Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

CE: Românii au dreptul la ajutor social în Germania, chiar dacă nu lucrează sau dacă nu caută un job

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

GermaniaDeși, începând cu 1 ianuarie 2014, românii trebuie să beneficieze de tratament egal privind legislația muncii, in toată Uniunea Europeană, în Germania acest lucru încă nu se respectă.

Astfel, Comisia Europeană consideră ca sistemul social din Germania contravine regulamentelor europene si ca străinii din alte state comunitare au dreptul la ajutor social chiar daca nu lucrează sau daca nu caută un job.

CE afirmă că Berlinul nu are voie sa impună restricţii generale in aceste cazuri.

Potrivit euractiv.ro, “opinia Comisiei Europene reiese dintr-un document obţinut de cotidianul Sueddeutsche Zeitung in care Executivul comunitar ia poziţie fata de un caz aflat pe rolul Curţii Europene de Justiţie (CEJ) din Luxemburg. CE afirma in acel document ca excluderea imigranţilor din UE de la plata ajutorului social (Hartz IV) nu este conformă cu dreptul european. Dacă judecătorii vor fi de aceeaşi părere, atunci verdictul va spori şansele imigranţilor din alte țări europene de a primi ajutoare sociale in Germania chiar si in situaţia in care nu caută loc de muncă.

In Procesul de la CEJ se dezbate situaţia unei tinere de 24 de ani din România care trăieşte din 2010 in Germania cu fiul ei. Aceasta ar fi locuit la sora sa in Leipzig si a primit alocaţia pentru copil si un spor de întreţinere de la Autoritatea regionala pentru Copii. Cererea româncei pentru plata ajutorului social a fost respinsa de Agenţia pentru Munca. Procesul intentat statului german a fost trimis de Tribunalul Social din Leipzig la CEJ pentru clarificări.

Comisia Europeana deplânge faptul ca excluderea străinilor din state comunitare de la plata Hartz IV este una generalizata. Conform regulilor in vigoare, drept la protecţie sociala au doar străinii angajaţi sau cei care desfăşoară activităţi independente (echivalentul unei PFA). Imigranții care vin in Germania si nu caută loc de munca sunt excluşi din sistemul social.

In documentul respectiv, CE cere totuşi ca fiecare caz sa fie analizat in parte. Desi poziţia Executivului de la Bruxelles se referă la persoanele fara loc de muncă, un verdict in acest sens la CEJ ar putea uşura substanţial si plata ajutoarelor sociale pentru cei care caută un loc de munca, dar nu găsesc oportunitate de angajare. Toate argumentele Comisiei se bazează pe principiul fundamental al UE conform căruia cetăţenii comunitari trebuie sa beneficieze de tratament egal in toată Uniunea.”

Sursa: euractiv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea