Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce ştim şi ce nu ştim despre Spaţiul Schengen

Publicat

în

De ridicarea controalelor la frontieră beneficiază în prezent 400 de milioane de europeni. Ideea unei Europe fără restricţii de circulaţie s-a născut la o bere, între Helmut Kohl şi Francois Mitterand (foto).
Povestea Schengen a început în 1984. Personajele-cheie sunt fostul cancelar german Helmut Kohl şi preşedintele de atunci al Franţei, Francois Mitterand. Cei doi s-au întâlnit la Goldene Bremm, un punct de trecere a frontierei franco-germane aproape de Saarbrücken, pentru care s-au dat lupte grele în timpul Războiului franco-german din 1870-1871, dar în care a existat şi o închisoare a Gestapoului. Cei doi lideri au bătut palma pentru eliminarea controalelor la frontiera dintre cele două ţări. Robert Goebbels, la acea vreme secretar de stat în Luxemburg, povesteşte că Mitterand şi Kohl luaseră de fapt decizia după o reuniune la nivel înalt la Strassbourg. „Au luat masa de seară împreună, au mâncat bine şi apoi au decis să renunţe la controlul la graniţă între Kehl şi Strassbourg”, a povestit luxemburgezul. Acordul franco-german nu a fost însă uşor de pus în practică.
lFrâna britanică
Preşedintele Mitterand nu a reuşit s-o convingă pe Doamna de Fier a Marii Britanii, premierul Margaret Thatcher, să adere la acest spaţiu al libertăţii de mişcare. În schimb, cu ţările Benelux a avut succes. Aşa s-a ajuns ca, la 14 iunie 1985, la bordul navei „Princess Marie-Astrid”, pe râul Mosel în dreptul micii localităţi luxemburgeze Schengen, oficiali din Germania, Franţa, Olanda, Belgia şi Luxemburg să încheie un acord de ridicare a controalelor la graniţele dintre ele.
Cele cinci state au semnat o Convenţie de Implementare a Acordului Schengen, care a intrat în vigoare abia în 1995. Statele semnatare ale Acordului Schengen au stabilit şi reguli comune care să compenseze eliminarea controalelor la graniţe, de la vize, migraţie, azil până la măsuri legate de cooperarea poliţienească, judiciară şi vamală.
lNouă valuri de extindere
De-a lungul anilor au existat nouă valuri de extindere a zonei Schengen. În prezent, 25 de ţări, majoritatea membre ale Uniunii Europene, beneficiază de libertatea de mişcare oferită de spaţiul Schengen.
Cele trei state semnatare ale Acordului Schengen, dar care nu fac parte din spaţiul comunitar, sunt Islanda, Norvegia şi Elveţia. Irlanda şi Marea Britanie au decis să nu aplice în totalitate acquis-ul Schengen. Ele au menţinut controlul la frontiere, dar colaborează cu statele membre Schengen în domeniul cooperării poliţieneşti. Pentru Cipru, anularea controlului la frontiere este o chestiune complicată ce depinde de rezolvarea chestiunii Ciprului de Nord. Cert este că cele 400 de milioane de europeni pot călători astăzi fără restricţii de la Riga la Lisabona şi de la Reykjavik până la Valletta.
l Fără cozi la graniţă
Într-o vreme în care ţările europene sunt afectate de criza economică, în care viabilitatea monedei unice este pusă sub semnul întrebării, Schengen rămâne povestea de succes a „Europei Cetăţenilor”. „De la desfiinţarea frontierelor în interiorul zonei Schengen, cetăţenii sunt mult apropiaţi unii de ceilalţi. Schengen a dat naştere unui sentiment de apartenenţă la o comunitate, a întărit ideea de «noi»”, susţine Timm Beichelt, profesor la Universitatea Viadrina din Frankfurt pe Oder.
Cel mai lăudat dintre câştigurile zonei Schengen este comoditatea cetăţenilor, timpul economisit la trecerea frontierei, timp care pentru transportatori înseamnă şi bani. Euro-deputatul portughez Paulo Coelho îşi aminteşte de vremurile în care ţara sa încă nu aderase la Schengen. Oamenii aşteptau ore în şir ca sa ajungă din Portugalia în Spania şi invers. Trebuiau să se oprească la frontieră pentru ca poliţia să verifice cantitatea de cornbustibil din maşini.
l Infracţionalitatea, în scădere
Temerile unora dintre statele membre că lipsa controlului la graniţe va duce la creşterea infracţionatăţii s-au dovedit nejustificate. Spre exemplu, Germania, care s-a temut că va fi invadată de infractori în 2007, când a aderat Polonia la Schengen, a constatat cu surprindere că, un an mai târziu, în landul Brandenburg de la graniţa cu Polonia, infracţionalitatea a scăzut cu 12%. Aceasta s-a datorat cooperării poliţieneşti a autorităţilor judiciare în lupta împotriva criminalităţii internaţionale, pe care o oferă spaţiul Schengen.
Statele membre vor să înlocuiască actualul Sistem de Informaţii Schengen (SIS 1) ce permite schimbul rapid de informaţii privind infractorii suspecţi, documente falsificate sau maşini furate între statele membre, cu un nou sistem (SIS II) mai eficient pentru că va permite inclusiv transferul de date biometrice. Costurile SIS II, care va fi funcţional din 2013, se ridică la 143 de milioane de euro.
l Excepţii
Controlul la frontiere poate fi reintrodus temporar în cazuri de excepţie. Aşa s-a întâmplat la Campionatul European de Fotbal, la summiturile NATO şi la reuniunea G8.
l România şi Bulgaria, ultimele sosite
Bulgaria şi România au acceptat acquis-ul Schengen odată cu pregătirile pentru aderarea la UE. Ambele state au depus Declaraţia de Pregătire pentru evaluarea Schengen. Anul 2011 reprezintă orizontul de timp pentru aderarea celor două ţări membre UE la spaţiul Schengen. Mai multe comisii de evaluare Schengen au verificat stadiul pregătirii României pentru Schengen, de la consulate, frontiere până la inspectoratele de poliţie. În februarie anul viitor, miniştrii de Interne ai Uniunii Europene ar trebui să decidă, în bine sau în rău, soarta României în Schengen.(A.V.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

Publicat

în

Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat

După ce a forțat cinci copii din Bihor, pe care i-a luat de la părinţi, să lucreze pe proprietatea sa timp de patru ani, un bărbat de 42 ani, proprietar al unei ferme de bovine din comuna Hopârta, a fost condamnat de Tribunalul Alba la la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare şi plata a peste 50.000 euro daune către cele cinci vctime.

Inculpatul deţine o fermă de bovine cu peste 300 de animale în grajdurile fostului CAP din satul Hopârta, în nordul judeţului Alba, şi a luat copiii – un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi pe unul, cel mai mare, de 14 ani – în 2016, din comuna bihoreană Roşiori, reuşind să le convingă părinţii că se va îngriji de ei, că-i va învăţa o meserie, că vor primi mâncare şi cazare gratuite.

„În acest caz, intrarea în situaţia de trafic de persoane nu s-a făcut prin abuz, prin violenţă sau răpire, ci prin manipulare. S-a profitat de vulnerabilitatea acelor familii sărace şi neştiutoare de carte”, a explicat, pentru Adevarul.ro, un reprezentant al Fundaţiei People to People Oradea, organizaţie care şi în prezent le oferă victimelor asistenţă psihologică, socială şi juridică.
Copilărie în sclavie

Elit - Gustul Desăvârșit

Realitatea trăită de cei cinci copii a fost cu totul alta. Copiii au fost cazaţi într-o încăpere amenajată într-una din grajdurile fermei. Era o cameră mizerabilă, cu paturi, o masă şi scaune, prin care mişunau gândacii şi şobolanii. Băieţii se puteau spăla într-un lighean sau afară, la furtun, toaletă nu aveau, fiind obligaţi să-şi facă nevoile ca animalele, în grajd, sau pe la colţurile clădirilor. Mâncare primeau când şi când, însă doar hrană rece, pateu, slănină, parizer pe care nici nu le puteau pune la păstrare, căci nu aveau frigider.

Munca începea la 8 dimineaţa şi se termina noaptea. Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi. Dacă nu-i plăcea cum muncesc, Spătaru îi înjura şi-i bătea cu sălbăticie, ceea ce părinţii nu aveau cum să afle, căci discuţiile lor cu copiii erau monitorizate. Pe unul dintre băieţi l-a bătut în timp ce încerca să fugă de la fermă. „A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a descris episodul copilul de 13 ani, în declaraţia care a fost redată şi în sentinţa de condamnare a bărbatulu. În document, instanţa a dezvăluit că, în timp ce-i abuza pe copii, bărbatul poza în bun creştin. Se ruga, ţinea post, punea copiii să dea cu tămâie prin grajduri, chema preoţi să-i facă descântece şi „dezlegări”, convins că erau sub vrăji, blesteme şi farmece atât el, cât şi animalele.

Salvaţi de un poliţist

Băieţii au reuşit să scape în aprilie 2019, mulţumită unui poliţist mai atent din zonă care, în timp ce patrula, i-a văzut de mai multe ori muncind şi care a raportat cazul superiorilor. Bărbatul a ajuns în anchetă şi a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT pentru trafic de minori, pretinzând pe tot parcursul dezbaterilor că acuzaţiile sunt nefondate, copiii mint şi că, de fapt, le-a făcut un bine, îndeplinind un canon dat de duhovnicul său, care i-a cerut să ajute copiii.

Cert este că, după un proces derulat la secret, pentru protecţia minorilor, Tribunalul Alba a dispus condamnarea bărbatului la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare. Totodată, instanţa l-a obligat pe fermier să le plătească băieţilor salariul minim pe economie pentru toată perioada lucrată, dar şi să le achite câte 10.000 euro daune morale. Potrivit sentinţei, despăgubirile au fost acordate pentru a atenua suferinţele copiilor, arătând că bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, iar abuzurile fizice şi psihice asupra lor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Alba nu este definitivă, iar Spătaru a şi atacat-o, imediat după pronunţare, verdictul final urmând să fie dat de Curtea de Apel Alba Iulia.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Publicat

în

Reabilitarea drumului comunal DC 98 Mușca – Văi – Țoi, din județul Alba: Proiectul a primit undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru reabilitarea drumului comunal DC98 Mușca – Văi – Țoi.

Drumul comunal DC98 îşi are originea în DN75. Traseul supus studiului începe de la km 0+102 şi se termină la km 7+125. Până la km 6+240 (tronson ce a fost executat anterior) se vor proiecta doar indicatoare rutiere. Restul drumului se va moderniza.

Elit - Gustul Desăvârșit

La trasarea axei drumului comunal s-a urmărit păstrarea traseului actual, astfel încât să nu fie afectate proprietăţile private, dar făcându-se unele corecţii astfel încât să se ajungă la lăţimile platformei conform clasei tehnice.

S-a urmărit respectarea, pe cât posibil, a elementelor geometrice în profil longitudinal Cota liniei roşii urmăreşte aproape în totalitate cota terenului existent, cu mici corecţii în vederea evitării declivităţilor alternante (dinţi de fierăstrău care reduc vizibilitatea, mărind riscul accidentelor).

Se vor avea în vedere punctele de cotă obligată, cum ar fi podeţele sau racordurile cu alte drumuri de clasă tehnică superioară. În zona acestora linia roşie va avea declivităţi reduse, evitându-se riscurile producerii unor accidente.

