Rămâi conectat

Actualitate

Ce se întâmplă cu facturile primite cu întârziere. Premierul Ciucă: „Am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce se întâmplă cu facturile primite cu întârziere. Premierul Ciucă: „Am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată”

Întrebat ce resurse vor fi disponibile pentru utilizatorii care primesc facturi cu întârziere, după câteva luni, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că este ”anormal”.

”Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp, este absolut anormal pentru orice consumator final să primească factura după cinci sau șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, încât cetățenii să poată să își plătească factura. (…) Discutăm doar de cei care nu au fost în măsură să trimită facturile la timp”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am putea să vedem o modificare în acest sens, adică dacă există o întârziere la factură de cinci luni, să fie o plată eșalonată pe cinci luni de zile?”, a întrebat unul dintre reporterii aflați la Guvern.

”Total de acord! Așa mi se pare normal”, a afirmat premierul. Nicolae Ciucă a mai precizat că nu cunoaște dacă facturile se vor calcula raportat la luna precedentă sau raportat la anul 2021, așa cum prevede ordonanța care va urma să intre în vigoare.

Prețurile la energie au crescut, în ciuda plafonării, cu 127%. Chisăliță: Cine plătea anul trecut 464 de lei, astăzi plătește 625 de lei/lună

Plafonarea prețului la energie nu are un efect benefic pe termen lung, prețul energiei crescând.

”În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la ”un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor”. Conform datelor prezentate de INS astăzi, 11.11.2022, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie.

Astfel, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

– 127,01% la energie electrică,
– 140,79% la gaze naturale,
– 123,18% la energie termică.

În mod concret, un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 464 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 625 lei. Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 – 350 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut, cca 447 lei”, a transmis Dumitru Chisăliță. Citește continuarea AICI

Cum să scazi factura la curent prin gesturi simple: Marile consumatoare de energie din casă

Lumina se aprinde mult mai devreme odată cu schimbarea orei, iar nevoia de ”cuibărit” determină un consum de electricitate mai mare, generat de gesturi mici și, aparent, banale. Nici temperaturile care au început să scadă nu ne ajută. Astfel că pentru mulți români urmează perioada facturilor ridicate, o perioadă care nu are legătură cu regularizarea, ci doar… cu sezonul rece.

Unul dintre cele mai cunoscute sfaturi și primul când vine vorba despre electricitate constă în schimbarea becurilor din casă. Deși cele cu un consum ridicat au cam dispărut de pe piață, încă sunt români care aleg un ”bec ieftin”, care vine la pachet cu un cost scump, în facturi! Astfel, chiar dacă becul LED are un cost de cumpărare mai mare, valoarea acestuia se amortizează rapid în facturi și vă ajută la economisiri viitoare. Pe lângă becurile LED, care astăzi se găsesc și la prețuri mai mici decât în momentul în care a apărut ”moda” lor pe piață, puteți avea în vedere și anumite gesturi personale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Peste 100 de proiecte pentru dezvoltarea comunităților din Alba, aprobate spre finanțare cu bani din PNRR: Piste de biciclete, autobuze electrice, investiții în școli și digitalizarea instituțiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 100 de proiecte pentru dezvoltarea comunităților din Alba, aprobate spre finanțare cu bani din PNRR: Piste de biciclete, autobuze electrice, investiții în școli și digitalizarea instituțiilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat noi liste ale cererilor de finanțare acceptate pentru a fi finanțare cu fonduri europene din PNRR.

Vor fi alocați bani pentru investiții privind achiziția de autobuze electrice, stații de încărcare, mobilier urban inteligent – parcuri fotovoltaice, infrastructură pentru biciclete, construire de locuințe pentru specialiști în sănătate, învățământ sau pentru tineri, digitalizare, reabilitare energetică/termică, modernizarea și renovare clădiri publice, școli și unități medicale.

„Pe Componenta C10 – ”Fondul Local”, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, unitățile-administrativ teritoriale din Alba vor beneficia de zeci de milioane de euro. Țin să îi felicit pe primarii social-democrați pentru proiectele utile pentru oameni și necesare pentru dezvoltarea comunităților pe care le-au depus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Exemple: piste pentru bicicliști, Wi-Fi în spațiile publice și supraveghere video pe stradă la Gârbova; sisteme Wi-Fi, respectiv de supraveghere video și modernizare primărie la Roșia de Secaș; investiții în dispensarul medical și în școală la Râmeț; investiții în școli la Vidra (creșterea eficienței energetice) și Ciuruleasa (reabilitare termică și energetică); reabilitare, reformare, digitalizare, realizare documentații de dezvoltarea a orașului și mobilitate urbană la Teiuș, iar lista continuă!”, a transmis Corneliu Mureșan, subprefect de Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Au apărut primele victime ale sezonului de iarnă: O femeie a decedat din cauza frigului și un bărbat a ajuns la spital cu hipotermie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Au apărut primele victime ale sezonului de iarnă: O femeie a decedat din cauza frigului și un bărbat a ajuns la spital cu hipotermie

O femeie din comuna Mogoșești, din județul Iași, a fost găsită în zăpadă și a murit la spital, iar un alt bărbat, tot din județul Iași, comuna Păușești, este internat la spital cu șoc hipotermic.

Victima, în vârstă de 72 de ani a fost adusă de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță la Unitatea Primiri Urgenţe de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi în comă, cu temperatura corporală de 28 grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În 5 minute de la aducerea la spital a suferit un stop cardio-respirator. Nu a răspuns la resuscitare. Pacienta avea o patologie psihiatrică”, a spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator local al UPU – SMURD. Femeia era în grija unei vecine, care a găsit-o cu hainele ude, căzută în curte, conform informateca.ro.

Bărbatul adus la spital în șoc hipotermic este consumator cronic de alcool, iar când a fost găsit avea o temperatură corporală de 27 de grade.

„Locuia singur într-o locuinţă neîncălzită din Păuşeşti. Apelantul la 112 este o persoană de la o fundaţie de caritate la care mai fusese în urmă cu câţiva ani. Acum îi aduceau mâncare periodic. L-au găsit în şoc hipotermic. Persoana este pacient consumator cronică de alcool, fără alte antecedente. Starea sa este favorabilă. În 12 ore a fost încălzit şi hidratat”, a mai spus prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, de la Spitalul ieșean Sf. Spiridon.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Crește suma acordată pentru naveta elevilor: Câți bani vor primii copiii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crește suma acordată pentru naveta elevilor: Câți bani vor primii copiii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu

În cursul zilei de joi, 17 noiembrie, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru, anunță Guvernul României.

Actul normativ aprobat joi de Guvern, prin ordonanță de urgență, modifică cadrul legal privind plata și decontarea transportului elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea în care locuiesc.

„Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru”, anunță Executivul.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

În ceea ce privește elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, acestora li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plata va fi făcută din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.

O altă modificare, anunță Guvernul, se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal. „Finanțarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale”, a transmis Executivul.

Aproape 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea