Actualitate
Ce bancnote NU vor mai putea fi folosite din luna septembrie 2022: Vor fi înlocuite cu unele noi, din polimer
Ce bancnote NU vor mai putea fi folosite din luna septembrie 2022: Vor fi înlocuite cu unele noi, din polimer
Cu șase luni înainte ca bancnotele de 20 și 50 de lire sterline să înceteze să mai aibă curs legal, aproape 19 miliarde de lire sterline în bancnote vechi sunt încă folosite, scrie BBC.
Bancnotele de hârtie de cinci lire și de 10 lire au fost deja retrase, în timp ce bancnotele de hârtie de 20 și de 50 de lire nu vor mai putea fi folosite după 30 septembrie 2022. Conform sursei citate, mai există în circulație 105 milioane de lire sterline de monede vechi de o liră sterlină, potrivit Monetăriei Regale.
Vechile lire sterline din hârtie sunt înlocuite cu unele noi, din polimer, cu o serie de caracteristici de securitate. Banca Angliei a anunțat că va continua să schimbe bancnotele de hârtie de 20 și de 50 de lire sterline. Noua bancnotă din polimer, de 50 de lire, a intrat în circulație din 23 iunie 2021.
Bancnotele hârtie de 5 lire sterline au fost retrase în mai 2017, iar bancnotele hârtie de 10 lire sterline în martie 2018, de când nu au mai fost un mijloc de plată acceptat legal. Deși aceste bancnote, de 5 lire sterline și 10 lire sterline nu mai au curs legal, acestea vor fi întotdeauna schimbate de către Banca Angliei. O purtătoare de cuvânt a asigură că ”toate bancnotele autentice ale Băncii Angliei care au fost retrase din circulație își păstrează valoarea nominală pentru totdeauna”.
Registrul bancnotelor de hârtie din Regat
Banca Centrală a Angliei a mai precizat, conform sursei citate, în acest context că 755 de milioane de bancnote de hârtie rămân în circulație astfel:
– 113 milioane de 5 lire
– 73 de milioane de 10 lire
– 360 de milioane de 20 de lire
– 209 milioane de 50 de lire.
1,45 milioane de monede de 1 liră, contrafăcute
Pe lângă banii de hârtie, Monetăria Regală a declarat că aproximativ 105 milioane de monede de 1 lire sterline nu au fost returnate, iar din cele 1,6 miliarde care au fost returnate, aproximativ 1,45 milioane au fost contrafăcute. Înlocuirea monedei a fost tocmai pentru a evita contrafacerea. Moneda de stil vechi poate fi încă depusă la băncile străzilor mari – dar nu poate fi cheltuită în magazine.
România a emis prima bancnotă de polimer din Europa, pentru a marca eclipsa de Soare. Este vorba despre bancnote de 2000 de lei emisă pentru eclipsa de soare din 11 august 1999 dar și pentru a marca intrarea într-un ”nou mileniu prin emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică.” transmitea BNR.
Sursa: dcnews.ro
Actualitate
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Greva profesorilor continuă: Aproape 20.000 de angajați din Educație vor lua parte la un nou marș în Capitală
Liderii sindicali anunță faptul că 20.000 de persoane vor lua parte la marșul din centrul Bucureștiului. Profesorii se adună pentru a patra oară în fața Guvernului și merg la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din Educaţie în Capitală, cu 20.000 de persoane.
Inițial, Nistor a anunțat că va fi joi sau vineri, însă pentru joi era deja autorizat protestul Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.
Nicuşor Dan asigurase că, așa cum a făcut de fiecare dată în mandatul său, municipalitatea va autoriza toate solicitările de proteste.
Poliția anunță că vor fi restricții de trafic în București în timpul protestului
Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu și se va restricționa traficul gradual pentru staționarea autocarelor pe Șos. Kiseleff, benzile I, III și IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, fără afectarea intersecțiilor.
Banda II de circulație pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenție.
„După debarcarea participanților, sub îndrumarea polițiștilor rutieri, autocarele vor fi direcționate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenței, segmentul cuprins între Pod Grozăvești și Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I și II de circulație. În funcție de numărul participanților, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricționare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluența și siguranța participanților la traficul rutier să nu fie afectată”, transmite Brigada Rutieră a Capitalei.Profesorii nu opresc greva! 20.000 de angajați din Educație se duc iar în marș la poarta lui Iohannis / Restricţiile de trafic anunţate de poliție
Actualitate
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
România a cumpărat 32 avioane F-16, din flota Norvegiei
Norvegia a anunţat joi că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene, transmite France Presse, potrivit Agerpres.
Principul acestei vânzări fusese anunţat în noiembrie, pentru o sumă de 388 milioane de euro.
‘Vânzarea va întări şi moderniza apărarea unei naţiuni aliate ce are Ucraina ca vecin’, a remarcat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, într-un comunicat.
Într-o întâlnire cu presa străină la sfârşitul lunii mai, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store exclusese eventualitatea de a se reveni asupra acestui contract în favoarea unei livrări a avioanelor către Ucraina pentru a o ajuta să respingă invazia rusă.
Cu aceste 32 de avioane şi alte 17 cumpărate de la Portugalia, România îşi va moderniza forţele aeriene, care au renunţat în mai de vechile Mig-21 LanceR de fabricaţie sovietică.
Înaintea livrării lor României, avioanele norvegiene vor fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă la grupul Kongsberg Aviation Maintenance Services.
Norvegia îşi modernizează ea însăşi flota cu avioane F-35 mai avansate ale producătorului american Lockheed Martin, intenţionând să achiziţioneze până la 52 de aparate.
Fabricate de americanii de la General Dynamics, ultimele F-16 norvegiene au fost retrase din serviciu la începutul lui 2022.
Din cele 57 de avioane considerate ca putând face obiectul unei vânzări de către Norvegia, un număr de până la alte 12 au fost vândute grupului privat american Draken International, dar nu au fost încă livrate.
În teorie, ţara scandinavă mai deţine, aşadar, câteva avioane susceptibile să fie livrate Ucrainei dacă autorităţile ar decide să se alăture coaliţiei de state occidentale care şi-au anunţat intenţia de a livra F-16 Kievului.
Guvernul norvegian a anunţat că va reflecta la mijloace de a ajuta la formarea de personal ucrainean pe aceste F-16, fără a se pronunţa deocamdată despre livrarea eventuală de avioane Kievului.
Actualitate
Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină
Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină
Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.
Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.
„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.
De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.
Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombustibililor atrăgea atenţia asupra problemelor provocate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile impuse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.
Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.
-
Ştirea zileiacum 13 ore
FOTO| Apel umanitar pentru REPATRIEREA unei femei din Alba, decedată în Ibiza: Se afla la muncă în Spania și a încetat din viață în urma unui eveniment tragic
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
4-6 august| Truck Tunning Art 2023, în Cetatea Alba Carolina: Mii de pasionații de camioane personalizate, așteptați la show
-
Ştirea zileiacum 12 ore
FOTO| Povestea unui tânăr de succes din Alba: Cum a ajuns la doar 24 de ani, dintr-un sătuc, pe covorul roșu la cel mai așteptat eveniment monden al anului, din București
-
Actualitateacum 20 de ore
Salarii mai MARI pentru mii de bugetari: Cine va lua bani mai mulți începând cu luna aceasta
-
Actualitateacum 19 ore
Profesorii care au fost în grevă vor recupera zilele în care nu au lucrat: Cum se vor încheia mediile
-
Sportacum 16 ore
Antonio Bradu și Marius Lupu, fotbaliști din Alba au promovat în liga a doua de fotbal cu Corvinul Hunedoara