În profil transversal drumul comunal analizat va avea următoarele caracteristici:

– Număr benzi de circulatie: 2;
– Lătime platformă: 7,00 m;
– Lungime drum modernizat: 885,00 m;
– Lungime drum cu indicatoare noi: 6+138.00 m;
– Lăţime parte carosabilă: 6,00 m;
– Panta transversală în aliniament pe partea carosabilă: 2,50 %;
– Lăţime acostament: 2 x 0,50 m;
– Panta transversală în aliniament pe acostament: 4,00 %.

Profilele transversale vor fi supralărgite în limita spaţiului disponibil, iar amenajarea în spaţiu se va realiza prin convertire şi supraînălţare, ţinându-se cont şi de amenajarea în spaţiu a dalelor existente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Publicat

în

Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”

Un tânăr de 33 de ani din Alba a fost condamnat de Judecătoria Alba Iulia la pedeapsa de 3 ani de închisoare, după ce, ajutat de o femeie, a jefuit un vârstnic din Cugir. Sentința a fost pronunțată în 18 aprilie 2022.

În actul de sesizare s-a arătat, că la data de 23 iunie 2019, în intervalul orar 01.20-03.20, inculpatul împreună cu inculpata, întâlnind pe o stradă din Cugir pe persoana vătămată, în vârstă de 85 de ani, care se afla sub influența alcoolului și care avea probleme locomotorii, au hotărât să însoțească victima la domiciliu pentru a-i sustrage bani. Sub pretextul că o ajută să se deplaseze, victima a acceptat prounerea, iar după ce au ajuns la apartamentul persoanei vătămate din Cugir, inculpata a rămas cu persoana vătămată într-o cameră, moment în care, inculpatul i-a sustras victimei suma de 5000 de lei din buzunarul unei haine aflate într-un dulap dintr-o altă cameră, precum și un briceag din bucătărie, ieșind din apartament pe casa scării.

Imediat, victima și-a verificat banii, iar după ce a constatat că i-au fost sustrași, a început să strige că va chema poliția. Auzind acestea, coinculpata a încercat să plece de la fața locului, dar a rămas blocată în apartament, iar pentru a-i asigura scăparea, inculpatul a rupt ușa de la intrare moment în care a lovit victima cauzându-i o rană la nivelul capului, a pătruns în apartament, i-a aplicat o palmă peste față victimei, a prins-o de mână pe femeie și au fugit împreună de la locul faptei, împărțind ulterior suma de 5000 de lei sustrasă, inculpata primind suma de 300 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

În defavoarea inculpatului instanţa a reținut urmările faptelor sale cu privire la loviturile aplicate persoanei vătămate, precum şi împrejurarea că aceasta din urmă era o persoana în vârstă, cu dificultăţi de deplasare, respectiv o victimă uşoară pentru inculpat.

Totodată, la individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere că inculpatul a profitat de naivitatea şi bunătatea persoanei vătămare, care i-a primit în casă în urma rugăminţilor celor doi.

În ceea ce priveşte prejudiciului, instanţa reţine că acesta este unul relativ însemnat, respectiv 5.000 lei şi un briceag, iar din suma de bani sustrasă, persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 1.000 lei până în prezent.

Referitor la persoana şi conduita inculpatului, se constată că inculpatul are vârsta de 33 de ani, iar pe tot parcursul urmăririi penale şi al judecăţii acesta s-a sustras procedurilor, deşi au fost efectuate nenumărate demersuri în vederea localizării acestuia pentru a-şi exprima poziţia procesuală sub aspectul acuzaţiilor aduse.

Potrivit fişei de cazier judiciar, inculpatul nu este la primul contact cu legea penală, acesta fiind condamnat în trecut de nenumărate ori, inclusiv pentru fapte contra patrimoniului.

Femeia nu a mai fost trimisă în judecată, deoarece s-a împăcat cu victima, bărbatul de 85 de ani retrăgându-și plângerea.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru inculpat, persoana vătămată și pentru procuror.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare