Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Pantelimon. Originea și semnificația numelui

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce nume derivate se sărbătoresc pe 27 iulie, de Sfântul Pantelimon. Originea și semnificația Sfântului Panelimon. Cine a fost Sfântul mare mucenic şi tămăduitor, doctor fără arginţi

Sfântul mare mucenic şi tămăduitor, doctor fără arginţi Pantelimon este cinstit de români la data de 27 iulie. Sfântul Pantelimon, fratele mai mic al Sfântului Ilie, cunoscut și ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel şchiop), sau Pintilie Călătorul, încearcă să-l facă pe acesta să fie mai îndurător cu credincioşii care cad în păcat. Sfântul Pantelimon este celebrat pentru a liniști trăsnetele, arsurile și căderile de grindină.

Citește și: Mesaje de Sfântul Pantelimon. FELICITĂRI și URĂRI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr, în oraşul Nicomidia. A trăit in timpul împăratului Maximilian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, un nume păgân care inseamna „cel în toate puternic ca un leu”. Dupa ce a primit Taina Botezului de la preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, „cel cu totul milostiv”.

Cu statut de prenume masculin, dar mai ales numele de familie Pantelimon provine, potrivit cercetătorilor lingvişti, de la formă de origine grecească Panteleemon, în componenţă căreia cercetătorii lingvişti au indentificat elementele „pant-”, de la „pan-”, ce înseamnă „tot”, şi „eleemon”, cu sensul de „milos” sau „binefăcător”. Pe baza acestor informaţii semnificaţia numelui Pantelimon este „plin de milă”.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon

Acest nume, odinioară foarte răspândit la noi, sub diferite forme, este astăzi întâlnit destul de rar ca prenume. La fel ca multe alte nume, este tot o creaţie creştină. Dintre personalităţile române care au purtat un nume derivat din Pantelimon se remarcă Pintea Viteazu. Acest haiduc vestit, unul dintre cei mai cunoscuţi haiduci români, pe numele său real Grigore Pintea, a trăit în Ţara Lăpuşului.

Numele s-a răspândit în întreaga Europă datorită Sfântului Pantelimon, făcător de minuni şi tămăduiri, dar şi protector împotriva trăsnetelor şi arsurilor.

La noi în ţară, sărbătoarea Pantelimonul sau Pintelei călătorul este exact în mijlocul verii, atunci când tunetele şi trăsnetele provoacă, de multe ori, pagube în câmpurile cultivate. La noi, numele a ajuns pe filieră slavă şi maghiară, în secolele al XIV-lea şi al XV-lea, în diferite forme.

Citește și: FOTO, VIDEO| Mănăstirea Oașa, refugiul sufletesc într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, cu vedere spre cer și priveliștea unui lac care taie respirația

Este prezent în multe toponime. Astăzi, doar Pantelimon şi Pandele sunt prenume, dar sunt întâlnite extrem de rar. În italiană, numele este Pantaleone (printre altele, patronul oraşului Veneţia), în germană, Pantaleon, în maghiară, Pantaleon şi Fentele, în bulgară, Panteleimon, Pantelei, Pandeli, iar în ucraineană, Pantelii, Palii, Panko, Pantilimon, Pantelie – română, Pantelejmon (m) Pantelejmona (f) – macedoneană, Pantelis – greacă, Pantelije (m), Pantelija (f) – sârbă.

Nume derivate

Pandele, Pinte şi Pintea, Pintilie, dar şi multe toponime: Pantelimon, Pancea, Panciu, Pâncota, Pancu, Pandea, Pandelimon, Panta, Pantea, Panteş, Pentelei, Penteleu, Pintelei, Pinta, Telea şi Teleşti, Teliuc, Tilica; Fentele, Palii, Pandeli, Panko, Pantaleon, Pantaleone, Pantelei, Panteleimon, Pantelii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea