate pentru anul trecut. Restul au declarat un venit total de 738.264 de lei, adică un venit mediu anual de 10.699 de lei.
Asta ar însemna 892 de eli/lună! Extrem de puțin, ba am putea spune că practicanții acestei meserii sunt săraci lipiți pământului, în deplin contrast cu prețurile practicate și pe care le poate verifica oricine punând o simpă întrebare prin târg: cam cât se plătește foto-video pentru o nuntă? Răspunsul: 2000 – 2500 de euro, adică peste 10.000 de lei pentru un singur eveniment.
Desigur, 10.699 de lei/an este media veniturilor declarate în condițiile în care, de exemplul, fotograful de la Meteș a declarat 22.863 de lei/an, dar cel de la Șpring 700 de lei/an. La Alba Iulia, unde e cel mai mult de lucru, venitul total declarat pentru anul 2022, de cei 24 de prestatori foto-video este de 296.509 de lei/an adică o medie de 12.355 de lei an, reprezentând 1.029,6 lei/lună! Mira-m-aș!
Ştirea zilei
Jumătate din instituțiile publice din Alba vor fi desființate prin comasare sau fuziune cu alte entități publice, dacă proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare” se aprobă fără ”excepții”
Guvernul României a pus în dezbetere publică proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Prin aplicarea modificărilor se susține realizarea unor economii bugetare, respectiv a unor venituri în plus la bugetul de stat care să permită menținerea deficitului bugetar la un nivel care să nu determine reducerea fondurilor europene alocate țării noastre. Legea ar urma să fie aprobată prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului.
Unele măsuri se vor aplica de la 1 noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie 2024. Acest ultim termen este dedicat desființării/comasării instituțiilor publice care nu au peste 50 de posturi ocupate. Potrivit proiectului, instituțiile publice cu personalitate juridică își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar activitățile desfășurate nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.
Aplicarea exactă a legii ar duce la desființarea a jumătate din cele circa 60 de instituții subordonate administrației publice centrale existente la nivelul județului Alba. Proiectul permite, însă, excepții.
Astfel, Guvernul României poate aproba prin memornadum excepții respectiv dacă activitatea desfășurată de instituția publică este unică prin specificul său sau, cumulativ, sunt instituții publice care reprezintă elemente de identitate națională ale României, iar impactul procesului comasare este major asupra mediului cultural, economico-social.
Dacă, totuși, nu sunt aplicate excepții, ar urma să fie desfințate/comasate toate instituțiile județene subordonate Ministerului Agriculturii: Direcția pentru Agricultură Alba, Agenția Domeniilor Statului, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor.
De la Ministerul Muncii, ar urma să fie comasată Agenția Județeană pentru Prestații Sociale cu o altă instituție. De asemenea, s-a desființat, tot prin comasare sau fuziune, Direcția pentru Cultură Alba, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Garda Forestieră Alba, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Școlar Județean Alba (reorganizarea instituției este prevăzută și în noua lege a Învățământului), Casa de Cultură a Studenților, Direcția Județeană de Sport, Inspectoratul Județean în Construcții, Autoritatea Rutieră Română etc.
De asemenea, nici structurile cu personalitate juridică, aflate în subordinea administrației județene și locale, care nu au peste 50 de posturi ocupate efectiv nu vor mai putea funcționa. La Consiliul Județean Alba ar fi afectate Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, iar la Consiliul Local Alba Iulia – CSM Unirea Alba Iulia.
Potrivit proiectului de lege, prin acest proces trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:
a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție;
b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.
Dispare funcția de șef de birou
Proiectul mai prevede că numărul total al posturilor de demnitate publică se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%. De asemenea, scade numărul de posturi de consilieri: 6 posturi pentru cabinetul primarului general al municipiului Bucureşti; 4 posturi pentru cabinetul preşedintelui consiliului judeţean şi primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ precum şi pentru cancelaria prefectului.
Dispare funcția de șef de birou din administrația publică centrală și locală și se desființează și structurile organizatorice care funcționează ca birouri. Crește numărul de angajați necesar pentru constituirea structurilor organizatorice din administrația publică: pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție. Numărul de șefi din administrație va fi de maximum 8% din numărul total al posturilor.
Voucherele de vacanță se acordă doar pentru bugetarii cu salarii nete lunare de încadrare până la 8.000 lei. În plus, sporul de condiții periculoase pentru mai multe categorii de bugetari se stabilește la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar.
Achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziționat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/lună/aparat de telefonie mobil.
Ştirea zilei
Autorul unui accident mortal petrecut la Sebeș, trimis în judecată după 3 ani: Un biciclist în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viața
Autorul unui accident mortal petrecut la Sebeș, trimis în judecată după 3 ani: Un biciclist în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viața
Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată de magistrații Judecătoriei Sebeș pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
În actul de sesizare s-a reţinut în esenţă că, inculpatul în data de 24.10.2020, în jurul orei 08.30, a condus autoutilitara marca WV, pe str. 1 Mai, iar la intersecția străzilor 1 Mai – Valea Sebeșului nu a acordat prioritate de trecere persoanei vătămate, care circula pe bicicletă pe str. Valea Sebeșului, și a intrat în coliziune cu acesta, împrejurare în urma căreia persoana vătămată a decedat.
Potrivit IPJ Alba, la data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 08,30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.
În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.
De asemenea, în sarcina inculpatului s-a reținut și încălcarea prevederile legislației rutiere, respectiv art. 41 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 care prevede că „vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulație, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie”; art. 56 care prevede că „la apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept”; art. 57 alin. (2) care stabilește că „la intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier”.
În cauză, nu au fost formulate cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi nu se impun a fi invocate nici din oficiu.
Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare.
-
Ştirea zileiacum 14 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Ştirea Taacum 11 ore
ȘTIREA TA| SCANDAL în miez de noapte într-un fast-food din Alba. Mai mulți tineri și polițiști, amenințați cu cuțitul de un bărbat: ”Te leg de mașină cu lanțuri și te trag, te omor”
-
Ştirea zileiacum 12 ore
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 septembrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Șezătoare la poartă, într-o comună din Alba: ”Mașinile se opresc și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO| INCENDIU la o anexă gospodărească din Teiuș: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
-
Curier Județeanacum 7 ore
ACCIDENT pe DN75, la Albac: Un bărbat din Călan a pierdut controlul asupra motocicletei și a intrat într-un cap de pod