Rămâi conectat

Actualitate

Ce avem voie să facem după vaccinarea anti-COVID. Când vom putea renunța la masca de protecție

Publicat

în

Din păcate, vaccinarea nu vine, cel puțin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la viața de dinainte de pandemie. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind felul în care trebuie să acționăm după ce ne-am imunizat.

Când vom putea renunța la masca de protecție?

Așa cum au explicat anterior și numeroși experți, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii Covid-19, însă nu există încă suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.

Prin purtarea măștii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.

De asemenea, vaccinurile oferă protecție de 95%, în cazurile Pfizer și Moderna, ceea ce înseamnă că există o șansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcționeze la un număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat și crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte ușor, de aceea e nevoie să fim vigilenți să să păstrăm masca drept acccesoriu esențial pentru încă puțin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.

De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar și după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esențial pentru a ne putea apăra pe viitor.
Ne putem întâlni cu prietenii și familia dacă ne-am vaccinat?

Experții spun că acest lucru depinde de situația persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacțiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinați deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.

Dacă vrem să fim și mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adițional. În ce privește persoanele nevaccinate, atunci noi și alte persoane, chiar și vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.

Vaccinarea nu presupune și o diminuarea a responsabilității, trebuie să fim conștienți că putem în continuare să transmitem virusul altora. Responsabilitatea presupune purtarea măștii și distanțarea fizică chiar și între două persoane vaccinate – pe baza informațiilor pe care le avem în acest moment, oamenii vaccinați pot să transmită virusul unul de la altul și apoi să îl aducă acasă și să îl transmită unei persoane nevaccinate.
Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?

Din nou, este foarte important de subliniat că vigilența nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spațiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales pentru că nimeni nu poate purta mască atunci când mănâncă, deci capacitatea de transmiterea a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.

Frecventând des restaurante și renunțând la protecție putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuți” ai virusului – organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, însă virusul poate în continuare să se transmită de pe mucoase.

Publicitate

Lucrurile sunt ceva mai simple în ce privește spațiile deschise și în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmiterea a virusului este mult mai slabă. Odată vaccinați, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanțare fizică și dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecție.

Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască și nu în care distanțarea fizică este greu de pus în aplicare ar trebui evitate.

Sursa: digi24.ro

Publicitate

Actualitate

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Publicat

în

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în , numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni.

Dezlegare la peşte va fi doar în 6 august şi în 15 august, ziua praznicului. Astfel, timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Acest post are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Electrica Furnizare Discount

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate din Maria

Adormirea maicii Domnului, prăznuită pe 15 august

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Se deschide sezonul nunţilor

Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, deoarece vremea începe să se răcească. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

Publicat

în

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

„La muncă vii, oricum. De ce să nu vii… verde?

Noi asta facem, în fiecare vineri, la Primăria Alba Iulia. Nu toți, pentru că e imposibil, însă din ce în ce mai mulți, pentru că e sănătos. Vinerea Verde e în fiecare vineri, de azi înainte. Renunțăm la mașini și la orice folosește combustibil fosil, convențional. Ne alăturam astfel, inițiativei lansate de Ministerul Mediului și vă îndemnăm și pe voi, albaiulienii, să faceți la fel.

Cu această ocazie lansăm o provocare și colegilor din alte instituții, publice sau private, să posteze, în fiecare zi de vineri, o poză de grup, din fața instituției, cu haștag-ul #CCCBAlbaIuliaVerde, și vă promitem că va urma un concurs cu un premiu ”Verde”.

Electrica Furnizare Discount

Nu are nimeni nimic de pierdut, orașul și planeta, însă, vor avea de câștigat!”, transmit reprezentanții primăriei Alba Iulia prin intermediul mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Publicat

în

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu Detașamentul de Pompieri Orăștie intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (bucătărie de vară) cu posibilitate de propagare la vecinătăți, în localitatea Curpeni, comuna Ceru Băcăinți.

Forte alocate: 3 ASAS și 1 SMURD B2.

UPDATE: Incendiul a fost localizat, acesta se manifesta generalizat la nivelul bucătărie de vara, a fost evacuată o butelie de gaz. Datorită intervenției prompte incendiul nu s-a propagat la casa de locuit, fără victime.

Electrica Furnizare Discount

Transmite ISU Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare